Frihetsberövad i åtta år - regeringen måste säkerställa att Ahmadreza Djalali får komma hem till Sverige
Det har gått 8 år sedan den svensk-iranske läkaren och forskaren Ahmadreza Djalali frihetsberövades under en resa till Iran. Det är tydligt att iranska myndigheter håller honom som gisslan och hotar att verkställa hans dödsdom när som helst för att tvinga Sverige att överlämna den dömde tidigare iranska tjänstemannen Hamid Noury. Amnesty uppmanar Sveriges regering att säkerställa att Iran friger Ahmadreza så att han får komma hem till sin familj i Sverige.
- De iranska myndigheterna använder Ahmadreza Djalali som en del i ett cyniskt och hänsynslöst politiskt spel och hotar att genomföra hans avrättning när som helst. Iran måste omedelbart stoppa alla planer på att avrätta Ahmadreza Djalali, respektera hans grundläggande mänskliga rättigheter och omedelbart frige honom, säger Anna Johansson, Amnesty International Sveriges generalsekreterare.
I april 2016 greps den numera 52-årige Ahamdreza Djalali i Teheran, Iran dit han rest för att föreläsa om katastrofmedicin. Han dömdes sedermera till döden för “korruption på jorden”, en dödsdom som Iran upprepade gånger under åren på ett omänskligt och hänsynslöst sätt hotat att verkställa. Ahmadreza Djalali har upprepade gånger förnekat anklagelserna mot honom och sagt att han tvingats till bekännelse medan han utsattes för tortyr och annan illabehandling.
Amnesty anser att Ahmadreza Djalali är en läkare och forskare som fredligt utövat sitt yrke. Under den mycket bristfälliga rättegången i Iran har inga som helst bevis presenterats som tyder på att han begått några brott. Rättsprocessen mot honom har inte på långa vägar levt upp till internationell standard. Under tiden i fängelse har Ahamdreza Djalali spenderat längre perioder i isoleringscell under tortyrliknande förhållanden. Hans psykiska och fysiska hälsa har under tiden kraftigt försämrats och han har i perioder nekats såväl kontakt med sin advokat och sin familj, som läkarvård. Under åren har han flera gånger hotats med att hans dödstraff ska verkställas men på grund av internationella påtryckningar har detta ännu ej skett.
Iran är det land som avrättar flest människor efter Kina och i Amnestys senaste rapport om dödsstraffet i Iran kunde vi konstatera en skrämmande ökning av antalet avrättningar i Iran under 2023. Jämfört med 2022 har antalet avrättningar ökat med 48% och jämfört med 2021 är det en ökning med 172%. Detta har lett till att Irans fängelser har förvandlats till platser för massdödande.
De senaste åren har det även blivit allt mer tydligt att iranska myndigheter fängslar och riktar anklagelser mot utländska medborgare, med hänvisning till hot mot den nationella säkerheten, för att på ett grymt vis använda de fängslade som brickor i ett försök att utöva diplomatisk utpressning. Detsamma har vi även kunnat konstatera i Ahamdreza Djalalis fall. Det är därför som Amnesty uppmanar Sverige att ta hjälp av andra länder inklusive EU-länder och samarbeta för att motverka denna strategi och säkerställa att Ahmadreza Djalali friges.
- Under de åtta år som Ahamdreza Djalali varit frihetsberövad i Iran har både han och hans familj utsatts för ett fruktansvärt lidande. Dödstraffet är det mest grymma, omänskliga och förnedrande straffet. Så länge han befinner sig i Iran så kvarstår hotet mot hans liv. Amnesty fortsätter med oförminskad styrka att arbeta för hans fall tills dess att han friges. De iranska myndigheterna måste stoppa planerna att avrätta Ahmadreza Djalali och släppa honom omedelbart. Där spelar Sverige en viktig och helt avgörande roll för att säkerställa att han ska få återkomma hem till sin familj i Sverige, säger Anna Johansson.
Manifestation i Stockholm för Ahmadreza Djalali:
På fredag håller Amnesty en ljusmanifestation utanför Utrikesdepartementet där vi bjuder in allmänheten att komma och tända ett ljus för att uppmärksamma 8 års dagen av Ahmadreza Djalalis frihetsberövande.
Plats: Utanför UD, Gustav Adolfs Torg, Stockholm
Tid: 26 april kl 15.30 - 16.30
Kontakter
Amnesty International SverigePRESSJOUR
Tel:0704330916press@amnesty.seBilder
Om oss
Amnesty International är en oberoende internationell organisation som arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, nu och i framtiden. Genom att avslöja kränkningar och skapa uppmärksamhet och opinion sätter vi press på regeringar och makthavare runt om i världen.
Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org,där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.
Följ Amnesty International Sverige
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Amnesty International Sverige
Uganda: Kriminalisering krymper hbtq-personers utrymme på nätet23.10.2024 03:00:00 CEST | Pressmeddelande
Angrepp online mot Ugandas hbtq-grupper har ökat drastiskt. Detta på grund av alltför breda lagar som kriminaliserar olika aspekter av hbtq-personer liv och befäster diskriminering. Det konstaterar Amnesty International i en ny rapport som publiceras idag.
Ny granskning av elbilsindustrin avslöjar brister i förhindrandet av männsikorättskränkningar i leverantörskedjor.15.10.2024 02:01:00 CEST | Pressmeddelande
Elfordonsjättarna BYD, Mitsubishi och Hyundai får sämst betyg i en ny granskning som Amnesty International publicerar idag kring människorättskränkningar inom elfordsonsbranschen. Granskningen visar att världens ledande tillverkare av elfordon inte i tillräcklig hög utsträckning visar hur de hanterar människorättsrisker i sina leverantörsskedjor för mineraler, vilket i sin tur riskerar att utsätta hela samhällen för exploatering, hälsorisker och miljöskador.
Internationella dagen mot dödsstraffet: Kenya, Zimbabwe och Gambia måste säkerställa avskaffandet av dödsstraffet.10.10.2024 02:01:00 CEST | Pressmeddelande
Kenya, Zimbabwe och Gambia, tre länder som står på tröskeln till att avskaffa döddsstraffet, måste agera nu och avskaffa dödsstraffet en gång för alla och på så vis motverka den negativa trenden i Afrika söder om Sahara. Det konstaterar Amnesty International idag på den Internationella dagen mot dödsstraffet.
FN:s generalförsamling måste inleda formella förhandlingar om en konvention om brott mot mänskligheten9.10.2024 02:01:00 CEST | Pressmeddelande
En ny konvention krävs enligt Amnesty International för att säkerställa rättvisa, sanning och gottgörelse för offer och överlevande av några av de mest avskyvärda brotten. Organisationen menar att det är hög tid att FN:s medlemsstater stödjer en resolution om att omedelbart inleda formella förhandlingar om en konvention om brott mot mänskligheten, en konvention som kommer stärka det internationella ramverket för rättvisa och kraftigt minska möjligheterna för förövare att slippa undan utredning och åtal.
Israel/OPT: Ett år efter den 7 oktober är behovet av att säkerställa eldupphör och frisläppande av gisslan mer angeläget än någonsin7.10.2024 01:01:00 CEST | Pressmeddelande
Måndagen den 7 oktober 2024 är det ett år sedan Hamas och andra palestinska väpnade gruppers fruktansvärda attacker i södra Israel, då omkring 1 200 människor dödades och omkring 250 personer togs som gisslan. Det är också ett år sedan starten på ett pågående förödande israeliskt angrepp som har dödat mer än 41 500 människor och tvångsförflyttat 1,9 miljoner människor i den ockuperade Gazaremsan.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum