Migrationsverket

Seminarium: Hur kan man utvisas efter tio år i Sverige?

Dela

Medier rapporterar återkommande om personer som måste lämna Sverige efter att de har befunnit sig här i flera år, även barn som levt större delen av sitt liv här. Vad är skillnaden mellan asylrätt och rätten att få skydd? Hur ser processen ut – från det att en person lämnar in en asylansökan tills han eller hon får beslut? Hur fungerar det med överklagande och preskriptionstid? När kan en person sättas i förvar?

Välkommen till ett seminarium där Anna Lindblad, biträdande rättschef på Migrationsverket, berättar om asylprocessen utifrån vad som kan vara bra att veta för dig som är journalist. Du får också träffa medarbetare vid Migrationsverkets presstjänst och höra mer om vad som krävs för att myndigheten ska kunna uttala sig i enskilda ärenden. Självklart finns också möjlighet att ställa frågor.

Dag och tid: Tisdag 21 maj kl. 13.00-14.00.

Plats: Migrationsverkets huvudkontor, Slottsgatan 82 i Norrköping.

Anmälan: Senast den 17 maj per mejl till: press@migrationsverket.se. Skriv ditt namn och vilken redaktion du kommer ifrån. Obs! Begränsat antal platser. Medtag presslegitimation.

Vid seminariet har vi inte möjlighet att besvara frågor om specifika enskilda ärenden. Om du har ett enskilt ärende som du önskar kommentarer kring får du gärna kontakta oss på presstjänsten via e-post: press@migrationsverket.se

Nyckelord

Kontakter

Om oss

Migrationsverket är den myndighet som prövar ansökningar från personer som vill besöka, bo eller söka skydd i Sverige eller som vill bli svenska medborgare. Läs mer på www.migrationsverket.se

Följ Migrationsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Migrationsverket

Prognos för antalet asylsökande oförändrad23.4.2024 09:30:10 CEST | Pressmeddelande

Trots en orolig omvärld, med en upptrappad konflikt i Mellanöstern, är Migrationsverkets prognos för antalet asylsökande oförändrad. Bedömningen är fortsatt att cirka 12 000 personer söker asyl i Sverige i år respektive nästa år. – I dagsläget ser vi inte att utvecklingen i omvärlden förändrar bedömningen av antalet asylsökande i Sverige. När det gäller effekten av EU:s nya migrationspakt är det för tidigt att dra några långsiktiga slutsatser, säger Maria Mindhammar, generaldirektör för Migrationsverket.

Drygt 300 ansök­ningar om arbets­till­stånd avslås – arbets­gi­varen bedöms som oseriös22.2.2024 08:09:58 CET | Pressmeddelande

Migrationsverket har beslutat att avslå drygt 300 ansökningar om arbetstillstånd som gäller anställningar hos ett enskilt företag. Orsaken är att arbetsgivaren bedöms ha agerat oseriöst. – Vi arbetar aktivt för att motverka att reglerna för arbetstillstånd missbrukas. Besluten om avslag har fattats för att undvika att människor exploateras på arbetsmarknaden, säger Jesper Starkerud, nationell samordnare för arbetet mot arbetslivskriminalitet på Migrationsverket.

Fler asyl­sö­kande i Europa – men fortsatt minskning i Sverige5.2.2024 10:36:28 CET | Pressmeddelande

Förra året sökte över 1,1 miljoner personer asyl i Europa – den högsta noteringen sedan 2015-2016. Men Sveriges andel av de asylsökande fortsätter att minska och Migrationsverket skriver återigen ner prognosen för kommande år. – Även om antalet asylsökande minskar behöver vi idag hantera fler förlängningsansökningar inom olika ärendeslag. Det totala antalet inkomna ärenden är därför i stort sett oförändrat, säger Maria Mindhammar, generaldirektör för Migrationsverket.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye