Svenska institutet för standarder, SIS

Standarder för ledningssystem breddas med klimatkrav

Dela

Alla organisationer behöver ställa om för att världen ska klara de globala klimatutmaningarna, och behovet av vägledning är stort. ISO:s ledningssystemstandarder används i dag av företag och organisationer över hela världen, och är etablerade verktyg för kvalitets- och utvecklingsarbete. Nu får standarderna ett tillägg om att organisationer ska beakta sin verksamhets klimatpåverkan.

Bilden föreställer en ljus och solig skog

Den internationella standardiseringsorganisationen ISO har nyligen beslutat om ett tillägg i ett stort antal ledningssystemstandarder. Det innebär ett krav på att alla företag och organisationer som använder standarden i fortsättningen även ska bedöma om och hur klimatförändringar och dess konsekvenser behöver beaktas i verksamheten. 

– Med det här tillägget vill vi att alla verksamheter som använder ledningssystemstandarder tar hänsyn till klimatperspektiv och klimatvetenskap och bidrar till samhällsnytta, säger Sarah Sim, standardiseringschef, Svenska institutet för standarder, SIS. 

Bakgrunden till det nya klimatkravet är The London Declaration, ett åtagande från ISO för att säkerställa att alla befintliga och nya standarder stödjer Parisavtalet och FN:s globala klimatmål. Svenska institutet för standarder har undertecknat åtagandet.  

SIS har inlett arbetet med att implementera tillägget i svenska standarder, men redan nu kan de tillägg som har fastställts internationellt användas i svenska verksamheter. De nya kraven finns fritt tillgängliga på sis.se.

Sedan 2022 finns även fri tillgång till två internationella standarder för anpassning till klimatförändringar. Detta tack vare ett avtal mellan SIS och SMHI. Klimatanpassning gynnas av ett strukturerat arbetssätt och dessa två standarder har tagits fram för att beskriva hur arbetet kan genomföras. 

– Standardiseringsorganisationer arbetar på flera sätt för att begränsa negativa klimatförändringar och för att underlätta anpassningen till de klimatförändringar som blivit en realitet, säger Sarah Sim. 

Nyckelord

Kontakter

SIS är en del av ISO och CEN som är ett nätverk av experter som arbetar med att skapa internationella standarder. Hos oss kan aktörer ta initiativ till standardisering som främjar Sveriges konkurrenskraft och ger smart och hållbar samhällsutveckling. SIS samverkar med alla delar av det svenska samhället, som till exempel industri, akademi, offentlig sektor och frivilligorganisationer.

SIS projektleder det svenska arbetet med att ta fram standarder. Vi verkar för ökat svenskt inflytande i internationella samarbeten och för att standardisering sprids och tillämpas i Sverige. Vi erbjuder också utbildningar, tjänster och produkter som hjälper våra kunder att utveckla sina verksamheter och skapa samhällsnytta med hjälp av standarder. SIS är utsedd av regeringen som svenskt standardiseringsorgan inom ansvarsområdena för ISO och CEN.

Följ Svenska institutet för standarder, SIS

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska institutet för standarder, SIS

Ny standard ska göra laddplatser för elbilar mer tillgängliga7.5.2024 07:45:00 CEST | Pressmeddelande

Många laddplatser för elbilar har brister när det gäller tillgänglighet, något som gör det svårt och ibland omöjligt för många att använda dem. Nu ska en ny standard tas fram som tydliggör kraven för hur en tillgänglig laddplats bör se ut. Det handlar bland annat om utformningen av platsen, att laddkabeln inte är för tung och att snövallar inte får bli ett hinder vintertid. Standarden kommer även göra det enklare att kravställa vid upphandlingar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye