Seminarium: Hur kan man utvisas efter tio år i Sverige?
Medier rapporterar återkommande om personer som måste lämna Sverige efter att de har befunnit sig här i flera år, även barn som levt större delen av sitt liv här. Vad är skillnaden mellan asylrätt och rätten att få skydd? Hur ser processen ut – från det att en person lämnar in en asylansökan tills han eller hon får beslut? Hur fungerar det med överklagande och preskriptionstid? När kan en person sättas i förvar?
Välkommen till ett seminarium där Anna Lindblad, biträdande rättschef på Migrationsverket, berättar om asylprocessen utifrån vad som kan vara bra att veta för dig som är journalist. Du får också träffa medarbetare vid Migrationsverkets presstjänst och höra mer om vad som krävs för att myndigheten ska kunna uttala sig i enskilda ärenden. Självklart finns också möjlighet att ställa frågor.
Dag och tid: Tisdag 21 maj kl. 13.00-14.00.
Plats: Migrationsverkets huvudkontor, Slottsgatan 82 i Norrköping.
Anmälan: Senast den 17 maj per mejl till: press@migrationsverket.se. Skriv ditt namn och vilken redaktion du kommer ifrån. Obs! Begränsat antal platser. Medtag presslegitimation.
Vid seminariet har vi inte möjlighet att besvara frågor om specifika enskilda ärenden. Om du har ett enskilt ärende som du önskar kommentarer kring får du gärna kontakta oss på presstjänsten via e-post: press@migrationsverket.se
Nyckelord
Kontakter
Migrationsverkets presskontakt
kl 8.30-16.30 på vardagar
Om oss
Migrationsverket är den myndighet som prövar ansökningar från personer som vill besöka, bo eller söka skydd i Sverige eller som vill bli svenska medborgare. Läs mer på www.migrationsverket.se
Följ Migrationsverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Migrationsverket
Färre skyddssökande från Ukraina och sänkt prognos för avgjorda ärenden om medborgarskap25.4.2025 10:26:09 CEST | Pressmeddelande
Idag publicerar Migrationsverket en ny prognos med beräkningar för utvecklingen inom migrationsområdet till och med år 2028. Jämfört med tidigare bedömning sänks prognosen för antal fattade beslut i ärenden om medborgarskap. Orsaken är bland annat de säkerhetshöjande åtgärder som myndigheten nyligen infört, samt ett arbete för att avgöra de äldsta ärendena.
Webbinarium: Hur kommer det sig att barn som är uppvuxna i Sverige kan utvisas?18.2.2025 12:55:12 CET | Pressinbjudan
Varmt välkommen till ett webbinarium för journalister om hur Migrationsverket hanterar ärenden som gäller barn.
Färre väntas söka asyl i Sverige3.2.2025 09:46:24 CET | Pressmeddelande
Migrationsverket sänker prognosen för antalet personer som väntas söka asyl i Sverige i år. Bedömningen är cirka 7 000 asylsökande under 2025, vilket är en minskning med 2 500 personer jämfört med föregående prognos. – Sänkningen beror framför allt på regeringens förslag om ändrade preskriptionsregler och att möjligheten att söka asyl igen utan att lämna landet tas bort, säger Maria Mindhammar, generaldirektör för Migrationsverket.
Ett år med höjt lönekrav1.11.2024 08:30:00 CET | Pressmeddelande
Ett år har gått sedan lönekravet för arbetstillstånd höjdes och i en ny rapport har Migrationsverket analyserat dess effekter och resultat. I analysen framgår det att andelen avslag ökat inom vissa branscher och yrken, är oförändrat eller minskat inom andra. Samtidigt går det inte att med säkerhet bedöma att de senaste årets förändringar enbart beror på att lönekravet höjts.
Fler personer med utvisningsbeslut väntas lämna Sverige21.10.2024 09:32:27 CEST | Pressmeddelande
Migrationsverket bedömer fortsatt att cirka 10 000 personer söker asyl i Sverige i år. Samtidigt höjs prognosen för antalet personer med avslag på ansökan om uppehållstillstånd som självmant lämnar landet. – Vi höjer prognosen för i år, mot bakgrund av utfallet under året och för att vårt arbete för att öka återvändandet väntas få ytterligare effekt, säger Migrationsverkets generaldirektör Maria Mindhammar.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum