Östersunds kommun

Östersund en av fem norrländska städer som beviljas miljoner till hållbar stadsutveckling

Dela

Östersund, Sundsvall, Örnsköldsvik, Umeå och Luleå inleder ett fyraårigt EU-projekt inom hållbart byggande och framtidens rese- och transportlösningar på land, vatten och i luften. I dagarna kom besked från Tillväxtverket att Östersunds kommun har beviljats cirka 7 miljoner kr i projektmedel för utsläppsfria arbetsplatser och hållbart resande.

– Att våra framkantsprojekt uppmärksammas innebär att Östersund får mer uppmärksamhet och kan sprida sina erfarenheter till fler. Det här stärker vår lokala konkurrenskraft och vi får möjlighet att utveckla arbetet med utsläppsfria arbetsplatser även i det större projektet Lövstaskolan. Östersund arbetar vidare utifrån erfarenheterna med EU:s första utsläppsfria arbetsplats, Ottfjällets förskola och fortsätter att utveckla utsläppsfria arbetssätt, kommenterar Effie Kourlos (C), kommunstyrelsens vice ordförande..  

För Östersunds kommun ligger fokus på att skala upp arbetet med utsläppsfri arbetsplats. Fokus kommer att vara det kommande bygget av Lövstaskolan, och hur vi genom dialog och upphandling kan stärka den lokala konkurrenskraften när det gäller utsläppsfria arbetsmaskiner. För detta har kommunen beviljats cirka 5,5 miljoner kr i delfinansiering.   

Inom hållbar mobilitet har Östersund beviljats cirka 1,3 miljoner kr i delfinansiering för strategiskt arbete kring mobilitet, baserat på de politiska målen om ökat hållbart resande. Stödet kommer också att användas för uppföljning av åtgärder för en levande stadskärna i omgestaltningen av Prästgatan.   

Norra Sverige står inför en samhällsomställning där städernas tillväxt ligger i fokus. “Thriving Northern Cities” – växande norrländska städer, är ett unikt samarbete mellan de fem norrländska städerna Sundsvall, Östersund, Örnsköldsvik, Umeå och Luleå. Samarbetet startade våren 2023 och syftet är att hitta en gemensam strategi för hållbar stadsutveckling och mobilitet i norra Sverige. Projekten stöttas av Europeiska regionala utvecklingsfonden, ERUF.   

Sundsvalls kommun kommer att samordna det gemensamma arbetet och varje stad har egna projekt inom respektive område. I och med den gemensamma strategin så öppnas dörren till ett flertal projektutlysningar med möjligheter till finansiellt stöd för kommunerna, samt den lärplattform som samarbetet innebär.   

– De här 38 miljoner kronorna till oss och våra samarbetskommuner är den första av många projektomgångar inom Thriving northern cities. Medan vi sätter igång de här projekten så fortsätter vi arbeta tillsammans med de andra kommunerna för att säkra upp projekt inom befolkningstillväxt, kompetensförsörjning och hållbara, attraktiva städer i norr, säger Kjell Svanberg, förvaltningschef Samhällsbyggnad och del av TNC:s styrgrupp.

Kontakter

Följ Östersunds kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Östersunds kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye