Ukrainska Mariia Sulialina dokumenterar grova brott mot barn – får människorättspris
2024 års Civil Rights Defender of the Year Award tilldelas Mariia Sulialina, 27, chef för ukrainska människorättsorganisationen Almenda. Mariia Sulialina har varit människorättsaktivist sedan hon var 15 år och kämpat länge för att de ansvariga ska ställas till svars för de övergrepp som begås mot barn och unga i krigets Ukraina.

– Den ukrainska människorättsförsvararen Mariia Sulialina har vid en ung ålder uträttat stordåd. Trots personliga förluster och risker har hon fortsatt sitt arbete för att dokumentera krigsbrott och andra grova brott mot barn och skipa rättvisa åt barn som utsatts för indoktrinering och deportering från de ockuperade områdena av Ukraina. För sin enastående motståndskraft och sitt engagemang för mänskliga rättigheter, demokrati och för barns rätt att forma sin egen framtid tilldelas Mariia Sulialina Civil Rights Defender of the Year Award 2024, skriver Civil Rights Defenders styrelse i sin motivering till priset. (Hela motiveringen längst ner.)
Tvingades lämna sin hemstad på Krymhalvön
Sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina 2022 har 545 ukrainska barn dödats. Över 19,000 barn från Ukraina har deporterats till Ryssland.
Men aggressionerna påverkade Mariia Sulialinas liv långt innan dess.
När hon var 18 år tvingades hon lämna sin hemstad Yalta efter att Ryssland invaderat Krymhalvön. Från sitt nya hem i Kyiv började hon dokumentera de människorättskränkningar som begicks i de ockuperade områdena. Mariia Sulialinas organisation Almenda, som hon jobbat med sedan 2013, samlar in bevis så som fotografier och videoklipp, och gör intervjuer med lärare och föräldrar. Almenda startades av en grupp människorättsförsvarare i Yalta 2011. En av grundarna var Mariias mamma, Valentina Potapova, som fortfarande jobbar kvar. Nu leder Mariia Sulialina organisationens arbete, med ett team på 11 personer.
Krigsbrott mot barn
Barnen som deporteras till Ryssland från de ockuperade områdena vittnar om omskolning och hjärntvätt och många adopteras av ryska familjer. Väldigt få av dem har kommit tillbaka. Även de som blir kvar i de ockuperade områdena utsätts för indoktrinering och får gå i ryska skolor som försöker få dem att stötta kriget, genom att bland annat säga att Ukraina startat det. Enligt Almenda är de ukrainska barnen en tillgång för Ryssland och kan komma att användas som soldater i kriget när de blir äldre. Ett flertal unga Krymbor som var barn när Ryssland ockuperade halvön har kallats in i kriget, eller till och med gått ut i krig mot Ukraina frivilligt.
Tvångsdeportation och försök att indoktrinera barn att slåss för ockupationsmakten är krigsförbrytelser och kan utgöra folkmord. För att sådana brott ska kunna bevisas och förövarna ställas till svars är det viktigt att övergreppen dokumenteras.
För att samla in bevisning som kan användas till framtida rättegångar har Almenda ställt om sin ordinarie verksamhet. Från att tidigare fokuserat på att få ungdomar från ockuperade Krymhalvön att studera och integreras i Ukraina, arbetar man nu även med dokumentation av krigsbrott. Almenda har en lång lista med namn på misstänkta personer som de en dag hoppas ska ställas till svars. Organisationens främsta mål är att skydda rättigheterna för de över en miljon barn som lever i de ockuperade områdena samt att ta fram metoder för återintegrering av de ukrainska barnen. Mariia Sulialina vill ta tillbaka alla de barn som hålls som gisslan av ockupationsmakten och ge dem en ny chans till den barndom som Ryssland stulit.
I dag drömmer Mariia om dagen då hon kan åka tillbaka till ett fritt och demokratiskt Krym.
– När jag var liten i Yalta på Krymhalvön fanns det en plats där äldre damer och herrar dansade varje lördag. Jag pratade nyligen med en vän och vi sa ‘en dag när vi är 70 år kommer vi att dansa där’. Jag tror fortfarande att det kommer hända.
Kommentar till priset
– Barnen i de ockuperade områdena förblir ofta osynliga. Att berätta om det som sker är farligt och kan leda till repressalier. Desto yngre de är desto starkare inflytande har propagandan på dem. Barnen är vår framtid och det är vår skyldighet att skydda dem från militarisering och indoktrinering och se till att återintegreringen sker på deras villkor. Att få det här priset är mycket viktigt för oss, det skapar uppmärksamhet kring barnen i de ockuperade områdena och ökar möjligheterna att kunna utkräva ansvar, säger Mariia Sulialina, chef för Almenda.
– Dödande av barn. Bortförande av barn. Detta är bara några av de grova människorättsbrott som enligt vittnesmål har begåtts mot barn i Ukraina sedan den ryska fullskaliga invasionen. Mariia Sulialina och Almenda gör ett extraordinärt modigt och systematiskt jobb för att samla in bevis och vittnesmål om övergreppen och ge stöd till dess offer. Mariias och Almendas arbete visar att ett fritt civilsamhälle spelar en avgörande roll när det gäller dokumentation och ansvarsutkrävande av staters människorättskränkningar. De utgör en förebild i arbetet för ett motståndskraftigt, demokratiskt och fritt Ukraina. Jag är enormt glad över att tilldela Mariia Sulialina Civil Rights Defender of the Year Award 2024 säger Hanna Gerdes, styrelseordförande för Civil Rights Defenders.
Om priset
Priset delas ut årligen av människorättsorganisationen Civil Rights Defenders till framstående människorättsförsvarare. Tidigare år har priset tilldelats människorättskämpar i bland annat Venezuela, Ungern och Burma. Syftet är att stötta och stärka aktivister som med fredliga medel fortsätter utkräva ansvar av makthavare trots att det innebär stora risker för deras egen säkerhet.
Kontaktuppgifter
Vill du veta mer eller boka en intervju, vänligen kontakta vår presskontakt på press@crd.org eller +46 (0)76 576 27 62.
Övrig information
-
Priset Civil Rights Defender of the Year Award delas ut årligen sedan 2013. Läs mer om priset här.
-
Priset har tilldelats människorättsförsvarare från bland annat Ungern, Uganda och Burma. Läs om samtliga mottagare här.
-
Besök Almendas hemsida här.
Hela motiveringen till priset
Den ukrainska människorättsförsvararen Mariia Sulialina har vid en ung ålder uträttat stordåd. Trots personliga förluster och risker har hon fortsatt sitt arbete för att dokumentera krigsbrott och andra grova brott mot barn och skipa rättvisa åt barn som utsatts för indoktrinering och deportering från de ockuperade områdena av Ukraina. Som ledare för organisationen Almenda kämpar Mariia och hennes kollegor för barn och ungas tillgång till utbildning, och för att de ska kunna återvända och återintegreras i Ukraina. För sin enastående motståndskraft och sitt engagemang för mänskliga rättigheter, demokrati och för barns rätt att forma sin egen framtid tilldelas Mariia Sulialina Civil Rights Defender of the Year Award 2024.
Bilder

Civil Rights Defenders är en internationell människorättsorganisation som grundades i Sverige 1982. Vi arbetar för och tillsammans med tusentals människorättsförsvarare som kämpar för att demokrati ska gälla och de mänskliga rättigheterna respekteras världen över. Vår uppgift är att se till att de kan arbeta säkrare, smartare och snabbare. Vi håller även makthavare i Sverige ansvariga när de kränker mänskliga rättigheter på hemmaplan.
Läs om vilka länder och regioner vi bevakar här.
Läs om vårt uppdrag och våra arbetsmetoder här.
Följ Civil Rights Defenders
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Civil Rights Defenders
Vandelsutredning presenteras imorgon – vi kan kommentera31.3.2025 14:32:06 CEST | Pressmeddelande
Vandelsutredningen, som ska lägga nya förslag på hur brister i levnadssätt ska kunna leda till utvisning, ska presenteras imorgon. Utredningen ska bland annat titta på om åsiktsyttringar, även om de inte är brottsliga, ska kunna leda till utvisning. – Vi på Civil Rights Defenders är starkt kritiska. Att människor ska kunna utvisas för åsiktsyttringar som inte är brottsliga saknar rättslig legitimitet. Det bryter mot Europakonventionen och principen om likabehandling inför lagen, säger John Stauffer, chefsjurist och biträdande exekutiv chef på Civil Rights Defenders.
Demokratin försvagas i Europa – Sverige ett föregångsland på tillbakagång20.3.2025 09:17:02 CET | Pressmeddelande
Demokratin och rättsstatens principer fortsatte att försvagas i Europa under 2024. Sverige pekas ut som en av de äldre demokratier som visar tecken på att rättsstatliga principer gradvis och successivt urholkas. Det visar en ny rapport som tagits fram av 43 europeiska människorättsorganisationer, bland andra Civil Rights Defenders.
Rekorddemonstrationer väntas på lördag: ”Serbiens framtid som ett fritt land står på spel”11.3.2025 14:54:34 CET | Pressmeddelande
Rekordstora demonstrationer väntas på lördag i Serbien med över hundratusen deltagare. Demonstranterna kräver demokratiska reformer och rättsstatliga principer, men saknar trots det internationellt stöd. De möter hårt motstånd från regeringen. Civil Rights Defenders har kontor i Belgrad, kan kommentera människorättsläget och kan vara behjälpliga med intervjuer av demonstranter på plats. I dag befinner sig även Serbiens talman, Ana Brnabić, i Sverige för möten med bland andra Sveriges talman, Andreas Norlén.
Serbian police crack down on USAID-funded organisations25.2.2025 16:41:51 CET | Pressmeddelande
Amid ongoing mass demonstrations in Serbia, police today have begun raiding civil society organisations that have received funding from USAID. One of the affected organisations is Center for Research Transparency and Accountability, which the Swedish human rights organisation Civil Rights Defenders has worked closely with for a long time. Civil Rights Defenders’ Europe Director, Ivana Randjelovic, is in Belgrade and can provide comments. "The Serbian government is using all means available to tighten its grip on power. The fact that they are now targeting civil society is an extremely concerning development," says Ivana Randjelovic, Director Europe Department at Civil Rights Defenders’ office in Belgrade.
Serbisk polis slår till mot USAID-finansierade organisationer25.2.2025 15:55:40 CET | Pressmeddelande
Mitt under pågående massdemonstrationer i Serbien har polisen idag börjat göra räder mot civilsamhällesorganisationer som fått pengar av USAID. Två organisationer som drabbats är Center for Research Transparency and Accountability (CRTA) och Civic Initiatives som svenska Civil Rights Defenders länge jobbat nära. Civil Rights Defenders Europachef, Ivana Randjelovic, finns på plats i Belgrad och kan kommentera. – Den serbiska regeringen tar till alla medel de kan för att öka kontrollen och hålla fast vid makten. Att de nu ger sig på civilsamhället är en extremt oroande utveckling, säger Ivana Randjelovic, Europachef på Civil Rights Defenders kontor i Belgrad.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum