1,6 miljonerklubben1,6 miljonerklubben1,6 miljonerklubben1,6 miljonerklubben

En kväll för kvinnohjärtat i Östersund!

Dela

En kväll med hjärtat i fokus! Onsdagen den 15 maj är det dags för årets event - Woman in Red i Östersund. Under kvällen sprids kunskap, inspiration och mycket glädje, samtidigt som det  samlas in pengar till den viktiga forskningen på kvinnohjärtat.

1998 bildades 1,6miljonerklubben för kvinnors hälsa av Alexandra Charles och den har sedan dess outröttligt arbetat med att sätta fokus på den ojämlika vården. Kvällen i Östersund ingår i föreningens kampanj "Woman in Red", WIR, som samlar in pengar till forskningen, särskilt hjärthälsan. WIR är en rikstäckande kampanj som pågår på 12 platser över hela landet under mars, april och maj. En viktig del är föreningens stipendieverksamhet. Genom Kvinnor & Hälsas 90-konto samlar man in pengar till forskare som arbetar utifrån ett genusmedicinskt perspektiv.

På WIR blandas information och inspiration, kultur och forskning - allt för att sprida viktig kunskap om kvinnors hälsa.

  Onsdagen den 15 maj klockan 17.00 på  restaurang "Hos Andreas" är det dags för Woman in Red i Östersund.  Kvinnor i alla åldrar, medlemmar eller icke medlemmar samlas som en hyllning till kvinnors hjärtan.

 

Ur kvällens program:

Elenor Öster, leg läkare med specialistkompetens inom allmänpsykiatri. Hon arbetar inom regionen med specialistutredningar av kognitiva störningar vid misstanke om demens. Privat driver hon en egen mottagning med holistisk syn på hälsa och är yoga- och meditationslärare.

 Hon kommer att berätta om de senaste årens vetenskapliga forskning kring matens och tarmhälsans betydelse för både fysisk och psykisk hälsa.

Konst-Catwalk med sex kvinnliga Jämtlands-konstnärer under ledning av Maud Deckmar.  

Friskis & Svettis ger alla som kan och vill, en härlig stund med dans till soft, skön musik.

Information om Hjärtgolfen - föreningens rikstäckande golftävling - som i år spelas på Storsjöbygdens Golf.

Varmt och hjärtligt välkomna!

Fakta kvinnovården

“Luckor inom forskningen ger kvinnor sämre medicin” 

Kvinnor är underrepresenterade i kliniska studier, och data från båda könen blandas ofta i undersökningarna. Det leder till glapp i förståelsen av hur mediciner och behandlingar verkar, och i förlängningen till att kvinnor inte får effektiva läkemedel

( Källa: Dagens Nyheter 25 mars 2024)

● Kvinnor blir ofta feldiagnostiserade. Hjärtbesvär besvär tolkades oftare som psykiska problem, som till exempel panikångest eller depression. 

● Män får dyrare läkemedel än kvinnor. 

● Kvinnor får vänta längre på synoperationer. 

● Män får oftare tillgång till nyare dialysteknik. 

● Kvinnor med Alzheimers sjukdom fick tre timmar mindre hemtjänst i veckan än män i samma situation. 

 ● Kvinnors sjukpenningtal är nästan dubbelt så högt som mäns: 12,8 dagar för kvinnor jämfört med 6,7 dagar för män. 

 Källa:(O)jämställd vård i Sverige. (SKR  2019 )

  

Tid: Onsdagen den 15 maj klockan 17.00 – 21.00 ca.  

Plats: Restaurang Hos Andreas – Öneslingan 19, Frösön, Östersund

 Vill du bevaka kvällen eller intervjua någon av deltagarna, hör av er till Marie-Louise Edlund, föreningens kontakt i Östersund medelund48@gmail.com

eller Anna Liljeberg och Alexandra Charles.

Kontakter

Om oss

1,6 miljonerklubben grundades 1998. Det är en ideell organisation och vår vision är att alla kvinnor ska ha bästa tänkbara livskvalitet och hälsa. Vi arbetar med folkbildning och opinionsbildning, främst genom vår tidning, seminarier och webbinarer. En viktig del är stipendieverksamheten. Genom Kvinnor & Hälsas 90-konto samlar vi in pengar till forskare som  arbetar utifrån ett genusmedicinskt perspektiv.

Följ 1,6 miljonerklubben

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från 1,6 miljonerklubben

Äntligen hjälp för endometrios-drabbade?9.4.2024 15:19:18 CEST | Pressmeddelande

"Nu måste vården för kvinnor och män bli jämlik. Att alla män lär sig uttala ordet endometrios vore ett litet men viktigt steg på vägen". Det skrev statsminister Ulf Kristersson efter ett besök på Södersjukhuset i Stockholm, där han fick en inblick i hur den nya precisionskirurgin med robotar går till. 1,6miljonerklubben bjuder in till en lärorik kväll om endometrios - där du själv kan prova på hur roboten "da Vinci" fungerar!

En kväll för kvinnohjärtat i Luleå!2.4.2024 14:03:37 CEST | Pressmeddelande

Nu är det dags för årets Woman in Red i Luleå, en kväll med kvinnohjärtat í fokus ! För 25 år sedan skickades kvinnor hem från sjukhuset med hjärtinfakt - för att deras symptom inte liknade männens. Har det blivit bättre? Hör Karin Schenck-Gustafsson, kardiolog, professor och forskare på Karolinska Institutet, berätta. Woman in Red är en rikstäckande kampanj som samlar in viktiga pengar till forskningen på bland annat kvinnohjärtat.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye