Svenska kyrkan

Ärkebiskop Martin Modéus mötte påve Franciskus i Vatikanen

Dela

VATIKANEN. Idag mötte ärkebiskop Martin Modéus påve Franciskus vid en privat audiens i Vatikanen.  
– Det var både ett formellt och ett varmt personligt möte som fokuserade på vikten av att be, arbeta och samtala om teologi och att gå framåt tillsammans, sa ärkebiskop Martin efter mötet.

Ärkebiskop Martin Modéus mötte idag på morgonen påve Franciskus i Vatikanen.
Ärkebiskop Martin Modéus mötte idag på morgonen påve Franciskus i Vatikanen. Foto: © Vatican Media

– Det var ett varmt och fint möte. Påve Franciskus är en andlig ledare för över en miljard katoliker. Vi samtalade om att det är viktigt att vi finner varandra i bönen och samtalen kring teologi, både i det vi är eniga och oeniga om. Och att vi tillsammans verkar för världens helande, sa ärkebiskop Martin Modéus.

Detta var första gången ärkebiskop Martin Modéus mötte påve Franciskus. Svenska kyrkans ärkebiskop besöker regelbundet andra kyrkoledare för att visa vikten av kyrkans ekumeniska engagemang och för att samtala om kyrkans utmaningar idag, men även om de stora utmaningar som finns runt om i världen. Besöket hos påven arrangerades av Dikasteriet för främjandet av kristen enhet. Med i delegationen från Svenska kyrkan var också avdelningschef Karin Sarja, kyrkokansliet i Uppsala, kaplan Fredrik Lidé, samt ärkebiskopens hustru Marianne Modéus.  

Under sitt besök i Rom möter ärkebiskop Martin även kardinal Kurt Koch, ordförande för Påvliga rådet för främjande av kristen enhet, syster Alessandra Smerilli F.M.A på Dikasteriet för hållbar mänsklig utveckling, samt kardinal Mario Grech, generalsekreterare för biskopssynoden. Ärkebiskopen möter under fredagen även Jan Björklund, Sveriges ambassadör i Italien.

Påve Franciskus har tidigare besökt Sverige. Den 31 oktober 2016 skrevs kyrkohistoria i Lund. Då bjöd Vatikanen och Lutherska världsförbundet in till ett gemensamt högtidlighållande av 500 år av reformation med temat ”Från konflikt till gemenskap”. Påve Franciskus, biskop Munib Younan och generalsekreterare Martin Junge ledde en gemensam bönegudstjänst som samlade kristna från hela världen i Lunds domkyrka. Tillsammans med den katolska biskopen Anders Arborelius stod ärkebiskop Antje Jackelén och lundabiskopen Johan Tyrberg för det lokala värdskapet.

1973 var ärkebiskop Olof Sundby den första svenska ärkebiskopen efter reformationen att göra ett officiellt besök hos påven. 

Fakta om påve Franciskus
Påve Franciskus är romersk-katolska kyrkans högsta ledare. Han valdes till påve Benedictus XVI:s efterträdare 2013 och var dessförinnan ärkebiskop av Buenos Aires. Franciskus är den 266:e påven i Katolska kyrkan och den förste från Sydamerika. Han föddes 1936 i Argentina som Jorge Mario Bergoglio.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ärkebiskop Martin i samtal med påve Franciskus.
Ärkebiskop Martin i samtal med påve Franciskus.
Ladda ned bild
Från vänster: kaplan Fredrik Lidé, avdelningschef Karin Sarja, kyrkokansliet i Uppsala, påve Franciskus, Marianne Modéus, ärkebiskopens hustru, ärkebiskop Martin Modéus samt en representant från Vatikanstaten.
Från vänster: kaplan Fredrik Lidé, avdelningschef Karin Sarja, kyrkokansliet i Uppsala, påve Franciskus, Marianne Modéus, ärkebiskopens hustru, ärkebiskop Martin Modéus samt en representant från Vatikanstaten.
Ladda ned bild
Ärkebiskop Martin överlämnade sin reflektionsbok "Bildrikt talat" till påve Franciskus.
Ärkebiskop Martin överlämnade sin reflektionsbok "Bildrikt talat" till påve Franciskus.
Ladda ned bild

Om Svenska kyrkan

Runt 5,6 miljoner människor är med i Svenska kyrkan vilket gör oss till Sveriges största medlemsorganisation.

Vi styrs demokratiskt, finns lokalt över hela landet och har ett betydande internationellt arbete.

Svenska kyrkan har verksamhet i nära 1 300 församlingar och är en viktig mötesplats för många. 2,7 miljoner vuxna och 1,4 miljoner barn och unga deltar i olika öppna verksamheter.

Svenska kyrkan ansvarar för att hålla ett omfattande och tusenårigt kulturarv vid liv. Det handlar bland annat om cirka 3 400 kyrkobyggnader med inventarier och 3 300 begravningsplatser.

Statistik i konthet

  • Nästan 300 000 gudstjänster
  • 13,3 miljoner deltagare på gudstjänster
  • 250 000 konsertbesökare
  • 109 000 hembesök av präst eller diakon
  • 112 000 besök på sjukhus och andra institutioner 
  • 61 300 kyrkliga begravningar
  • 90 000 körsångare i alla åldrar
  • Sveriges femte största skogsförvaltare
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye