Tekniska verken och Bright Renewables bygger Sveriges första CCU-anläggning från biogasproduktion
Den holländska teknikleverantören Bright Renewables har vunnit den tekniska upphandlingen för hur rening och förvätskning av koldioxid till livsmedelskvalitet vid Tekniska verkens biogasanläggning i Linköping. Därmed tar Tekniska verken ett stort kliv för ökad resurseffektivitet genom att nyttiggöra den koldioxid med biologiskt ursprung som uppstår vid biogasproduktionen.
– Vi arbetar stenhårt för att ta vara på alla bi- och restprodukter från vår produktion för att öka resurseffektiviteten. Med hjälp av Brights innovativa lösning på anläggningen bidrar vi till en cirkulär ekonomi, och samtidigt kan vi minska vår metanslip, genom att den lilla mängd metan som tidigare följde med koldioxiden nu kan återföras till processen, säger Anna Lövsén, affärsområdeschef Biogas på Tekniska verken-koncernen.
Redan 2023 tog Tekniska verken-koncernen ett investeringsbeslut om att bygga en anläggning som ska ta hand om den biokoldioxid som bildas vid rötning av matavfall, slakteriavfall med mera, och som renas bort vid biogasproduktionen. Anläggningen, som årligen ska rena, förvätska och producera 20 000 ton biokoldioxid, kommer att stå klar före nästa sommar 2025.
– Målet är att certifiera den nya anläggningen enligt ISO 22000/FSSC 22000, vilket är en kravmärkning för att koldioxiden håller livsmedelskvalitet. Idag används koldioxid bland annat till dosering till växthus, för att kyla livsmedel, i brandsläckare, som processkemikalie inom industrin och för att göra kolsyrade drycker, berättar Anna Lövsén.
Även om CO2-utsläppen från biogasproduktionen redan idag är biogena, det vill säga inte bidrar med några nettoutsläpp, kommer fångsten av denna koldioxid leda till en positiv klimateffekt. Anledningen är att koldioxiden från biogasrötningen nu kan ersätta fossil koldioxid på marknaden.
– Förvätskning av koldioxid bidrar med miljömässiga och tekniska fördelar. Genom att ta tillvara på koldioxiden från biogasproduktion förhindras CO2-utsläpp till atmosfären och minskar emissioner av växthusgaser. Den här tekniken producerar också högkvalitativ livsmedelsgodkänd biokoldioxid, en värdefull resurs för industrier inom exempelvis livsmedel och dryckestillverkning. I biogassammanhang maximeras dessutom metangasproduktionen och reducerar metanslip. Vi är glada över att vara en del av dessa förbättringar som bidrar till Tekniska verkens resurseffektivitet, säger Niraj Kunkulol, representant för den Skandinaviska marknaden hos Bright Renewables
CCU (Carbon Capture Utilization) är strategiskt viktigt för Tekniska verken, som ett led för koncernen att vända koldioxidutsläpp till en resurs. Parallellt utreder koncernen möjligheter att fånga in, lagra eller använda den koldioxid som idag uppstår i andra verksamheter än biogasanläggningen.
Den nya anläggningen delfinansieras med hjälp av Klimatklivet, som fokuserar på lokala investeringar för största möjliga klimatnytta. Stödet administreras av Naturvårdsverket i samverkan med andra centrala myndigheter och länsstyrelserna. Det huvudsakliga syftet med Klimatklivet är att stödja investeringar som effektivt sänker växthusgasutsläpp.
Fakta metanslip
Den mindre mängd metan som vid biogasproduktion går förlorad på grund av tekniska begränsningar och släpps till atmosfären tillsammans med koldioxiden.
Fakta biokoldioxid
Biokoldioxid, eller biogen koldioxid, uppstår naturligt när biologiskt material bryts ner, konsumeras av djur och växter, eller till exempel vid biogasproduktion, till skillnad från fossil koldioxid som frigörs från mänskliga aktiviteter som till exempel förbränning av fossila bränslen.
För mer information, vänligen kontakta:
Anna Lövsén, vd Svensk Biogas och affärsområdeschef biogas, Tekniska verken
Telefon: 013-20 81 91
E-post: anna.lovsen@tekniskaverken.se
Niraj Kunkulol, ingenjör på Bright
Telefon: +31 6 21 28 54 70
E-post: n.kunkulol@bright-renewables.com
Nyckelord
Om oss
Tekniska verken-koncernen bygger världens mest resurseffektiva region genom att erbjuda smarta och effektiva lösningar som bidrar till en enkel och hållbar vardag för våra 211 000 privat- och företagskunder. Tillsammans med våra kunder tar vi hand om och nyttjar jordens resurser på ett bättre sätt, med mer nytta och mindre påverkan på miljön. Vi erbjuder tjänster inom elnät och elhandel, avfall, biogas, effektiva energilösningar, vatten och avlopp, fjärrvärme, fjärrkyla, bredband, belysning och laddlösningar. Välkommen att läsa mer på vår webbplats.
Följ Tekniska verken i Linköping
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Tekniska verken i Linköping
Kunden i fokus när Tekniska verken samlar sig under ett varumärke13.11.2024 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Med fokus på kunderna kommer Tekniska verken vid årsskiftet att samla merparten av koncernens dotterbolag under ett och samma varumärke. Målet är att gemensamt skapa ännu bättre förutsättningar att möta behov från kunder, ägare och näringsliv.
Tekniska verken besiktigar elnätsledningar med drönare efter ovädret Jakob5.11.2024 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Med anledning av de hårda vindar som rådde under torsdag och fredag förra veckan inleder Tekniska verken nu en besiktning av luftburna elnätsledningar i Linköping. Besiktningen, som görs med drönare, pågår under vecka 45 och 46.
Höjd beredskap inför blåsigt dygn31.10.2024 16:08:07 CET | Pressmeddelande
SMHI har utfärdat en varning för mycket hårda vindar och stormbyar i Tekniska verkens och MSE:s elnätsområden under torsdag kväll och natten mot fredag. Därför höjs beredskapen för att kunna hantera eventuella strömavbrott.
MSE inför resurseffektiva drönare istället för helikoptrar vid besiktningar23.10.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Nu ska eldrivna drönare utrustade med kamera inspektera de 45 kilometer långa, luftburna elnäten i Mjölby. Utfasningen av helikoptrar i besiktningsarbetet ger stora miljövinster och ökar säkerheten för elnätsmontörerna. Djur som betar i hagar längs elnäten störs heller inte av de starka ljud som helikopterbesiktningar medför.
Ny kamera filmar och artbestämmer fiskarna i Stångån3.10.2024 13:00:00 CEST | Pressmeddelande
Nu kan alla som vill följa Stångåns fiskar online. Tack vare fiskvägen vid Nykvarnsholmen i centrala Linköping tar sig varje dag många fiskar och andra vattenlevande arter förbi Tekniska verkens vattenkraftverk och den damm som utgör vandringshinder. För att ta reda på hur många och vilka arter som passerar, har en ny AI-undervattenskamera installerats i fiskvägens övre del. Kameran med livedata filmar fiskarna online för att följa upp den biologiska mångfalden.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum