Europaparlamentet

Reparation ska bli enklare och mer tilltalande för konsumenter

Dela

De nya reglerna stärker rätten till reparation. Målet är att minska avfallet och stärka reparationsbranschen genom enklare och kostnadseffektivare reparation.

  • Tillverkaren måste reparera en produkt till ett rimligt pris och inom rimlig tid även efter den lagstadgade garantiperioden
  • Tillgång till reservdelar, verktyg och reparationshandledning för konsumenter
  • Incitament för att välja reparation, till exempel kuponger och ekonomiska incitament
  • Onlineplattformar ska hjälpa konsumenterna att hitta lokala reparationstjänster och butiker som säljer renoverade varor

På tisdagen antog parlamentet direktivet om den så kallade rätten till reparation för konsumenter, med 584 röster för, 3 emot och 14 nedlagda röster. Reglerna klargör tillverkarnas skyldigheter att reparera varor och uppmuntra konsumenterna att förlänga en produkts livscykel genom reparation.

Reparationskrav

De nya reglerna ser till så att tillverkarna tillhandahåller snabba och kostnadseffektiva reparationstjänster och informerar konsumenterna om deras rätt till reparation. Varor som repareras under garanti får den lagstadgade garantin förlängd med ett år. Detta ska uppmuntra konsumenterna att välja reparation i stället för att köpa nytt.

När den garantin har löpt ut ska tillverkaren fortfarande vara skyldig att reparera vanliga hushållsprodukter, som är reparerbara enligt EU-lagstiftningen, till exempel tvättmaskiner, dammsugare och smarttelefoner. Listan över produktkategorier kan förlängas med tiden. Konsumenterna ska också kunna låna en enhet medan den egna repareras eller, om en reparation inte är möjlig, kunna få välja en renoverad enhet.

Information om reparationsvillkor och reparationstjänster

Som konsument ska man framöver kunna få ett informationsformulär för att kunna bedöma och jämföra reparationstjänster, med närmare upplysningar om feltyp, pris och hur lång tid reparationen tar. För att underlätta reparationsförfarandet ska en EU-webbportal med nationella sektioner lanseras för att hjälpa konsumenterna att enkelt hitta lokala reparationsverkstäder, säljare av renoverade varor, köpare av defekta föremål eller lokala initiativ, exempelvis reparationskaféer.

En stärkt reparationsmarknad

Reglerna ska stärka EU:s reparationsmarknad och minska reparationskostnaderna för konsumenterna. Tillverkarna måste tillhandahålla reservdelar och verktyg till ett rimligt pris och får inte ha avtalspunkter, hårdvara eller programvara som hindrar reparationer. De får inte hindra oberoende reparatörer från att använda begagnade eller 3D-utskrivna reservdelar, och heller inte vägra att reparera en produkt enbart av ekonomiska skäl eller på grund av att den tidigare reparerats av någon annan.

Kampanjer för överkomliga reparationer

För att reparationer ska bli billigare måste varje EU-land genomföra minst en åtgärd för att främja reparationer. Det kan handla om kuponger och andra ekonomiska incitament, informationskampanjer, reparationskurser eller stöd till lokala reparationsinitiativ.

Citat

Föredraganden René Repasi (S&D, Tyskland) sa såhär: ”Konsumenternas rätt att reparera produkter kommer nu att bli verklighet. Det kommer att bli enklare och billigare att reparera istället för att köpa nya, dyra varor. Detta är en viktig framgång för parlamentet och dess åtagande att stärka konsumenterna i kampen mot klimatförändringarna. Den nya lagstiftningen förlänger de rättsliga garantierna med 12 månader när man väljer reparation, ger bättre tillgång till reservdelar och säkerställer enklare, billigare och snabbare reparationer.”

Nästa steg

När ministerrådet har godkänt direktivet offentliggörs det i EU:s officiella tidning. Sedan har EU-länderna 24 månader på sig att införa det i nationell lagstiftning.

Bakgrund

Enligt EU-kommissionen orsakar förtida kassering av konsumtionsvaror utsläpp av 261 miljoner ton koldioxidekvivalenter, förbrukar 30 miljoner ton resurser och genererar 35 miljoner ton avfall i EU varje år. Konsumenterna förlorar också cirka 12 miljarder euro varje år på att byta ut varor i stället för att reparera dem. Dessutom förväntas de nya reglerna leda till 4,8 miljarder euro i tillväxt och investeringar inom EU.

Direktivet kompletterar EU:s andra nya regler om ekodesign och om mer konsumentmakt i den gröna omställningen.

Konferensen om Europas framtid

Lagstiftningen är ett direkt svar på medborgarnas krav i samband med konferensen om Europas framtid. Mer konkret berör den förslagen 5(6), 5(7), 5(10) och 11(2) om hållbar konsumtion och hållbar tillväxt och innovation - att lansera en reparationsplattform, införa åtgärder för att främja rätten till reparation och tillgång till reservdelar, vidta EU-åtgärder för att ge konsumenterna incitament att använda produkter längre samt ta itu med planerat åldrande och säkerställa rätten till reparation.

Mer information

Kontakter

Om oss

Europaparlamentet är EU:s enda direktvalda institution och stiftar EU-lagar tillsammans med ministerrådet. Europaparlamentets presstjänst levererar fullständig och opartisk information till media och svarar på pressfrågor om Europaparlamentets dagliga verksamhet samt hjälper Europaparlamentariker i deras kommunikationsverksamhet.

Följ Europaparlamentet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Europaparlamentet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye