Växjö kommun

Växjö kommun tappar i rankning – arbete inom myndighetsutövning fortsätter prioriteras

Dela

Den upplevda servicen till företag från Växjö kommun har sjunkit något från föregående år i Öppna jämförelser Företagsklimat som Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) presenterade igår. Sett över en flerårsperiod ligger kommunen kvar på en stabilt hög nivå.

Växjö kommuns resultat är ett Nöjd kund-index (NKI) på 73, vilket är en försämring mot året innan då NKI låg på 75. I den nationella rankingen hamnar Växjö kommun på plats 141, ett tapp från förra årets placering på plats 103. 

Öppna jämförelser Företagsklimat redovisar resultat från Insikt – en kvalitetsmätning av kommunernas service inom myndighetsutövning gentemot företag. 2024 är elfte gången som jämförelsen presenteras och mätningen baseras på 2023 års service. 

– Våra företagare är viktiga för oss, därför är det en prioriterad fråga för kommunen att ständigt förbättra oss i dialog med företag och veta vad vi är bra på, men framförallt vad vi kan förbättra. Kontakten med kommunen ska vara enkel och tillgänglig, säger Lisa Larsson (S), ordförande miljö- och byggnämnden. 

Cirka 500 företagare i Växjö har bedömt kommunens service inom myndighetsområdena brandtillsyn, bygglov, miljö- och hälsoskydd, livsmedelskontroll och serveringstillstånd. Frågorna berör sex serviceområden: information, tillgänglighet, bemötande, kompetens, rättssäkerhet och effektivitet. 

Serviceområdena har ett index mellan 70 och 77. Högst omdöme inom myndighetsområdena ges brandskydd (79), medan serveringstillstånd (70) ges lägst betyg. 

– Vi är tacksamma för alla företagare som tog sig tiden att svara på enkäten. Detta är, i kombination med våra egna uppföljningar vi gör i varje ärende, med i vårt framtida arbete med att servicesäkra vår myndighetsutövning, säger Per Sandberg, förvaltningschef Växjö kommun. 

Under 2024 kommer Växjö kommun fortsätta att intensifiera det långsiktiga och kontinuerliga arbetet med att förbättra och förenkla för företagare. Bland annat genom att utveckla e-tjänster och titta på handläggning av vissa ärenden inom bygglov för att underlätta för företag men även invånare. 

För mer information och intervjuer 

Lisa Larsson (S), ordförande miljö- och byggnämnden, 076-945 04 90 

Per Sandberg, förvaltningschef samhällsbyggnad, Växjö kommun, 0470-419 50 

Kontakter

Om oss

I Växjö kommun värnar medarbetarna om varandra och om invånarna, företagarna och besökarna. Tillsammans bygger vi alla en levnadsvänlig, hållbar plats där du kan vara dig själv. Kommunen erbjuder en mix av tätort och landsbygd, sport och kultur, puls och vila. Här finns ett spännande näringsliv och ett modernt universitet. Naturen finns alltid nära och lockar till både vila och äventyr.

Följ Växjö kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Växjö kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye