Östersunds kommun

Sömnadsoperatör – ny yrkesutbildning för vuxna i Östersund

Dela

Nordiska Textilakademin beviljas av Myndigheten för yrkeshögskolan att starta en nationell yrkesutbildning för yrkesrollen Sömnadsoperatör i Östersund. 

Det är en pilotutbildning för att förbereda en ny utbildningsform som går under namnet Nationell yrkesutbildning (NY). Syftet är att underlätta rekryteringen till yrkesområden i Sverige där det råder kompetensbrist. Ett av dessa yrken är Sömnadsoperatör. 

Yrkesutbildningen är ettårig och på gymnasial nivå för vuxna som fyllt 20 år. Den omfattar totalt 35 studerandeplatser fördelade på 15 platser i Borås, 10 platser i Östersund och 10 platser i Nacka. Start sker i oktober. 

– Det känns fantastiskt och något som vi drömt om länge! Så roligt att också få starta upp denna viktiga yrkesutbildning i Östersund och Nacka. I Östersund har vi flera framgångsrika textilföretag med stort behov av kompetens, och Nacka är en viktig hub för Sveriges textil- och modebransch. I textilstaden Borås finns vi sedan tidigare etablerade med våra YH-utbildningar, säger Christian Lundell som är vd på Nordiska Textilakademin. 

Nu startar förberedelser och rekrytering på respektive ort. Christian Lundell är imponerad av det lokala engagemang som visats ansökan och viljan att få starta denna nya utbildningsform. 

− Vi är mycket glada över att utbildningen etableras i Östersund. Det har vi på Lärcentrum arbetat för under en längre tid tillsammans med företagen här i Östersund. Vi hälsar NTA välkomna och hoppas att samarbetet kommer att bli långsiktigt och givande för både arbetsgivare och de individer som kommer att gå utbildningen, säger Magnus Åkerblad, verksamhetsutvecklare på Lärcentrum i Östersund.

Läs mer om dagens beslut på Myndigheten för yrkeshögskolan >>: 

Nyckelord

Kontakter

Följ Östersunds kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Östersunds kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye