Region Örebro län

Projekt ska skapa nytt centrum för utbildning och innovation inom järnvägssektorn

Dela

Det är nödvändigt att stärka kompetensförsörjningen inom järnväg och logistik om tågrelaterade problem så som förseningar och inställda avgångar ska kunna lösas. Det menar Region Örebro läns regionala tillväxtnämnd som fattat beslut om att stödja projekt Railcenter Hallsberg med 4,5 miljoner kronor. Projektet genomförs tillsammans med Kumla och Hallsbergs kommun.

De svenska tågen rullar på ålderdomliga spår och de dubbelspår som finns är allt för få. Till det kan läggas att det och det råder en allmän brist på lokförare och andra kompetenser inom området så som till exempel signaltekniker och bantekniker. Nu ska dessa problem åtgärdas vilket kräver ny arbetskraft.

- Till följd av de investeringar som görs i det svenska järnvägsnätet kommer vi att behöva stärka kompetensförsörjningen inom järnvägs- och logistiksektorn. Det finns förstås flera olika sätt att göra detta på men i det här projektet fokuserar vi på att möta bristen på kompetens samt bristen på övningsanläggningar för studerande genom att etablera ett centrum för utbildning och innovation inom järnväg och logistik, säger Charlotta Englund (C), ordförande i regional tillväxtnämnd.

- Förhoppningen är att projektet ska stärka den redan i dag starka järnvägs- och logistiknäringen i Hallsberg med omnejd. Vi tror att den offentliga sektorn och det privata näringslivet kan samarbeta för att skapa en regional, och också nationell, mötesplats för aktörer från näringsliv, samhälle och akademi, säger Joakim Carlsson (S), vice ordförande i regionala tillväxtnämnden.

- Projektet ligger rätt i tiden och det svarar upp mot de verkliga behov som finns redan i dag och som kommer att bli än mer uttalade i framtiden. Företag i branschen, kommunerna i området och utbildningsleverantörer har alla visat stort intresse för initiativet och ser ett tydligt värde i att samverka kring ett utbildnings- och innovationscentrum, säger Bo Rudolfsson (KD), ledamot i regionala tillväxtnämnden.

Projektet ska starta den 1 september 2024 för att därefter pågå i tre år.

Kontakt

Charlotta Englund, ordförande i regional tillväxtnämnd, telefon: 076-725 78 20

Joakim Carlsson, vice ordförande i regional tillväxtnämnd, telefon: 073-550 59 81

Bo Rudolfsson, ledamot i regional tillväxtnämnd, telefon: 070-580 93 92

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye