Sveriges geologiska undersökning

Välkommen storsatsning på SGU:s mineralinformationskontor i Malå

Dela

Som en del i arbetet med att öka Sveriges attraktionskraft som prospekteringsland ger regeringen Sveriges geologiska undersökning (SGU) i uppdrag att utveckla mineralinformationskontoret i Malå. För detta ska 15 miljoner användas 2024. SGU ska även stärka övriga näringsfrämjande insatser.

I borrkärnearkivet i Malå finns närmare fyra miljoner meter borrkärnor.
I borrkärnearkivet i Malå finns närmare fyra miljoner meter borrkärnor. Foto: Sara Linderoth, SGU

Mineralinformationskontoret i Malå i Västerbotten, som är en del av SGU:s verksamhet, är ett centrum för prospekteringsföretag från hela världen. Härifrån servas prospektörer digitalt och på plats med mineralinformation, och kan ta del av arkiverat material från tidigare prospektering. I borrkärnearkivet finns nära fyra miljoner meter borrkärnor från över 22 000 borrhål runt om i Sverige.

Regeringen ger nu SGU 15 miljoner kronor för att utveckla verksamheten i Malå under året. Bakgrunden är behovet av att öka Sveriges och EU:s självförsörjning av de kritiska och strategiska metaller och mineral som behövs både för den gröna omställningen och för försvaret och sjukvården. EU:s förordning, Critical Raw Materials Act, som blir svensk lag i maj är ett viktigt led i detta.

– Mineralinformationskontoret i Malå är centralt för prospektering i Sverige. Hit kommer prospektörer, forskare och investerare, inte bara från Sverige utan från hela världen. Det är glädjande att vi genom den här satsningen nu kan arbeta strategiskt och långsiktigt för att bli ännu bättre på att förse samhället med geologisk information och tillgodose det ökande behovet av digitala tjänster, säger Therese Bejgarn, tillförordnad chef för enheten för mineralinformation och gruvnäring, vid SGU.

SGU ska också förstärka myndighetens övergripande arbete med näringslivsfrämjande insatser kopplade till mineralresursområdet. Detta i syfte att marknadsföra Sverige som attraktivt land för investeringar och etableringar inom gruvbranschen. För detta får SGU 6 miljoner kronor i år.

– Sverige, med sin oerhört gynnsamma geologi, innovationskraft och starka lagstiftning på både miljö- och arbetsrättsområdet, har ett tungt ansvar att bidra till att säkra EU:s behov av de råvaror som är avgörande för samhällets funktionalitet, energiomställningen inkluderad. Vår verksamhet i Malå är en grundbult för att trygga råvaruförsörjningen också i geopolitiskt oroliga tider som de vi lever i nu. Därför är det mycket välkommet med regeringens satsning och tydliga inriktning, säger SGU:s generaldirektör Anneli Wirtén.

Nyckelord

Kontakter

Följ Sveriges geologiska undersökning

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges geologiska undersökning

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye