1,6 miljonerklubben1,6 miljonerklubben1,6 miljonerklubben1,6 miljonerklubben

En fantastisk kväll för kvinnohjärtat i Gävle!

Dela

  22 maj bjuder 1,6miljonerklubben i Gävle in till en jubileumskväll för kvinnors hälsa och för forskningen på kvinnohjärtat. Tony Irving leder eventet och på plats finns föreningens grundare, Alexandra Charles von Hofsten, som berättar om varför vi fortfarande måste kämpa för en jämlik vård.

1998 bildades 1,6miljonerklubben för kvinnors hälsa av Alexandra Charles och har sedan dess outröttligt arbetat med att sätta fokus på den ojämlika vården. I Gävle firar man nu föreningens 25 års-jubileum och kvällen till ära är föreningens ordförande och grundare på plats. Alexandra Charles kommer att ge oss en spännande tillbakablick på de 25 åren. Vad har hänt? Har vården blivit bättre och mer jämlik? Vilka frågor måste vi fortfarande slåss för? Och hur ser framtiden ut? Spännande berättelse kring kvinnors hälsa.

Kvällen ingår i föreningens kampanj "Woman in Red", WIR, som samlar in pengar till forskningen, särskilt hjärthälsan. WIR är en rikstäckande kampanj som pågår på 12 platser över hela landet under mars och april. En viktig del är föreningens stipendieverksamhet. Genom Kvinnor & Hälsas 90-konto samlar man in pengar till forskare som arbetar utifrån ett genusmedicinskt perspektiv.

Under kvällen kommer du att få lära dig mer om osteoporos, benskörhet – som ju drabbar varannan kvinna –  men också var femte man! Du får ta del av en revolutionerande nyhet som kan ge kvinnor ett bättre underliv, men också tips på hur du bäst ska klara din privatekonomi.

 För underhållningen står sopranen Anyelin Diaz Oviedo, artisten Therése Naimie samt musikalartisten Jakob Stadell. Du får också höra författaren Ruth Kvarnström-Jones berätta om sin hyllade bok ”De fenomenala fruntimren på Grand Hotel”. Dessutom blir det härlig dansuppvisning med Uddans.

Kvällens program

 18.00  Mia Söderlund (ambassadör för 1,6  i Gävle) inleder.

18.10 Alexandra Charles von Hofsten, grundare och ordförande av 1,6 & 2,6miljonerklubben.

18.20 Tony Irving, kvällens konferencier

18.30 Författaren Ruth Kvarnström-Jones berättar historien bakom boken  ”De fenomenala fruntimren på Grand Hotel".

18.50 Andreas Kindmark, överläkare endokrinologi och docent, föreläser om osteoporos (benskörhet) – en kvinnosjukdom som drabbar varannan kvinna över 50 år.

19.15 Therése Neaimé – internationell artist, låtskrivare och föreläsare, bjuder på några av sina härliga låtar.

19.30 PAUS  

20.15 Dansuppvisning av Uddans, en av Gävles dansskolor. 

20.25 Vårda din underlivshälsa med omtanke! Tina Hagelin-Lindqvist från Aleah Care kommer berätta om hur vi på bästa sätt kan vårda vår underlivshälsa med fokus på förebyggande och rehabiliterande intimvård. Hon kommer även dela med sig av inspirerande tips om hur vi kan få vår sexuella hälsa och lust att blomma.

20.45 Jakob Stadell, en av landets mest meriterade musikalartister och skådespelare bjuder på härlig musik och sång.

21.05 Länsförsäkringar Gävleborg tipsar om vår privatekonomi

21.20 Anyelin Diaz Oviedo, sopran från Kuba, avslutar denna kväll med några kända arior från operans värld.

 Tid: Onsdagen den 22 maj 2024. Klockan 17.00 – 21.30 ca

Plats: Gävle Teater, Teaterplan 1, Gävle

Fakta kvinnovården

“Luckor inom forskningen ger kvinnor sämre medicin” 

Kvinnor är underrepresenterade i kliniska studier, och data från båda könen blandas ofta i undersökningarna. Det leder till glapp i förståelsen av hur mediciner och behandlingar verkar, och i förlängningen till att kvinnor inte får effektiva läkemedel

( Källa: Dagens Nyheter 25 mars 2024)

● Kvinnor blir ofta feldiagnostiserade. Hjärtbesvär besvär tolkades oftare som psykiska problem, som till exempel panikångest eller depression. 

● Män får dyrare läkemedel än kvinnor. 

● Kvinnor får vänta längre på synoperationer. 

● Män får oftare tillgång till nyare dialysteknik. 

● Kvinnor med Alzheimers sjukdom fick tre timmar mindre hemtjänst i veckan än män i samma situation. 

 ● Kvinnors sjukpenningtal är nästan dubbelt så högt som mäns: 12,8 dagar för kvinnor jämfört med 6,7 dagar för män. 

 Källa:(O)jämställd vård i Sverige. (SKR  2019 )

Vill du bevaka kvällen eller intervjua någon av deltagarna? Hör av dig  Mia Söderlund, miaulf14@gmail.com eller Anna Liljeberg och Alexandra Charles.

Kontakter

Bilder

Om oss

1,6 miljonerklubben grundades 1998. Det är en ideell organisation och vår vision är att alla kvinnor ska ha bästa tänkbara livskvalitet och hälsa. Vi arbetar med folkbildning och opinionsbildning, främst genom vår tidning, seminarier och webbinarer. En viktig del är stipendieverksamheten. Genom Kvinnor & Hälsas 90-konto samlar vi in pengar till forskare som  arbetar utifrån ett genusmedicinskt perspektiv.

Följ 1,6 miljonerklubben

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från 1,6 miljonerklubben

Äntligen hjälp för endometrios-drabbade?9.4.2024 15:19:18 CEST | Pressmeddelande

"Nu måste vården för kvinnor och män bli jämlik. Att alla män lär sig uttala ordet endometrios vore ett litet men viktigt steg på vägen". Det skrev statsminister Ulf Kristersson efter ett besök på Södersjukhuset i Stockholm, där han fick en inblick i hur den nya precisionskirurgin med robotar går till. 1,6miljonerklubben bjuder in till en lärorik kväll om endometrios - där du själv kan prova på hur roboten "da Vinci" fungerar!

En kväll för kvinnohjärtat i Luleå!2.4.2024 14:03:37 CEST | Pressmeddelande

Nu är det dags för årets Woman in Red i Luleå, en kväll med kvinnohjärtat í fokus ! För 25 år sedan skickades kvinnor hem från sjukhuset med hjärtinfakt - för att deras symptom inte liknade männens. Har det blivit bättre? Hör Karin Schenck-Gustafsson, kardiolog, professor och forskare på Karolinska Institutet, berätta. Woman in Red är en rikstäckande kampanj som samlar in viktiga pengar till forskningen på bland annat kvinnohjärtat.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye