Mellan mask och peruk – ett samtal om konst, kemikalier och hälsa

Dela

Dramaten bjuder in till ett samtal om riskerna med kemikalier i kosmetika och hur det går att vara hållbar utan att kompromissa med det konstnärliga uttrycket. Medverkar gör tre forskare från Stockholms universitet och maskörer från Dramatens mask- och perukavdelning. I Dramatenbaren den 15 maj.

Dramatens maskör Johan Lundström sminkar Meisam på Kulturnatten 2024.
Dramatens maskör Johan Lundström sminkar Meisam på Kulturnatten 2024. Foto: Hans Malm

Forskarna Christina Rudén, Josefin Engelhardt och Diana Kättström, en grupp som tillsammans har en bred kunskap om kemikalierisker i vardagsprodukter, samtalar med Felicia Nipstrand Balod från Stockholms Kemikaliecentrum. Under samtalet gör Dramatens maskörer Johan Lundström och Frida Ottosson var sin teatersminkning för att visa hur man inom teatern arbetar med sceniska uttryck i mask och peruk.

Om deltagarna:
Christina Rudén är professor i regulatorisk toxikologi och ekotoxikologi vid Institutionen för miljövetenskap, Stockholms universitet. Hon har tjänstgjort som expert för den svenska regeringen, Europeiska kommissionen och Europaparlamentet.

Josefin Engelhardts forskar om att identifiera kemikalier i humanblod och förstå vilka potentiella hälsoeffekter som kemikalieblandningen kan orsaka.

Diana Kättström forskar om att förstå hur kemikalierna, som t.ex. konserveringsmedel i kosmetika, regleras på EU-nivå.

Felicia Nipstrand Balod är projektledare på Stockholms stads kemikaliecentrum som löpande ger stöd till stadens förvaltningar och bolag i kemikaliefrågor.

Mellan mask och peruk – ett samtal om konst, kemikalier och hälsa är en del i STAGES - (Sustainable Theatre Alliance for a Green Environmental Shift) ett europeiskt samarbetsprojekt där medverkande teatrar utför olika utvecklingsprojekt i samarbete med forskare, universitet och publik för att kunna arbeta mer hållbart i hela produktionskedjan.

Dramatenbaren 15 maj klockan 16.00–18.00. Programmet är kostnadsfritt men biljett behövs.

Nyckelord

Bilder

Mask och peruk
Mask och peruk
Ladda ned bild
Dramatens maskör Lotta Reinhold sminkar guiden Pia Dahlberg. Foto: Hans Malm
Dramatens maskör Lotta Reinhold sminkar guiden Pia Dahlberg. Foto: Hans Malm
Ladda ned bild

Om oss

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Vd är Kitte Wagner och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908 och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69, som sedan hösten 2021 drivs tillsammans med Dansens Hus.

Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Dramaten och Kungliga Operan samverkar i Almedalen30.5.2024 09:00:36 CEST | Pressmeddelande

Under årets politikerdagar i Almedalen medverkar Dramaten och Kungliga Operan för första gången tillsammans. Dramatens vd Kitte Wagner och Kungliga Operans vd Fredrik Lindgren deltar i tre olika panelsamtal och debatter. På tisdagen deltar de tillsammans med Fabeges vd Stefan Dahlbo och hotellägaren Petter Stordalen i ett samtal om kulturens roll för attraktiva städer. På onsdagen arrangeras två evenemang på Länsteatern i Visby; på morgonen är temat utredningen av en ny hyresmodell för de statliga kulturscenerna, efter lunch handlar det om privat finansiering av kulturlivet.

Dramaten på Järvaveckan24.5.2024 10:21:57 CEST | Pressmeddelande

I Järvaveckans mingeltält, lördag 1 juni, samtalar skådespelaren och regissören Alexander Salzberger med journalisten Manuel Cubas om att skriva dramatik. Därefter bjuds Järvaveckans besökare att se hans pjäs Son och far på teatern. Dramaten har även ett tält på området där besökarna får bekanta sig med teaterns verksamhet och höra några skådespelare läsa texter skrivna av bland andra Stor, Imenella och Linda Pira.

1900 – En audiovisuell konsert på Dramaten17.5.2024 09:01:06 CEST | Pressmeddelande

Den mångsysslande kompositören, artisten och ljudkonstnären Christian Gabel med artistnamnet 1900 ger en exklusiv konsert på Dramaten våren 2025. En konsert där 60-talsminimalism, frijazz och musique concrete vävs samman med futuristisk, lettristisk och dadaistisk ljudpoesi och idéer lånade från Fluxusrörelsen. 1900 – En Audiovisuell konsert: Kontragarde ges på Dramatens stora scen den 18 januari. Biljetterna släpps den 24 maj klockan 10.00.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye