Region Örebro län

Beslut som utvecklar vården i norra länsdelen

Dela

I dag fattade hälso- och sjukvårdsnämnden beslut om hur primärvården i den norra länsdelen ska utvecklas framöver för att kunna tillgodose länsinvånarnas framtida vårdbehov.

I den norra länsdelen ses en minskande och åldrande befolkning vilket resulterar i att antalet patienter per vårdcentral blir allt färre. Samtidigt brottas Region Örebro län, liksom övriga regioner, med utmaningar kopplade till kompetensförsörjningen. Det är en mycket svår situation som kräver att ledamöterna i hälso- och sjukvårdsnämnden vidtar ansvarsfulla åtgärder, vilket de nu har gjort.

- Ska vi kunna genomföra vårt uppdrag även i framtiden måste vi våga göra förändringar inom hälso- och sjukvården. Många sådana långsiktiga förändringar kommer att arbetas fram över en längre tid men redan nu har vi fattat beslut om att de tre vårdcentralerna i Lindesbergs kommun ska omvandlas till en vårdcentral med fyra olika mottagningar. Den vård som du som patient behöver kommer du fortsättningsvis att få inom kommunen. I vissa fall får du åka något längre än tidigare, säger Behcet Barsom (KD), hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande

Tanken är att de fyra mottagningarna ska ha skiftande öppettider och olika former av utbud.

- Det är ett upplägg som ger oss större flexibilitet samtidigt som det gör oss mindre sårbara för bland annat personalbrist. Vi säkerställer så väl ekonomiskt som kompetensmässigt hållbara mottagningar där vi kan erbjuda en patientsäker vård, säger Jenny Steen (S), hälso- och sjukvårdsnämndens vice ordförande.

Förändringen som innebär att tre enskilda vårdcentraler blir en vårdcentral med fyra mottagningar kommer att kompletteras med förändrade arbetssätt.

- Om våra medarbetare ska ha möjlighet att ge bästa möjliga vård till länsinvånarna måste vi se över våra arbetssätt. Vi behöver till exempel utveckla samarbetet över både organisations- och professionsgränserna om vi vill utnyttja våra resurser på bästa och mest effektiva sätt, säger Anna Gunnarsson (C), ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden.

 

Fakta: Utbud vid de fyra mottagningarna

Utifrån nuvarande förutsättningar föreslås följande fördelning av utbud:

Fellingsbro-mottagning: Digital receptionsskärm, läkare för SÄBO/HSV, planerad mottagning för distriktssjuksköterska, sjuksköterska och undersköterska, hud- och sårvård och öronspolning samt provtagning.

Frövi-mottagning: Diabetes & astma/KOL, digitalt rum, digital receptionsskärm, distriktssköterskemottagning med distriktssjuksköterska, sjuksköterska och undersköterska, bedömning, hud och sårvård och öronspolning, hälsorum, läkare för SÄBO/HSV, provtagning samt periodvis vaccination.

Lindesbergs-mottagning: Akutspår (klockan 8–17), bemannad kassa/reception, BVC, digitalt rum, drop-in undersköterska, fysioterapeut, hälsorum, MVC, planerad mottagning för samtliga professioner, provtagning samt vaccinationer.

Storå-mottagning: Diabetes & astma/KOL, digitalt rum, digital receptionsskärm, distriktssköterskemottagning med distriktssjuksköterska, sjuksköterska och undersköterska, bedömning, hud och sårvård och öronspolning, hälsorum, läkare för SÄBO/HSV, provtagning samt periodvis vaccination.

Kontakt

Behcet Barsom, ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, telefon: 073-077 77 36

Jenny Steen, vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, telefon: 072-202 74 04

Anna Gunnarsson, ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden, telefon: 070-624 84 59

Nyckelord

Kontakter

Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

Projekt ska skapa nytt centrum för utbildning och innovation inom järnvägssektorn6.5.2024 07:59:00 CEST | Pressmeddelande

Det är nödvändigt att stärka kompetensförsörjningen inom järnväg och logistik om tågrelaterade problem så som förseningar och inställda avgångar ska kunna lösas. Det menar Region Örebro läns regionala tillväxtnämnd som fattat beslut om att stödja projekt Railcenter Hallsberg med 4,5 miljoner kronor. Projektet genomförs tillsammans med Kumla och Hallsbergs kommun.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye