Nya EU-regler för att minska, återanvända och återvinna förpackningar
På onsdagen antog Europaparlamentet nya regler som ska göra förpackningar hållbarare och minska förpackningsavfallet i EU.
- Insatserna täcker förpackningarnas hela livscykel
- Färre förpackningar, mindre avfall, begränsningar av vissa typer av förpackningar
- Vissa engångsplastförpackningar förbjuds den 1 januari 2030
- Varje EU-invånare genererar nästan 190 kilo förpackningsavfall varje år
Förordningen tar itu med det ständigt växande avfallet, harmoniserar reglerna för den inre marknaden och främjar den cirkulära ekonomin. Den antogs med 476 röster för, 129 emot och 24 nedlagda röster.
Färre förpackningar och begränsa vissa typer
Reglerna, som parlamentet preliminärt har kommit överens om med rådet, omfattar flera mål för minskning av förpackningar (5 procent senast till 2030, 10 procent till 2035 och 15 procent till 2040) och kräver att EU-länderna ska minska i synnerhet mängden plastförpackningsavfall. För att minska mängden onödiga förpackningar fastställs en maximal tomrumskvot på 50 procent för gruppförpackningar, transportförpackningar och e-handelsförpackningar. Tillverkare och importörer måste dessutom se till att förpackningarnas vikt och volym minskas så mycket som möjligt.
Vissa engångsplastförpackningar förbjuds den 1 januari 2030. Det handlar om förpackningar för obearbetade färska frukter och grönsaker, förpackningar för livsmedel och drycker som fylls och konsumeras i kaféer och restauranger, enskilda portionsförpackningar (smaksättare, såser, gräddersättning för kaffe, socker och så vidare), miniatyrförpackningar för toalettartiklar och mycket tunna plastbärkassar (under 15 mikrometer).
Av folkhälsoskäl innehåller reglerna ett förbud mot användning av så kallade evighetskemikalier (perfluorerad alkylsubstans eller PFAS) över vissa tröskelvärden i förpackningar som kommer i kontakt med livsmedel.
Uppmuntra återanvändning och påfyllning
För dryckesförpackningar (utom för mjölk, vin, aromatiserat vin, sprit) och för transport-, försäljnings- och gruppförpackningar har införs det nya återanvändningsmål som ska uppnås senast 2030. EU-länderna får på vissa villkor bevilja ett femårigt undantag från dessa krav.
Slutdistributörer av drycker och hämtmat ska kunna ge konsumenterna möjlighet att ta med sig en egen behållare. De ska också sträva efter att erbjuda 10 procent av produkterna i återanvändbara förpackningar senast 2030.
Återvinningsbara förpackningar, bättre insamling och återvinning av avfall
Enligt de nya reglerna måste alla förpackningar (utom lättviktsträ, kork, textil, gummi, keramik, porslin och vax) kunna återvinnas enligt strikta kriterier.
Bland åtgärderna finns också mål för hur mycket återvunnet material som måste finnas i plastförpackningar och för hur mycket förpackningsavfallet måste minska uttryckt i viktprocent.
Senast 2029 ska 90 procent av dryckesbehållare för engångsbruk av plast eller metall (upp till tre liter) samlas in separat (via pantsystem eller andra lösningar som ser till att insamlingsmålet uppnås).
Citat
Föredraganden Frédérique Ries (Renew Europe, Belgien), sa såhär: "För första gången i en miljölagstiftning sätter EU upp mål för att minska mängden förpackningar, oavsett vilket material som används. De nya reglerna främjar innovation och innehåller undantag för mikroföretag. Förbudet mot evighetskemikalier i livsmedelsförpackningar är en stor seger för de europeiska konsumenternas hälsa. Vi uppmanar nu alla industrisektorer, EU-länder och konsumenter att dra sitt strå till stacken i kampen mot överflödiga förpackningar."
Nästa steg
Även ministerrådet måste formellt godkänna direktivet innan det kan träda i kraft.
Bakgrund
2018 genererade förpackningar en omsättning på 355 miljarder euro i EU. Det är en ständigt ökande avfallskälla. I EU har den totalt ökat från 66 miljoner ton 2009 till 84 miljoner ton 2021. Varje europé genererade 188,7 kilo förpackningsavfall 2021, en siffra som förväntas öka till 209 kilo 2030 om vi inte gör någonting.
Med denna lagstiftning uppfyller parlamentet medborgarnas förväntningar på att bygga en cirkulär ekonomi, undvika avfall, fasa ut ohållbara förpackningar och minska användningen av plastförpackningar för engångsbruk, i enlighet med förslagen 5.1, 5.3, 5.4, 5.5, 11.1, 11.4 och 20.3 i slutsatserna från konferensen om Europas framtid.
Mer information
Kontakter
Therese DomischPressansvarig, Europaparlamentets kontor i Sverige
Tel:0709-989 606therese.domisch@ep.europa.euTiia MustonenPressansvarig, Europaparlamentets kontor i Sverige
Tel:08-562 444 54Tel:0709-989 627tiia.mustonen@ep.europa.euViktor AlmqvistPressansvarig, Europaparlamentets presstjänst i Bryssel
Tel:(+32) 2 28 31834Tel:(+32) 470 88 29 42viktor.almqvist@ep.europa.euOm oss
Europaparlamentet är EU:s enda direktvalda institution och stiftar EU-lagar tillsammans med ministerrådet. Europaparlamentets presstjänst levererar fullständig och opartisk information till media och svarar på pressfrågor om Europaparlamentets dagliga verksamhet samt hjälper Europaparlamentariker i deras kommunikationsverksamhet.
Följ Europaparlamentet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Europaparlamentet
Påminnelse: Pressträff den 22 november inför plenarsession21.11.2024 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Välkommen till en digital pressträff med Europaparlamentarikerna Hanna Gedin (V) och Tomas Tobé (M) den 22 november kl. 10.00. Vi går igenom de viktigaste frågorna inför kommande veckas plenarsession den 25-28 november.
Nolaskolan vinner EU-tävling – elever besöker Europaparlamentet15.11.2024 10:30:00 CET | Pressmeddelande
Nolaskolan i Örnsköldsvik har vunnit en plats i höstens Euroscola och representerar Sverige i Europarlamentet i Strasbourg den 21 november. Temat för besöket är EU:s åtgärder för fattigdom och social exkludering.
Hulebäcksgymnasiet vinner EU-tävling - elever besöker Europaparlamentet4.11.2024 10:30:00 CET | Pressmeddelande
Hulebäcksgymnasiet i Mölnlycke har vunnit en plats i höstens Euroscola och representerar Sverige i Europaparlamentet i Strasbourg den 12 november. Temat för besöket är EU:s åtgärder för energikrisen och klimatförändringar.
María Corina Machado och Edmundo González Urrutia tilldelas Sacharovpriset 202424.10.2024 13:38:05 CEST | Pressmeddelande
Ledaren för Venezuelas demokratiska krafter och oppositionens kandidat i presidentvalet i juli får 2024 års Sacharovpris för tankefrihet.
Vårens pressresor till Strasbourg24.10.2024 10:00:00 CEST | Pressmeddelande
Nu drar EU-lagstiftningsarbetet igång igen. Vill du vara med från start och träffa de nya ledamöterna när de påbörjar vårens arbete i Europaparlamentet? Nu kan du ansöka om resestipendium till Europaparlamentets plenarsession i Strasbourg i februari, mars eller april.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum