Svenska Bandyförbundet

Hon är Årets Junior - "Driver sitt lag"

Dela

För 22:a gången i ordningen prisas nu Årets Junior i svensk bandy och för säsongen 2023/24 går priset till Skirö AIK:s U21-landslagssspelare Klara Sandberg.

Trots sina blott 17 år har Skirös Klara Sandberg precis avslutat sin fjärde elitseriesäsong. En säsong där hon var starkt bidragande till att Vetlandaklubben tog sig hela vägen till SM-semifinal, semifinal i Svenska Cupen och där hon även hann med att visa upp sig med det svenska U21-landslaget. Nu prisas hon som Årets Junior i svensk bandy och juryns motivering lyder:

"En tjej som tagit stora kliv i sin utveckling och, trots sin unga ålder, idag är en etablerad elitseriespelare. Hon driver sitt Skirö från positionen som halv och har utvecklat en fin teknik och genombrottsvilja som kommer bär långt i framtiden. Årets Junior på damsidan är Klara Sandberg, Skirö AIK".

– Oj! Gud så kul! Tack!, utbrister Sandberg när hon får beskedet.

– Det var ingenting jag förväntade mig, men det är såklart jättekul.

Sandberg menar att det funnits en positiv utveckling i hela Skirö som lag under hennes år i A-laget.

– Överlag har det varit en bra säsong, både lagmässigt och individuellt. Vi har haft en utveckling under de senaste säsongerna som har varit positiv. Första säsongen jag var med i A-laget gick vi inte ens till slutspel och nu har vi två raka semifinaler samt att vi i år spelar två jämna matcher mot Villa Lidköping i semifinalerna. Det är jättekul och det känns som att vi är på rätt väg, säger hon och fortsätter med att konstatera att det känns som att hennes egen utveckling harmoniserar bra med lagets.

– Jag tycker att jag har tagit steg i rätt riktning. Jag känner mig mer bekväm i min roll. Jag har fått växa in i spelet och då har det gått bättre också.

Med den positiva utvecklingen som grund ser Sandberg, precis som lagkompisen Ester Eknäs som nyligen prisades som Årets Flickspelare, ljust på framtiden. Både för egen del och för Skirö som lag.

– Det känns som att vi har något väldigt bra på gång under flera säsonger och att utvecklingskurvan fortsätter peka uppåt. Det är självklart att vi vill se Skirö i en SM-final inom snar framtid, säger Klara Sandberg innan hon avslutar med att prata om sina egna målsättningar.

– Jag vill utvecklas på alla plan som går. Jag vill också stå i en final och i framtiden även vinna en SM-final. På landslagssidan har det varit jätteroligt att få spela med U21-landslaget. Där vill jag också utvecklas och fortsätta, men i framtiden är det klart att jag vill ta en plats i damlandslaget. Det är klart att jag vill dit.

Tidigare vinnare - Årets Junior (tjej)

2001-02 Sofia Rådman, Sandvikens AIK
2002-02 Lina Fredlund, Edsbyns IF
2003-04 Sanna Dandanell, Sandvikens AIK
2004-05 Kristina Sigfridsson, Edsbyns IF
2005-06 Elin Sandgren, Västerstrands AIK
2006-07 Frida Erlandsson, Tranås BoIS
2007-08 Hanna Dahlström, IFK Nässjö
2008-09 Pernilla Elardt, IFK Nässjö
2009-10 Malin Andersson, Sandvikens AIK
2010-11 Emelie Timan, Härnösands AIK
2011-12 Camilla Andersson, Sandvikens AIK
2012-13 Matilda Svenler, Tranås BoIS
2013-14 Malin Persson, Söråkers IF
2014-15 Stina Lennartsson Skirö AIK
2015-16 Charlotte Selbekk Kareby IS
2016-17 Matilda Plan, Västerås SK
2017-18 Ida Friman, Kareby IS
2018-19 Virva Rylander, Västerås SK
2019-20 Sofie Millqvist, Villa Lidköping BK
2020-21 ingen utdelning pga Covid-19
2021-22 Moa Friman, Villa Lidköping BK
2022-23 Karla Thuresson, Skirö AIK

Kontakter

Om Svensk bandy

Svenska Bandyförbundet är ett oberoende specialförbund inom Riksidrottsförbundet och har till uppgift att främja och administrera den organiserade bandyn i Sverige, och att företräda den internationellt. Svensk bandy har 53 000 aktiva i 157 föreningar. Svensk bandy är förebilder på den internationella spelplanen - vi har sex landslag varav fem är regerande världsmästare. Nya stjärnor tänds varje dag, samtidigt som alla är välkomna inom svensk bandy.

Förbundet är en politiskt och religiöst oberoende allmännyttig ideell organisation som aktivt arbetar mot doping, matchfixning, osund ekonomi och annat fusk samt mot rasism och varje annan form av diskriminering och våld såväl på som utanför idrottsarenan. Svensk bandy vilar på starka traditioner, men strävar samtidigt mot framtidens bandygemenskap genom att aktivt jobba med frågor där schyssta villkor är i fokus. I bandy ska lirarna få vara lirare på sina villkor.

Följ Svenska Bandyförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Bandyförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye