Människohandel: Parlamentet antar mer omfattande lag för att skydda offer
Europaparlamentet har gett sitt slutliga klartecken till reviderade regler som syftar till att förebygga och bekämpa människohandel och skydda offer.
- Nya brott på EU-nivå inkluderar tvångsäktenskap, olaglig adoption och utnyttjande av surrogatmoderskap
- Bättre möjligheter för brottsbekämpande myndigheter att avveckla kriminella organisationer
- Påföljder för företag som döms för människohandel
På tisdagen antog ledamöterna med 563 röster för, 7 röster emot och 17 nedlagda röster en lag som utökar omfattningen åtgärder för att bekämpa och förebygga människohandel och bättre stödja offren för denna kriminella verksamhet. Förutom arbetskraftsexploatering och sexuell exploatering kriminaliserar den nya lagen även tvångsäktenskap, olaglig adoption och utnyttjande av surrogatmoderskap på EU-nivå.
Den kommer också att:
- Förbättra samordningen mellan myndigheter med ansvar för människohandelsrelaterade frågor och asylmyndigheter, så att offer för människohandel som är i behov av internationellt skydd får lämpligt stöd och att asylrätten respekteras:
- Kriminalisera användningen av tjänster som tillhandahålls av offer för människohandel, om användaren i fråga vet att offret utnyttjas. Syftet är att minska den efterfrågan som göder exploatering:
- Införa påföljder för företag som dömts för människohandel, till exempel genom att utesluta dem från upphandlingsförfaranden och från tillgång till offentligt stöd eller subventioner:
- Se till att åklagare kan välja att inte åtala offer för brott som de tvingats att begå, och att offer får stöd oavsett om de samarbetar i utredningar eller inte:
- Ge stöd till brottsoffer, inklusive tillgång till trygga härbärgen och logi, med särskilt fokus på de mest utsatta grupperna:
- Garantera rättigheterna för personer med funktionsnedsättning samt lämpligt stöd, inklusive utnämning av förmyndare eller företrädare när det kommer till ensamkommande barn:
- Tillåta domare att betrakta spridning av sexuella bilder eller videor utan samtycke som en försvårande omständighet vid utdömande av straff eller påföljder.
Citat
Arbetet med den nya lagen har letts av den svenska vänsterpartisten Malin Björk. Efter omröstningen sa hon såhär: "Vi nådde framsteg under dessa förhandlingar: Nya former av exploatering kommer att kriminaliseras och offrens rättigheter, inklusive migranters, kommer att förbättras. Vi minskar också efterfrågan på människohandel genom bestämmelser om sexuell exploatering. Vi har påbörjat en förändring, och nu måste EU-länderna göra det mesta av detta direktiv och se till att kvinnor och flickor inte köps och säljs i Europa."
Medföredragande Eugenia Rodríguez Palop (Vänstern, Spanien) tillade: "Tolv år efter antagandet av det ursprungliga direktivet var Europaparlamentet tvunget att se över EU:s regler, eftersom människohandeln har blivit mer sofistikerad samtidigt som de resurser som står till vårt förfogande fortfarande är begränsade. Vi måste kunna hitta offer tidigt och skydda och stödja dem. Människohandel är tortyr; förövarna måste betala för vad de har gjort och offren måste få kompensation och upprättelse för sitt lidande."
Nästa steg
Rådet måste också formellt godkänna lagen. Direktivet träder i kraft tjugo dagar efter att det publicerats i EU:s officiella tidning. Därefter har EU-länderna två år på sig att införliva det i sin nationella lagstiftning.
Genom att anta den nya lagen svarar parlamentet på medborgarnas krav som framfördes i slutsatserna från konferensen om Europas framtid. Det gäller särskilt förslag 24(6) om att bekämpa människohandel i samarbete med tredjeländer, 42(2) om att hantera utmaningar vid de yttre gränserna och 43(1) om migranters säkerhet.
Mer information
Kontakter
Therese DomischPressansvarig, Europaparlamentets kontor i Sverige
Tel:0709-989 606therese.domisch@ep.europa.euTiia MustonenPressansvarig, Europaparlamentets kontor i Sverige
Tel:08-562 444 54Tel:0709-989 627tiia.mustonen@ep.europa.euViktor AlmqvistPressansvarig, Europaparlamentets presstjänst i Bryssel
Tel:(+32) 2 28 31834Tel:(+32) 470 88 29 42viktor.almqvist@ep.europa.euOm oss
Europaparlamentet är EU:s enda direktvalda institution och stiftar EU-lagar tillsammans med ministerrådet. Europaparlamentets presstjänst levererar fullständig och opartisk information till media och svarar på pressfrågor om Europaparlamentets dagliga verksamhet samt hjälper Europaparlamentariker i deras kommunikationsverksamhet.
Följ Europaparlamentet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Europaparlamentet
Pressinbjudan: Grön tillväxt: Fakta eller fiktion?14.4.2025 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Välkommen till Kulturhuset för att lyssna till Europaparlamentariker Emma Wiesner (C) om hur grön tillväxt kan bli verklighet genom innovation, modiga politiska förslag och vad EU egentligen behöver göra för att skapa en grönare ekonomi utan att tumma på tillväxt och välstånd.
Pressinbjudan: Så kan Europa bli en AI-kontinent31.3.2025 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Välkommen till Kulturhuset för att lyssna till Europaparlamentariker Arba Kokalari (M) om hur Europa kan bli en AI-kontinent.
Påminnelse: Pressträff den 28 mars inför plenarsessionen27.3.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Välkommen till en digital pressträff med Europaparlamentarikerna Abir Al-Sahlani (C) och Pär Holmgren (MP) den 28 mars kl. 10.00. Vi går igenom de viktigaste frågorna inför kommande veckas plenarsammanträde i Strasbourg den 31 mars-3 april.
Pressträff den 28 mars inför plenarsessionen25.3.2025 14:39:10 CET | Pressmeddelande
Välkommen till en digital pressträff med Europaparlamentarikerna Abir Al-Sahlani (C) och Pär Holmgren (MP) den 28 mars kl. 10.00. Vi går igenom de viktigaste frågorna inför kommande veckas plenarsammanträde i Strasbourg den 31 mars-3 april.
Undersökning bekräftar att Europas befolkning vill att EU ska skydda dem25.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
74 % av EU-medborgarna tycker att deras land har gynnats av EU-medlemskapet 66 % av befolkningen i EU vill att EU ska spela en större roll för att skydda dem mot globala kriser och säkerhetsrisker Försvar, säkerhet och konkurrenskraft anses vara de viktigaste politiska prioriteringarna Nio av tio (89 %) tillfrågade anser att EU:s medlemsländer bör agera mer enat för att möta dagens globala utmaningar
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum