Region Örebro län

Besparingsåtgärder ger effekt men det ekonomiska läget är fortsatt mycket tufft

Dela

När årets tre första månader summeras i den periodrapport som regionstyrelsen i dag godkände står det klart att besparingsåtgärderna ger effekt men att det ekonomiska läget ändå är mycket besvärligt.

- Periodrapporten visar glädjande nog att de besparingsåtgärder vi nu genomför ger resultat. Som ett exempel kan nämnas att antalet anställda har minskat med 281 personer sedan september i fjol, säger Andreas Svahn (S), ordförande i regionstyrelsen.

Och visst är besparingsåtgärdernas positiva inverkan på Region Örebro läns ekonomi välkomna, men det ekonomiska läget är trots det ytterst bekymmersamt.

- Precis som Sveriges övriga regioner befinner vi oss i en ytterst besvärlig ekonomisk situation där vi alla måste hjälpas åt för att få en ekonomi i balans. Vi ser att våra olika åtgärder ger resultat men nu återstår det långsiktiga besparingsarbetet, säger Charlotta Englund (C), regionstyrelsens vice ordförande.

Det så kallade balanskravsresultatet för perioden fram till 31 mars visar minus 152 miljoner kronor vilket kan jämföras med minus 274 miljoner kronor för motsvarande period i fjol. Helårsprognosen för balanskravsresultatet uppgår till minus 600 miljoner kronor jämfört med minus 909 miljoner kronor för 2023.

- Resultatförbättringen mellan åren beror bland annat på minskade personalkostnader, lägre hyrläkarkostnader och ett ihärdigt arbete med ekonomiska åtgärdsplaner. Det är positiva signaler men vi får absolut inte bortse från att det trots allt handlar om ett väldigt stort underskott, säger Behcet Barsom (KD), ledamot i regionstyrelsen.

Kontakt

Andreas Svahn, regionstyrelsens ordförande, telefon: 070-524 22 66

Charlotta Englund, regionstyrelsens vice ordförande, telefon: 076-725 78 20

Behcet Barsom, ledamot i regionstyrelsen, telefon: 073-077 77 36

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

Projekt ska skapa nytt centrum för utbildning och innovation inom järnvägssektorn6.5.2024 07:59:00 CEST | Pressmeddelande

Det är nödvändigt att stärka kompetensförsörjningen inom järnväg och logistik om tågrelaterade problem så som förseningar och inställda avgångar ska kunna lösas. Det menar Region Örebro läns regionala tillväxtnämnd som fattat beslut om att stödja projekt Railcenter Hallsberg med 4,5 miljoner kronor. Projektet genomförs tillsammans med Kumla och Hallsbergs kommun.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye