Hyresgästföreningen Region Stockholm

Myndigheter och kommuner måste agera för att stoppa hotellifieringen

Dela

Hotellifiering blir ett allt vanligare problem, fastighetsbolag använder bulvanföretag för att hyra ut vanliga hyresrätter till dubbla eller trippla hyror, vilket leder till en otrygg och urholkad hyresmarknad. Myndigheter och kommuner har möjligheten att agera för att stoppa hotellifiering. Nu måste de ta sitt ansvar, skriver Hyresgästföreningen region Stockholm i ett uttalande från regionfullmäktige.  

Stockholmsvy
Stockholmsvy FOTO: Hyresgästföreningen

Hyresgästföreningen har under långt tid uppmärksammat att mängder av vanliga hyresrätter görs om till så kallade hotellägenheter. De hyrs ut i andra hand till ockerhyra och utan besittningsskydd. Det är ett sätt för hyresvärdar att kringgå grundläggande hyresrättsliga skyddsregler och införa marknadshyra bakvägen.

Tillgång till en bostad är en mänsklig rättighet, men det är inte en mänsklig rättighet att sko sig på bostadsbristen. På sikt hotar också hotellifiering vårt system med förhandlade och skäliga hyror. Ett system som har lång tradition och är en del av den svenska modellen och vårt välfärdssystem.

Problemen är utbredda och Hyresgästföreningen får ständigt in nya rapporter från hyresgäster där misstänkt hotellifiering pågår. I dagsläget misstänker Hyresgästföreningen att det pågår hotellifiering i omkring 850 fastigheter i Stockholmsregionen och att det finns minst 15.000 lägenheter som hyrs ut på detta sätt. Detta sker utan att ansvariga politiker, myndigheter och kommuner tar tag i problemet.

Uthyrningarna skapar också otrygghet för boende i huset och i bostadsområdet. Det medför inte bara problem för de som bor på osäkra kontrakt och betalar ockerhyror, vi har också sett flera exempel på att den anonymitet som affärsmodellen erbjuder utnyttjas för kriminell verksamhet.

Det drabbar också de hundratusentals människor i bostadskön som söker en bostad eftersom hyresrätterna som hyrs ut på detta sätt försvinner från den ordinarie hyresmarknaden. Om alla dessa bostäder istället förmedlades via bostadsförmedling motsvarar det med råge det antalet vanliga hyresrätter som förmedlas av Stockholms stads bostadsförmedling under ett år.

Kommunernas stadsbyggnadskontor och miljöförvaltning samt myndigheter som Ekobrottsmyndigheten, Polismyndigheten och Fastighetsmäklarinspektionen måste börja utöva sitt tillsynsansvar och granska de fastighetsägare som hyr ut bostäder via mellanhänder. Det finns verktyg att använda för att stoppa hotellifiering, men de används i väldigt liten utsträckning. I Storstockholm och på Gotland är verksamheten redan en miljardindustri. Om det inte görs något åt saken kommer problemet att fortsätta växa. Fler hyresvärdar och förmedlingsföretag kommer utnyttja bostadsbristen i jakten att tjäna mer pengar.

Samhället måste värna om de bostäder vi har idag och säkerställa att de används för det ändamål de var avsedda för. Politiker, kommuner och myndigheter måste ta sitt ansvar och se till att stoppa de oseriösa företagens sätt att urholka den svenska modellen med trygga hyresrätter till rimliga villkor.


Så kan myndigheterna och kommunerna utöva tillsyn och granska: LÄNK

Uttalande från Hyresgästföreningen region Stockholms fullmäktige -
Stockholm den 27 april 2024

Nyckelord

Kontakter

Om oss

Hyresgästföreningen är en demokratisk medlemsorganisation för dagens och morgondagens hyresgäster. Vi är partipolitiskt obundna och har över en halv miljon hushåll som medlemmar. Det gör oss till en av Sveriges största folkrörelser och den främsta företrädaren för hyresgästerna.Vårt uppdrag är allas rätt till en god bostad till rimlig kostnad. Dessutom ska alla hyresgäster garanteras ett boende med trygghet, inflytande och gemenskap.

Följ Hyresgästföreningen Region Stockholm

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hyresgästföreningen Region Stockholm

Ny undersökning: stort motstånd till marknadshyror i Stockholms län23.5.2024 09:13:13 CEST | Pressmeddelande

En ny undersökning utförd av Indikator Opinion på uppdrag av Hyresgästföreningen visar att en överväldigande majoritet av stockholmarna är emot marknadshyror, hela 69 procent svarar nej på frågan om marknadshyror bör införas, endast 13 procent svarar ja. Och resultatet står sig oavsett vilken partitillhörighet man säger sig ha, vilken upplåtelseform, eller vilket län man bor i.

Besked från skiljeman om hyreshöjningar för 4 300 lägenheter16.4.2024 15:44:25 CEST | Pressmeddelande

Efter att Fastighetsägarna Stockholm avbröt förhandlingarna i december så har nu en särskild skiljeman kommit med ytterligare rekommendationer om hyreshöjning för 2024. Rekommendationerna berör flera privata hyresvärdar som företräds av Fastighetsägarna i 11 kommuner i Stockholm och Gotland. Rekommendationerna innebär hyreshöjningar på 5,9 procent för 10 av 11 kommuner, totalt berör höjningarna runt 4 300 hushåll. Fastighetsägarna krävde höjningar på 12 procent.

Tvåårigt hyresavtal klart med Wallenstam11.3.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Hyresgästföreningen och Wallenstam har kommit överens om ett tvåårigt hyresavtal. Överenskommelsen gäller från 1 januari 2024 och berör över 4 500 lägenheter i Stockholm. Avtalet innebär att Wallenstam kommer höja hyrorna med knappt 5,1 procent från 1 januari, 2024 och 4,68 procent från 1 januari, 2025. Båda åren får nyproducerade lägenheter en lägre höjning. Wallenstam yrkade från början på en hyreshöjning på 10 procent för 2024.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye