Myndigheter och kommuner måste agera för att stoppa hotellifieringen
Hotellifiering blir ett allt vanligare problem, fastighetsbolag använder bulvanföretag för att hyra ut vanliga hyresrätter till dubbla eller trippla hyror, vilket leder till en otrygg och urholkad hyresmarknad. Myndigheter och kommuner har möjligheten att agera för att stoppa hotellifiering. Nu måste de ta sitt ansvar, skriver Hyresgästföreningen region Stockholm i ett uttalande från regionfullmäktige.
Hyresgästföreningen har under långt tid uppmärksammat att mängder av vanliga hyresrätter görs om till så kallade hotellägenheter. De hyrs ut i andra hand till ockerhyra och utan besittningsskydd. Det är ett sätt för hyresvärdar att kringgå grundläggande hyresrättsliga skyddsregler och införa marknadshyra bakvägen.
Tillgång till en bostad är en mänsklig rättighet, men det är inte en mänsklig rättighet att sko sig på bostadsbristen. På sikt hotar också hotellifiering vårt system med förhandlade och skäliga hyror. Ett system som har lång tradition och är en del av den svenska modellen och vårt välfärdssystem.
Problemen är utbredda och Hyresgästföreningen får ständigt in nya rapporter från hyresgäster där misstänkt hotellifiering pågår. I dagsläget misstänker Hyresgästföreningen att det pågår hotellifiering i omkring 850 fastigheter i Stockholmsregionen och att det finns minst 15.000 lägenheter som hyrs ut på detta sätt. Detta sker utan att ansvariga politiker, myndigheter och kommuner tar tag i problemet.
Uthyrningarna skapar också otrygghet för boende i huset och i bostadsområdet. Det medför inte bara problem för de som bor på osäkra kontrakt och betalar ockerhyror, vi har också sett flera exempel på att den anonymitet som affärsmodellen erbjuder utnyttjas för kriminell verksamhet.
Det drabbar också de hundratusentals människor i bostadskön som söker en bostad eftersom hyresrätterna som hyrs ut på detta sätt försvinner från den ordinarie hyresmarknaden. Om alla dessa bostäder istället förmedlades via bostadsförmedling motsvarar det med råge det antalet vanliga hyresrätter som förmedlas av Stockholms stads bostadsförmedling under ett år.
Kommunernas stadsbyggnadskontor och miljöförvaltning samt myndigheter som Ekobrottsmyndigheten, Polismyndigheten och Fastighetsmäklarinspektionen måste börja utöva sitt tillsynsansvar och granska de fastighetsägare som hyr ut bostäder via mellanhänder. Det finns verktyg att använda för att stoppa hotellifiering, men de används i väldigt liten utsträckning. I Storstockholm och på Gotland är verksamheten redan en miljardindustri. Om det inte görs något åt saken kommer problemet att fortsätta växa. Fler hyresvärdar och förmedlingsföretag kommer utnyttja bostadsbristen i jakten att tjäna mer pengar.
Samhället måste värna om de bostäder vi har idag och säkerställa att de används för det ändamål de var avsedda för. Politiker, kommuner och myndigheter måste ta sitt ansvar och se till att stoppa de oseriösa företagens sätt att urholka den svenska modellen med trygga hyresrätter till rimliga villkor.
Så kan myndigheterna och kommunerna utöva tillsyn och granska: LÄNK
Uttalande från Hyresgästföreningen region Stockholms fullmäktige -
Stockholm den 27 april 2024
Nyckelord
Kontakter
PresstjänstHyresgästföreningen region Stockholm
Region Stockholm omfattar Gotlands län och Stockholms län utom Norrtälje kommun.
Om oss
Hyresgästföreningen är en demokratisk medlemsorganisation för dagens och morgondagens hyresgäster. Vi är partipolitiskt obundna och har över en halv miljon hushåll som medlemmar. Det gör oss till en av Sveriges största folkrörelser och den främsta företrädaren för hyresgästerna.Vårt uppdrag är allas rätt till en god bostad till rimlig kostnad. Dessutom ska alla hyresgäster garanteras ett boende med trygghet, inflytande och gemenskap.
Följ Hyresgästföreningen Region Stockholm
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Hyresgästföreningen Region Stockholm
Hyresgästföreningarna i Stockholms stad uppvaktar politikerna i samband med budgetfullmäktige15.11.2024 16:24:03 CET | Pressmeddelande
För femte året i rad uppvaktar Hyresgästföreningens tio föreningar i Stockholms stad kommunens politiker utanför stadshuset, i samband med budgetfullmäktige 18 och 19 november. Fokus ligger på frågor som handlar om hållbarhet, klimat, rimliga hyror och starka allmännyttiga bostadsbolag.
Hyresförhandlingarna med Victoriahem är klara31.10.2024 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Hyresgästföreningen och Victoriahem har kommit överens om 2025 års hyreshöjningar. Avtalet berör drygt 15 000 lägenheter i Stockholmsregionen och innebär att Victoriahem höjer hyran med 70 kronor per kvadratmeter och år från 1 januari 2025.
Branschorganisationen Fastighetsägarna lämnar hyresförhandlingar i Stockholm och på Gotland14.10.2024 16:12:38 CEST | Pressmeddelande
I juli kom Fastighetsägarna Stockholm med sina hyreskrav på upp till 15,4 procent. Efter tre månader kan parterna vända sig till en oberoende skiljeman för beslut i stället för att fortsätta förhandla, vilket Fastighetsägarna nu har gjort.
Hyresförhandlingarna med Stockholms allmännytta klara8.10.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
2025 års hyror för Stockholms stads allmännyttor Stockholmshem och Familjebostäder är färdiga. Avtalet som har slutits är tvåårigt och innebär att hyrorna höjs i genomsnitt med 4,69 procent från 1 januari 2025 samt med 3,5 procent från 1 januari 2026.
Hyresgästföreningen region Stockholm frånträder förhandlingar gällande egensatta hyror3.10.2024 17:00:08 CEST | Pressmeddelande
Hyresgästföreningen frånträder förhandlingarna med Fastighetsägarna Stockholm gällande egensatta hyror, dvs hyror som inte är förhandlade med Hyresgästföreningen utan är bestämda ensidigt av hyresvärden. Egensatta hyror utgör en bråkdel av hyrorna som förhandlas, förhandlingarna om övriga hyror fortsätter. ”Egensatta hyror ska inte tryckas in bakvägen, de har inget i skiljemannaprocessen att göra. De ska i stället förhandlas för att få rätt hyra," säger Sanna Kolk.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum