Rättsmedicinalverket

Nu implementeras metoden som öppnar tidigare stängda DNA-dörrar

Dela

Sverige har spelat en ledande roll i utvecklingen av en ny metod – FORCE – som gör det möjligt att analysera en större andel av DNA-molekylen i syfte att få fram mer DNA-information. Nu tas metoden i drift inom den rättsgenetiska verksamheten på Rättsmedicinalverket.

FORCE bygger på en vidareutvecklad DNA-teknik som gör det möjligt att få fram DNA-information från mindre mängd eller skadat DNA. Genom att metoden ökar antalet DNA-markörer från dagens cirka 100 till 5 500 öppnas nya möjligheter.

-    FORCE medför för det första nya möjligheter att få fram användbar DNA-information från tidigare oanvändbart DNA. Det i sig öppnar tidigare stängda dörrar. Därutöver blir det också möjligt att med en och samma metod få svar på flera olika frågeställningar som tidigare krävt flera olika metoder, säger Cajsa Älgenäs, chef vid Rättsmedicinalverkets rättsgenetiska laboratorieenhet i Linköping. 

Flera möjliga användningsområden

Ett möjligt användningsområde är utökade släktskapsutredningar, ända upp till sysslings nivå. Här har upp till ett tiotal ärenden per år inte kunnat utredas då det med tidigare metoder inte varit möjligt att med stor säkerhet särskilja främst kusiner eller sysslingar åt. Med tidigare använd teknik finns även begränsningar avseende vissa typer av släktskapsfrågeställningar, exempelvis möjligheten att skilja på olika typer av släktskap men på samma avstånd. Ett sådant exempel är kusiner där det inte med säkerhet gått att skilja på om dessa är från mammans eller pappans sida av familjen.

-    Vi har sedan vi presenterade metoden vetenskapligt för några år sedan kunnat visa på teoretiska användningsområden och där metoden kan öppna tidigare stängda dörrar. Nu när vi implementerar metoden i vår rättsgenetiska verksamhet kommer vi att kunna göra en betydande andel av det vi hittills pratat om i teoretiska termer, fortsätter Andreas Tillmar, rättsgenetiker vid Rättsmedicinalverket och docent i forensisk genetik vid Linköpings universitet. 

Ska hålla i domstol

Ett annat användningsområde är att metoden möjliggör en mer informativ utseende- och ursprungsanalys, där tidigare hårfärg, ögonfärg och biogeografiskt ursprung kan analyseras. Om det i framtiden öppnas upp möjlighet att använda släktforskningsdatabaser för att hitta möjliga kandidater i identifieringsärenden kopplat till identifiering av kvarlevor kan metoden även vara användbar.

-    Användning av släktforskningsmetoder kan bidra till att vaska fram en möjlig kandidat. Med hjälp av FORCE kan vi sedan verifiera det släktforskningsmetoderna fått fram. Metoden kommer av den anledningen också vara kvalitetssäkrad för att hålla i domstol, utvecklar Andreas Tillmar. 

Inom Rättsmedicinalverkets rättsgenetiska verksamhet ser man positivt på att det som forskats fram nu kommer till användning i den egna verksamheten. 

-    Syftet med hela vår forskningsverksamhet är att någon gång kunna implementera våra forskningsresultat i verksamheten och att därigenom kunna öka träffsäkerheten i våra analyser. Det är självklart extra tillfredsställande att vi kan göra detta med just FORCE, då metoden innebär så pass stora möjligheter inom flera användningsområden, avslutar Andreas Tillmar. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Andreas Tillmar
Andreas Tillmar
Ladda ned bild

Om RMV

Rättsmedicinalverket är en expertmyndighet inom rättsväsendet. Genom opartiska analyser och bedömningar ger vi tillförlitliga svar som hjälper polis, åklagare och domstolar i olika brottsutredningar. Vi är en länk i rättskedjan och bidrar till ett rättssäkert samhälle. Verksamheten är indelad i rättsgenetik, rättskemi, rättsmedicin och rättspsykiatri. Vi finns på sex orter i landet, från Umeå i norr till Lund i söder, och har cirka 560 kunniga och engagerade medarbetare.

Följ Rättsmedicinalverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Rättsmedicinalverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye