Jönköpings kommun

Hammargårdens äldreboende föreslås flytta till Vilhelmsrogården

Dela

Socialförvaltningen föreslår äldrenämnden i Jönköpings kommun att Hammargårdens äldreboende ska flytta sin verksamhet till Vilhelmsrogårdens äldreboende i september 2024. Anledning är att lokalerna som Hammargårdens äldreboende har sin verksamhet i inte uppfyller de krav som finns på ett modernt äldreboende och att fastigheten kräver omfattande renovering. 

Hammargårdens äldreboende i Norrahammar
Hammargårdens äldreboende i Norrahammar

- Vi behöver ta ansvar för att kommunens äldreboenden håller en standard som är bra både för hyresgästerna, medarbetarna och verksamheten, säger Elin Rydberg, ordförande i äldrenämnden i Jönköpings kommun.

Den tekniska livslängden för fastigheten som Hammargårdens äldreboende ryms i har uppnåtts och behöver omfattande renovering, exempelvis stambyte som påverkar alla lägenheters badrum och pentry samt kök, tvättstuga, omklädningsrum, toaletter etcetera. En renovering skulle innebära en stor investering och en evakuering under minst ett år.

- Att renovera Hammargården skulle kosta ca 25 miljoner och då skulle vi fortfarande ha lokaler som inte är utformade på ett ändamålsenligt sätt utifrån boende-, arbetsmiljö- och bemanningssynpunkt, säger Camilla Johansson, äldreomsorgschef i Jönköpings kommun.

En flytt av verksamheten ger förutom modernare lägenheter för våra hyresgäster även bättre förutsättning att personal och lokaler används på ett effektivt sätt. Samtidigt antas Vilhelmsrogårdens läge göra det enklare att rekrytera personal. Det nya äldreboendet Vilhelmsrogården på Strandängen som står klart i maj 2024 kommer vara ett modernt äldreboende med 90 lägenheter fördelade på 9 enheter.

-  Vår förhoppning är att såväl hyresgäster som personal på Hammargården flyttar med till Vilhelmsrogården, säger Camilla Johansson.

Ärendet ska tas upp i äldrenämnden den 14 maj 2024 och slutligt beslut tas i kommunfullmäktige den 19 juni 2024.

Nyckelord

Kontakter

Jönköpings kommun

I Jönköpings kommun arbetar omkring 13 000 medarbetare för att ge våra drygt 146 000 invånare välfärd och service av hög kvalitet. Läs mer om våra verksamheter på kommunens webbplats.

Följ Jönköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Jönköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye