Kolsänkor kartläggs för att värna klimatet
Upplands Väsby kommun inleder en kartläggning av värdefulla markmiljöer som naturligt binder växthusgaser från atmosfären. Ökad kunskap om markområden ska hjälpa kommunen att värna viktiga miljöer för klimatet.

I naturen finns det så kallade kolsänkor, naturmarker som lagrar koldioxid som annars skulle finnas i atmosfären och bidra till den globala uppvärmningen. Nu vill kommunen öka kunskapen om sådana markområden i Väsby.
– Genom att värna om våra kolsänkor möjliggör vi för minskade utsläpp av växthusgaser till atmosfären och säkerställer en hållbar framtid för våra barn och unga. Det är ett kollektivt ansvar som vi delar med alla kommuner i Sverige, säger Margareta Hamark (L) som är ordförande i klimat-, miljö-, och hållbarhetsutskottet.
Bakgrunden till kommunstyrelsens beslut i veckan är en kartläggning som gjorts av Stockholms kolförråd för att identifiera kolsänkor och kolkällor i skog och mark. Kolsänkor binder koldioxid medan kolkällor släpper ifrån sig koldioxid.
Genom att öka andelen grönytor, öka tillväxten hos vegetationen i de grönytor som redan finns och sköta dem klimatsmart kan mer koldioxid bindas in i vegetation och mark. En effektiv åtgärd för att minska koldioxidutsläppen är att återväta torrlagda våtmarker. Det är något som Upplands Väsby kommun arbetar kontinuerligt med, och ett exempel är Sanda våtmark som färdigställdes under våren 2022.
Kartläggningen i Stockholm gjordes av Sveriges lantbruksuniversitet och Stockholms stad. Naturskyddsföreningen Väsby har till kommunen lyft att kartläggningen även borde göras i Upplands Väsby.
– Som kommun har vi gjort bedömningen att en liknande inventering vore värdefull som stöd i att arbeta proaktivt med samhällsplanering kopplat till klimatfrågan. Vi vill veta hur många dom är och var dom finns så att vi kan ta hänsyn och göra noga övervägningar i samband med beslut, säger kommunens miljöstrateg Jimmy Rudemyr.
Kartläggningen sker inte i fält utan med hjälp av redan känd data över markförhållanden på olika platser i Väsby. Uppgifterna om bland annat kolsänkor kommer senare att göras tillgängliga i samhällsplaneringen.
Kontakter
Margareta Hamark (L)Kommunalråd
Tel:073-7139929margareta.hamark@upplandsvasby.seJimmy RudemyrMiljöstrateg
Tel:08-590 977 06jimmy.rudemyr@upplandsvasby.seDaniel JanssonPressansvarig
Tel:073-910 49 38daniel.jansson@upplandsvasby.seUpplands Väsby kommun har idag över 50 000 invånare. Kommunen, som har ett strategiskt läge vid E4:an mellan Stockholm och Uppsala, med 7 minuter till Arlanda, genomgår sedan några år tillbaka en omfattande utveckling med kraftfulla satsningar på nya bostäder, kommunalt finansierad service och på att skapa goda förutsättningar för näringslivet.
Följ Upplands Väsby kommun
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Upplands Väsby kommun
Fritidsbanken flyttar till Väsby centrum11.4.2025 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Upplands Väsby kommun flyttar Fritidsbankens verksamhet från Vilundaparken till lokaler i Väsby centrum. Målet är att öka tillgängligheten och att ännu fler Väsbybor ska upptäcka möjligheten att låna gratis fritidsutrustning.
Ny skola rustar Väsby för befolkningsökning8.4.2025 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Nu startar bygget av en grundskola för 600 Väsbyelever. Med Smedsgärdsskolan ska Väsby rustas för en växande befolkning.
Idékatalog ska förbättra Väsbys utemiljöer2.4.2025 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Upplands Väsby kommun lanserar en idékatalog för den moderna småstaden Väsby. Boken ska inspirera och hjälpa kommunen i framtida planering av det offentliga rummet.
”Gubbröran” – ett socialt lyft för ensamma män i Väsby31.3.2025 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Nystartade ”Gubbröran” vill bryta den sociala ensamheten bland seniora män i Väsby. Redan nu samlar sällskapet över 20 deltagare och snart äter de lunch på Hötorgshallen i Stockholm. Vill du följa med?
Väsby bygger ny simanläggning25.3.2025 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Upplands Väsby får en ny simanläggning. Anläggningen ska ha samma ambitionsnivå som nuvarande Vilundabadet och placeras i Vilundaparken. Det beslutade kommunstyrelsen på måndagskvällen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum