Sveriges Allmännytta

Nya Boverkets regler riskerar att öka kostnader för bostadsbyggande

Dela

En ny studie utförd av Sveriges Allmännytta och Lunds Tekniska högskola belyser hur Boverkets föreslagna ändringar i byggreglerna, särskilt kring ventilation, kan medföra signifikanta kostnadsökningar och en högre klimatbelastning för bostadsbyggandet. Dessa resultat presenteras idag vid den internationella konferensen Roomvent.

Analys av Boverkets förslag till krav om ökad ventilation i bostäder.
Analys av Boverkets förslag till krav om ökad ventilation i bostäder.

Trots Boverkets försäkringar om att nya regler inte skulle innefatta strängare krav, pekar studiens resultat på att ett ökat ventilationskrav med 61 %, som specificerats i Boverkets initiala förslag, skulle kunna öka byggkostnaderna med cirka 11 165 kr per bostad, motsvarande en ökning på 26 %. Dessutom antyds en potentiell minskning av bostadsytan, vilket skulle leda till intäktsbortfall om ungefär 10 000 kr per bostad.

Studien framhäver också att de nya reglerna troligtvis kommer att tolkas som bindande, med få möjligheter till undantag, baserat på en enkät bland branschexperter där över 70 % uttrycker denna åsikt.

Även om Boverket har sänkt kraven jämfört med sitt ursprungliga förslag, indikerar studien att de fortfarande är högre än tidigare och skulle innebära ökade kostnader och negativt påverka både ekonomin och miljön.

-Det är mycket oroande att ökade krav på ventilation kan leda till högre kostnader och större miljöpåverkan. Vi ser inte någon vetenskaplig grund för varför Sverige skulle behöva högre luftflöden jämfört med andra nordiska länder, säger Björn Berggren.

Om projektet Möjligheternas byggregler:
Boverket genomför en omfattande översyn av sina byggregler, med syfte att främja innovation och tillämpning av nya tekniker och material. Det nya regelverket beräknas träda i kraft den 1 januari 2025.

Om Roomvent:
Roomvent är en internationell vetenskaplig konferens med fokus på ventilationsteknik som arrangerats sedan 1987. Årets konferens är ett samarbete mellan Swedvac (EMTF), Svensk Ventilation och Nordbygg.

För mer information, kontakta:
Björn Berggren, Sveriges Allmännytta
Telefon: 08-406 55 16
E-post: bjorn.berggren@sverigesallmannytta.se

Nyckelord

Kontakter

Följ Sveriges Allmännytta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta

Vinnaren av Allmännyttans bästa bygge 2024 är utsedd29.5.2024 10:45:00 CEST | Pressmeddelande

Nu har juryn avgjort vilket projekt som vinner tävlingen om Allmännyttans bästa bygge! Segrande ur finalstriden går Fristadbostäder med trähusprojektet Prästhöjden. ”Ett vackert och fint inplacerat seniorboende intill skogen, där det syns och känns att de boende trivs”, skriver juryn i sin motivering. Eskilstuna Kommunfastigheter får ett hedersomnämnande för innovativa energilösningar med energidelning mellan husen i projektet Skogstorp.

Trots löften om sänkningar - elnätspriserna fortsätter stiga28.5.2024 08:05:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. En kartläggning från Nils Holgerssongruppen visar att det är stor skillnad mellan de olika kommunerna och skillnaderna ökar. Mellan den dyraste och billigaste kommun har skillnaden ökat till 4 300 kr per lägenhet och år, från tidigare drygt 3 500 kr per bostad och år.

Kraftigt stigande elnätspriser i Östergötlands län28.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. För Östergötlands län är elnätspriserna högst i Kinda (4 767 kr/lägenhet, år) och lägst i Linköping (2 796 kr/lägenhet, år). Det innebär att elnätspriserna är 64 procent högre i Kinda jämfört med Linköping. Medel för hela Sverige uppgår till 3 645 kr/lägenhet.

Kraftigt stigande elnätspriser i Örebros län28.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. För Örebros län är elnätspriserna högst i Askersund (4 767 kr/lägenhet, år) och lägst i Ljusnarsberg (2 796 kr/lägenhet, år). Det innebär att elnätspriserna är 70 procent högre i Askersund jämfört med Ljusnarsberg. Medel för hela Sverige uppgår till 3 645 kr/lägenhet.

Kraftigt stigande elnätspriser i Västra Götaland28.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. För Västra Götalands län är elnätspriserna högst i Falköping (4 211 kr/lägenhet, år) och lägst i Mölndal (1 811 kr/lägenhet, år). Det innebär att elnätspriserna är 133 procent högre i Falköping jämfört med Mölndal. Medel för hela Sverige uppgår till 3 645 kr/lägenhet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye