Kungliga Operan

Michael Storåkers ny ordförande för Kungliga Operan

Dela

Michael Storåkers valdes idag till ny styrelseordförande för Kungliga Operan. Samtidigt valdes även Ingela Lindh till ny ledamot i styrelsen. »Jag är hedrad och ödmjuk inför uppdraget. Jag hoppas att mina erfarenheter från kulturinstitutioner, näringsliv och politik, i samarbete med styrelsen och ledningen för verksamheten, kan vara till nytta och stärka Operans position som nationalscen«, säger Michael Storåkers.

Michael Storåkers, styrelseordförande Kungliga Operan. Foto: Kungliga Operan/Markus Gårder.
Michael Storåkers, styrelseordförande Kungliga Operan. Foto: Kungliga Operan/Markus Gårder.

Michael Storåkers, född 1972, är civilekonom från Handelshögskolan i Stockholm och har en master- samt kandidatexamen i konstvetenskap från Uppsala universitet. Michael är sedan tidigare även styrelseordförande för CFHILL AB, Rodebjer AB och A Day´s March AB. Han har också haft styrelseuppdrag i bland annat Handelshögskolan, Acne Studios, Skönhetsrådet och i Moderna Museets Advisory Board.  Michael Storåkers har också varit vd för Bukowskis AB, McCann Nordic AB och Storåkers McCann AB.

Han kliver in som styrelseordförande i Kungliga Operans mitt under en period av avgörande beslut kring Operahusets framtid. I förra veckan lämnade Statens Fastighetsverk in sin förstudie till regeringen med två olika alternativ för renovering, varav det ena förslaget innebär att Kungliga Hovkapellet inte längre skulle få plats i Operahuset efter renoveringen.

»Den största utmaningen framåt är förstås renoveringen av själva operabyggnaden.  Det som gör Operan speciell, inklusive operaverksamheten, Kungliga Baletten, Kungliga Hovkapellet och Unga Operan, är att verksamheten består av människor av kött och blod som många gånger använder sina kroppar som instrument. Detta måste vara vägledande i ombyggnadsarbetet och huset, skapat för Operan, måste kunna inrymma en samlad operaverksamhet även efter ombyggnaden. En sammanhållen Opera är en förutsättning för att kunna fullgöra uppdraget som Sveriges nationalscen. Renoveringen, som medför en längre stängning, behöver säkerställa att den byggnad som verksamheten kommer tillbaks till är bättre än när vi lämnade, både för de anställda och de som besöker Operan«, säger Michael Storåkers.

Kungliga Operan  kommer att bedriva sin verksamhet på annan plats under fem års tid, medan renoveringen pågår.

»I grunden kommer inte Operans verksamhet att stängas under renoveringsperioden. Vi har ett uppdrag som nationalscen och Sveriges största institution för scenkonst behöver i allra högsta grad vara verksam även när själva byggnaden renoveras. Mina erfarenheter från Moderna Museets renovering i början av 2000-talet var att det temporärt gick att behålla höjden i verksamheten på andra platser och även möta nya målgrupper, särskilt med vetskapen om att vi därefter kommer tillbaka till något bättre än det vi lämnade«, säger Michael Storåkers.

Vid stämman valdes även Ingela Lindh till ny ledamot i styrelsen. Hon är arkitekt och före detta stadsdirektör i Stockholm stad och ordförande för Musikhögskolan, samt nuvarande ordförande i Fastighetsägarna och ledamot i Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien och Stockholms Universitets styrelse.

Stämman röstade också för omval av ledamöterna Örjan Wikforss, Magnus Aspegren, Anders Bäck, Chrisoula Faniadis, Kasper Holten och Åsa Söderberg. 

Tidigare ordförande Lena Olving lämnade Kungliga Operans styrelse i samband med stämman, efter sex år. Lena Olving valde att inte stå till förfogande för omval.

Aktiebolaget Kungliga Operan AB är ett helägt statligt bolag. Styrelsen består av åtta ledamöter samt tre arbetstagarrepresentanter.

Kontakter

Bilder

Michael Storåkers, styrelseordförande Kungliga Operan. Foto: Kungliga Operan/Markus Gårder.
Michael Storåkers, styrelseordförande Kungliga Operan. Foto: Kungliga Operan/Markus Gårder.
Ladda ned bild
Michael Storåkers. Foto: Kungliga Operan/Markus Gårder
Michael Storåkers. Foto: Kungliga Operan/Markus Gårder
Ladda ned bild
Ingela Lindh. Foto: Kungliga Operan/Markus Gårder
Ingela Lindh. Foto: Kungliga Operan/Markus Gårder
Ladda ned bild

Om Kungliga Operan

Kungliga Operan är Sveriges nationalscen för opera och balett och grundades av Gustav III 1773. Hos oss upplever du föreställningar i världsklass. Vi bjuder på starka känslor, tyll, tåspets och tragik med Kungliga Operans solister, Kungliga Operans kör, Kungliga Hovkapellet, Kungliga Baletten samt övriga medarbetare på och bakom scenen.

Följ Kungliga Operan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kungliga Operan

Kungliga Operan och Dramaten samverkar i Almedalen30.5.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Under årets politikerdagar i Almedalen medverkar Kungliga Operan och Dramaten för första gången tillsammans. Kungliga Operans vd Fredrik Lindgren och Dramatens vd Kitte Wagner deltar i tre olika panelsamtal och debatter. På tisdagen deltar de tillsammans med Fabeges vd Stefan Dahlbo och hotellägaren Petter Stordalen i ett samtal om kulturens roll för attraktiva städer. På onsdagen arrangeras två evenemang på Länsteatern i Visby; på morgonen är temat utredningen av en ny hyresmodell för de statliga kulturscenerna, efter lunch handlar det om privat finansiering av kulturlivet.

2024 års stipendiater från Hans Björklunds och Hedbergska stipendiefonder har utsetts28.5.2024 15:00:00 CEST | Pressmeddelande

Hans Björklund var en stor beundrare av alla konstformer och hans önskan var att stipendium årligen ska utdelas från hans minnesfond till personer verksamma inom operans värld. Hans stiftelse Hans Björklunds stipendiefond förvaltas av Kungliga Operan och delar i år ut stipendier till fyra talangfulla personer med arbetsfält inom opera. Stipendieutdelningen äger rum idag, på Kungliga Operan.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye