Tänk tech – nytt landsomfattande skolprojekt ska lyfta teknikämnet i högstadiet
Nu öppnar anmälan till “Tänk tech” – ett nytt nationellt skolprojekt som ska höja teknikintresset bland åttondeklassare och bidra med kompetensutveckling till landets tekniklärare. Initiativtagare är Tekniska museet och Teknikföretagen. I slutet av året kommer utvalda elevprojekt att visas upp på fem Wisdomearenor runt om i landet.

Det finns en stark koppling mellan intresse för teknik och att gå vidare till en utbildning med teknisk inriktning. Men när det är dags att välja gymnasieprogram är ofta teknikintresset som lägst, särskilt bland tjejer. För att höja statusen på teknikämnet har Tekniska museet och Teknikföretagen utvecklat Tänk tech, ett nytt klassrumsprojekt för landets högstadieskolor. Ambitionen är att fler på sikt ska välja att vidareutbilda sig inom STEM-ämnena: teknik, naturvetenskap, ingenjörskap och matematik.
– Teknikindustrin står för en betydande del av Sveriges BNP, men fler än åtta av tio teknikföretag har idag brist på rätt kompetens. Här finns ett stort samhällsbehov av att få fler unga att bli intresserade av teknik, vilket vi vill bidra till genom att göra teknikämnet mer attraktivt redan i högstadiet. Framtiden börjar i åttan, säger Li Ljungberg på Teknikföretagen.
Tänk tech är ett digitalt klassrumsprojekt som följer läroplanen, och består av ett antal lektioner där eleverna ska tänka kring olika framtidsscenarier och uttrycka idéer med hjälp av designverktyg. I projektet ingår även fortbildning för tekniklärare, något som länge varit en bristvara. Initiativet riktar sig främst till elever i årskurs 8, men också högstadiet i stort, projektet kan sträcka sig över flera ämnen i högstadiet.
– Teknikundervisningen i grundskolan har sällan prioriterats och har fått en stämpel som ett ganska tråkigt skolämne. Med Tänk tech vill vi bidra med resurser och ett spännande koncept som vi tror kan få fler unga att få upp ögonen för hur roligt det kan vara med teknik och att en utbildning inom teknik ger möjlighet att påverka framtiden inom nästan vilket område som helst, säger Maria Olsson på Tekniska museet.
Våren 2024 smygstartade projektet med en lyckad pilot. Nu lanseras Tänk tech nationellt, där skolor kan anmäla sig inför höstens omgång. Lanseringen genomförs tillsammans med de fem Wisdomearenorna som finns i Malmö, Göteborg, Norrköping, Stockholm och Umeå.
Senare i höst kan deltagande skolklasser skicka in sina bidrag till ett nationellt kval. I december sker avslutande galor på de fem Wisdomearenorna runt om i Sverige. I samband med detta kan vanliga besökare i dessa städer ta del av utvalda bidrag, som visas upp med Wisdomes unika visualiseringsteknik där elevernas kreationer placeras i en omslutande 3D-upplevelse.
Anmälan till Tänk tech öppnade 2 maj och är helt kostnadsfri. Startdatum för projektet är 23 september och sträcker sig under åtta veckor. Anmälan sker på www.tänktech.se.
_______________________________________________________________________________________________________
Om Teknikföretagen
Teknikföretagens 4 500 medlemsföretag står för en tredjedel av Sveriges export och över en miljon jobb. Vår uppgift är att stärka våra medlemmars konkurrenskraft och driva den hållbara utvecklingen framåt. Tillsammans med företag över hela landet formar vi teknikbranschens framtid – för vi är tekniksverige. Tekniska museet och Teknikföretagen har båda varit drivande i Sveriges nya STEM-strategi som regeringen presenterar i slutet av 2024.
Om Tekniska museet
Tekniska museet, på Djurgården i Stockholm, är en plats fylld av upplevelser kring framtidens stora frågor och historiens innovationer. Museet är öppet tolv timmar om dagen, året runt med få undantag. En självklar favoritdestination för både barn och vuxna med över 12 000 kvadratmeter av inspirerande upplevelser, utställningar, debattscener, kurser och aktiviteter.
Om Wisdome
Wisdome har sin utgångspunkt i den världsledande forskningen inom visualisering som bedrivs vid Visualiseringscenter C och Linköpings universitet. Med bidrag från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse har projektet skalats upp till en nationell satsning med Sveriges fem ledande science center – Malmö Museer, Universeum i Göteborg, Curiosum i Umeå, Tekniska museet i Stockholm och Visualiseringscenter C i Norrköping.
Kontakter
Li LjungbergExpert kompetensförsörjning
Tel:+46 8-782 08 51li.ljungberg@teknikforetagen.sePer BraconierPresschef
Tel:+46 70-534 51 66per.braconier@teknikforetagen.seVI ÄR TEKNIKSVERIGE
Den svenska teknikbranschen driver innovation, skapar arbetstillfällen och banar väg för framtidens hållbara lösningar. Tillsammans är vi en kraft att räkna med.
Följ Teknikföretagen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Teknikföretagen
Teknikföretagen om vårändringsbudgeten: En försiktig budget i en osäker tid15.4.2025 10:24:34 CEST | Pressmeddelande
Idag presenterade regeringen vårändringsbudgeten för 2025. Finansminister Svantesson betonade att det ekonomiska läget präglas av osäkerhet.
Ny rapport: Sveriges konkurrenskraft 202411.4.2025 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Sveriges konkurrenskraft är stark. Men att konkurrenskraften under senare år i hög grad har stärkts av växelkursen snarare än av fundamentala produktivitetsförbättringar är en varningsflagga. Framåt krävs fokus på produktivitetstillväxt och fortsatt ansvarsfull lönebildning av arbetsmarknadens parter. Det visar en ny rapport från Teknikföretagen.
Marcus Dahlsten ny förhandlingschef på Teknikföretagen8.4.2025 10:00:00 CEST | Pressmeddelande
Marcus Dahlsten har utsetts till ny förhandlingschef på Teknikföretagen. Han efterträder Tomas Undin som går i pension i februari 2026.
Sveriges konkurrenskraft 20244.4.2025 10:56:20 CEST | Pressmeddelande
Hur står sig svensk konkurrenskraft och vad påverkar Sveriges förutsättningar att vara en toppnation inom industri och näringsliv globalt? Det analyserar Teknikföretagen i en ny årlig konkurrenskraftsrapport. Den första släpper vi fredagen den 11 april på ett frukostseminarium. Hjärtligt välkommen!
Nya tullar utmanar världshandeln: EU måste besvara, förhandla och diversifiera3.4.2025 10:52:07 CEST | Pressmeddelande
USA inför nya tullar på 10 procent på all import till USA, samt ytterligare tullar på utvalda länder. Import från EU kan inom kort beläggas med en tilläggstull på 20 procent. Tullarna utmanar den regelbaserade handeln och kommer leda till omfattande störningar som drabbar industrin i både EU, USA och globalt.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum