Region Örebro län

Här får poesin bidra till samhällsförändring

Dela

Barn och unga i Frövi ska få vara med och tycka till om utvecklingen på orten. 
Med hjälp av en poet ska deras tankar och drömmar bli en utställning på Frövifors pappersbruksmuseum. ”Det här är ett led i att utveckla det kulturella kraftfältet Frövifors och utveckla litteraturen i länet”, säger Mirja Mattsson, utvecklingsledare på Region Örebro län.

Poeten Jimmy Alm, Dikta dig Foto AnnaCarin Isaksson
Poeten Jimmy Alm, Dikta dig Foto AnnaCarin Isaksson

Frövi genomgår en stor förändringsprocess. Expansionen av tomatodlingen kommer bland annat leda till många nya arbetstillfällen och ny infrastruktur. Lindesbergs kommun har ett behov av att fånga in invånares tankar och idéer om samtiden och framtiden. I ett samarbete med Frövifors pappersbruksmuseum och Region Örebro län blir detta nu möjligt.

– Nästan 200 ungdomar kommer att få delta i olika workshops där de själva kommer att få skriva dikter under ledning av poeten Jimmy Alm. Han kommer också att skriva egna dikter om platser och människor på orten, säger Mirja Mattsson, som arbetar med projektet Kulturella kraftfält på landsbygden hos Region Örebro län.

Jimmy Alm skriver i en dokumentär stil och arbetar bland annat med intervjuer och fältstudier. Det påminner om att teckna ett porträtt, men i stället för att rita en bild skrivs en dikt.

Utställning i höst

Ord, meningar och dikter från workshops samt poetens egna dikter kommer att ställas ut på Frövifors pappersbruksmuseum i september. Delar av materialet kommer också att lämnas till Lindesbergs kommun för att samhällsplanerare ska kunna använda det i sitt arbete med utvecklingen av Frövi. Ett samarbete mellan kultur och samhällsplanering ger nya infallsvinklar i arbetet med att utveckla en plats.

– Det är viktigt att Frövibornas perspektiv på platsen kommer fram. Projektet bidrar till arbetet med barns rättigheter i fysisk planering och stadsutveckling i enlighet med barnkonventionen, säger Alexander Sahlström, samhällsplanerare på planenheten i Lindesberg.
Poesin som konstform lär människor att läsa mellan raderna. Det är en bra metod att använda för att förstå sig själv och sin omvärld bättre.

– Genom poesi får vi kontakt med känslor och tankar. Poesi är också en viktig ingrediens i barns läs- och skrivutveckling. Det finns också ett intresse för estradpoesi bland ungdomar i Frövi att bygga vidare på, säger Johanna Berglund som är utvecklingsledare inom litteratur i Region Örebro län.

Fakta

Kontakt

Mirja Mattsson, utvecklingsledare Kulturella kraftfält på landsbygden
E-post: mirja.mattsson@regionorebrolan.se Tel: 019-602 89 30

Johanna Berglund, utvecklingsledare litteratur
E-post: johanna.berglund@regionorebrolan.se Tel: 070-360 52 18

Jimmy Alm
E-post: kontakt@diktadig.se

Nyckelord

Bilder

Poeten Jimmy Alm, Dikta dig Foto AnnaCarin Isaksson
Poeten Jimmy Alm, Dikta dig Foto AnnaCarin Isaksson
Ladda ned bild
Frövifors pappersbruksmuseum Foto Terése Classon Sundh
Frövifors pappersbruksmuseum Foto Terése Classon Sundh
Ladda ned bild

Länkar

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

Projekt ska skapa nytt centrum för utbildning och innovation inom järnvägssektorn6.5.2024 07:59:00 CEST | Pressmeddelande

Det är nödvändigt att stärka kompetensförsörjningen inom järnväg och logistik om tågrelaterade problem så som förseningar och inställda avgångar ska kunna lösas. Det menar Region Örebro läns regionala tillväxtnämnd som fattat beslut om att stödja projekt Railcenter Hallsberg med 4,5 miljoner kronor. Projektet genomförs tillsammans med Kumla och Hallsbergs kommun.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye