Region Örebro län

Projekt ska bidra till självständiga och trygga liv

Dela

Alla länets invånare ska oavsett funktionsvariation och ålder kunna leva självständiga och trygga liv i tillgängliga boendemiljöer. Det menar Region Örebro läns regionala tillväxtnämnd som fattat beslut om att stödja förlängningen av ett projekt som ska generera produkter och tjänster inom välfärdsteknik med knappt 1,9 miljoner kronor.

- Ska vi möta den demografiska utmaningen krävs ett digitaliseringsarbete som kan ge behovsanpassad och användarvänlig teknik, så kallad välfärdsteknik. Det arbetet bedrivs bäst i samverkan där flera olika aktörer kan bidra med så väl problemformuleringar som förslag till lösningar, säger Charlotta Englund (C), ordförande i regionala tillväxtnämnden.

Det befintliga projektet Regional testbädd får i och med beslutet finansiering för ytterligare 1,5 år. Projektets mål är att utveckla en plattform som samlar den kunskap som är relevant för att lösa utmaningar i kommunerna när det gäller utveckling av välfärdsteknik som gynnar individen, samhället och näringslivet i Örebro län.

- Inom ramen för testbädden kommer flera olika aktörer kunna samverka för att utveckla, testa och införa ny teknik eller nya arbetssätt. På så sätt kan företag i länet utveckla produkter som sedan kan testas i rätt miljö och av rätt personer, säger Joakim Carlsson (S), vice ordförande i regionala tillväxtnämnden.

- Målsättningen är att år 2025 ska Sverige vara bäst i världen på att använda digitaliseringens och e-hälsans möjligheter. Vi har kommit en bit på vägen, men det finns fortfarande mycket kvar att göra och där är arbetet som bedrivs i det här projektet ett steg i rätt riktning, säger Bo Rudolfsson (KD), ledamot i regionala tillväxtnämnden.

Ett test som just nu pågår inom ramen för projektet är en läkemedelsautomat som matar ut rätt medicindos till brukaren. Det är Karlskoga kommun som bedriver testet och förhoppningen är att automaten ska minska risken för läkemedelsskador och onödigt lidande för den enskilde individen

Kontakt

Charlotta Englund, ordförande i regional tillväxtnämnd, telefon: 076-725 78 20

Joakim Carlsson, vice ordförande i regional tillväxtnämnd, telefon: 073-550 59 81

Bo Rudolfsson, ledamot i regional tillväxtnämnd, telefon: 070-580 93 92

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye