Tågutbudet på samma nivåer som innan pandemin
Tågutbudet är tillbaka på samma nivåer som före pandemin. Under 2023 ökade det långväga tågutbudet med 7 procent och är därmed tillbaka på samma nivåer som före pandemin. Det framkommer i Transportstyrelsens nya rapport Utveckling av utbud och priser på järnvägslinjer i Sverige 1990-2023.
Transportstyrelsens följer tillsammans med Järnvägsgruppen på Kungliga Tekniska högskolan årligen utvecklingen av utbud och priser inom persontrafik på järnväg.
Sedan 2021 har det långväga tågutbudet vuxit kontinuerligt. Under 2023 ökade utbudet på sträckorna som ingår i undersökningen med 7 procent och är nu tillbaka på samma nivåer som innan pandemin. Under samma period har flyg- och bussutbudet utvecklats i långsammare takt.
– Tåget står i dag för en större andel av den långväga trafiken, jämfört med innan pandemin. Nya vanor i spåren av pandemin, med till exempel en ökad andel digitala möten i stället för möten på plats, har sannolikt försvårat flygets återhämtning, säger Jonathan Sundin.
Dyrare att ta tåget – för den som ska resa långt
Mätningen visar också att priset på långväga tågresor i genomsnitt har höjts under året.
– I årets rapport ser vi att det i genomsnitt har blivit dyrare att resa med långväga tåg under 2023. Jämfört med 2022 har snittpriset för en andraklassbiljett för resor med långväga tåg ökat med 13 procent, säger Jonathan Sundin, utredare.
Den allmänna prisutvecklingen i landet ökade under motsvarande period, oktober 2022 till oktober 2023, med knappt 7 procent.
Efterfrågan på fritidsresor har ökat och den begränsade tillgången på billiga biljetter har medfört att resenärer har fått betala mer för sina tågresor.
Prisutvecklingen varierar mellan olika sträckor
Skillnaderna är tydliga mellan sträckorna Stockholm-Göteborg och Stockholm-Malmö. Snittpriserna på sträckan Stockholm-Göteborg har stadigt minskat över tid, medan utvecklingen har varit den motsatta på sträckan Stockholm-Malmö
– Den skilda utvecklingen mellan sträckorna är intressant eftersom det illustrerar hur konkurrensen påverkar prisutvecklingen. På sträckan Stockholm-Göteborg är konkurrensen såväl inom som mellan trafikslagen omfattande. Det leder till en stark priskonkurrens mellan tågoperatörerna och ger ett förhållandevis stort utbud i relation till de resor som görs, säger Jonathan Sundin.
Ökad turtäthet och lägre biljettpriser över tid
Över tid har det skett en utveckling som varit till godo för resenärerna, bland annat en ökad turtäthet och i genomsnitt lägre biljettpriser. Under 2023 har dock problem som lokförarbrist och trafikstörningarna i viss mån begränsat utbudet.
– Fler avgångar, snabbare restider och lägre biljettpriser har historiskt lockat fler resenärer till järnvägen. Men resenärerna behöver också kunna lita på att tågen kommer och går som de ska, annars riskerar tillväxten att stanna av, säger Jonathan Sundin.
Nyckelord
Kontakter
Jonathan SundinUtredare
Tel:010-495 55 56jonathan.sundin@transportstyrelsen.seTransportstyrelsens presstjänst
Tel:010-495 43 00press@transportstyrelsen.seLänkar
Transportstyrelsen arbetar för ett tillgängligt och säkert transportsystem
Transportstyrelsen arbetar för att uppnå god tillgänglighet, hög kvalitet, säkra och miljöanpassade transporter inom järnväg, luftfart, sjöfart och väg. Vi tar fram regler, ger tillstånd och följer upp hur de efterlevs. Med hjälp av våra register arbetar vi bland annat med avgifter, tillstånd och ägarbyten.
Vi finns på 13 orter i landet och vi har idag cirka 2 000 medarbetare. Den största delen av verksamheten finns i Borlänge, Norrköping och Örebro.
Följ Transportstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Transportstyrelsen
210 personer omkom i vägtrafiken 202414.1.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Antal döda i vägtrafiken minskar. Under 2024 omkom 210 personer i vägtrafiken, vilket är det lägsta antalet sedan coronapandemin. Det visar Transportstyrelsens preliminära statistik.
17 personer omkom till sjöss 202413.1.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Det inträffade 17 olycksfall med dödlig utgång inom den svenska sjöfarten och båtlivet 2024. Av dem skedde fyra inom yrkessjöfarten, vilket är den högsta siffran på över 15 år. Det visar Transportstyrelsens preliminära olycksstatistik.
Trafikverket vitesföreläggs på grund av säkerhetsbrister10.1.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Transportstyrelsen har beslutat att förelägga Trafikverket med vite på grund av de brister som identifierades vid tillsynen av införandet av det nya systemet för tågplanering, MPK. – Säkerhetsbristerna är allvarliga. För att resenärer, tågföretag och underhållsföretag inte ska drabbas fortsättningsvis behöver bristerna åtgärdas snabbt, säger Petra Särefjord, sektionschef vid Transportstyrelsen.
Försämrad tillgänglighet för många flygplatser10.1.2025 08:02:37 CET | Pressmeddelande
Möjligheten att ta sig till och från europeiska städer med flyg försämrades under 2024 jämfört med året innan. Detsamma gäller vid inrikesflygningar mellan svenska städer. Det visar en ny rapport från Transportstyrelsen.
Sänkt ålder för taxiförarlegitimation2.1.2025 09:01:00 CET | Pressmeddelande
Från och med den 1 januari sänks ålderskravet för taxiförarlegitimation från 21 år till 20 år: – Det innebär att en 20-åring som har haft B-körkort i minst två år nu kan ansöka om taxiförarlegitimation, säger Maria Åkerlund, utredare vid Transportstyrelsen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum