Greenpeace

Greenpeace på kosläpp för att avslöja LRFs dolda planer för kossorna

Dela

Idag besökte representanter från Greenpeace och Djurens Rätt ett stort kosläpp utanför Uppsala för att informera besökarna om att korna riskerar att låsas in för gott om Kristdemokraterna och Lantbrukarnas riksorganisation får välja. För många besökare på detta omtyckta PR-jippo kom informationen om att kornas sommarbete hotas som en chock, och få kände till att LRF och KD driver på för att avskaffa mjölkkornas lagstadgade rätt att komma ut och beta. Ett par hundra besökare skrev direkt under en namninsamling för att bevara beteskravet och ge alla nötkreatur rätt att beta.

– Alla som sett ett kosläpp förstår att det bästa kor vet är att få vara ute och beta gräs. Det vore en uppenbar försämring av djurskyddet om beteskravet avskaffades. Dessutom är det bara när kor får gå ute och beta på rätt sorts marker som de kan bidra till öppna landskap och den biologiska mångfalden, säger Erika Bjureby, chef för Greenpeace i Sverige.

Besökarna på kosläppet på Lövsta gård öster om Uppsala möttes idag inte bara av de traditionsenligt glada och exalterade korna som fick komma ut på bete för första gången i år. Utan även av representanter från Greenpeace och Djurens Rätt som var på plats och delade ut flygblad och samlade in namnunderskrifter till stöd för att bevara beteskravet. En stor banderoll med texten “Sista kosläppet från Bregottfabriken?” rullades ut på gårdens tak strax efter att korna släppts ut i hagen. Ett par hundra av besökarna skrev under namninsamlingen för att bevara och utöka beteskravet, och få kände till att mjölkkornas rätt att beta nu kan komma att avskaffas.

– Vi är här för att upplysa folk om att mjölkkornas rätt att komma ut och beta nu hotas nu av LRF, KD och stora mejeriföretag som Arla, som vill möjliggöra en ytterligare industrialisering av djurhållningen och tillåta att fler kor hålls instängda året runt. Av de samtal jag haft med besökare här under dagen är det tydligt att de flesta vill bevara kornas rätt att beta, och nästan ingen kände till att delar av mejeribranschen driver på för att avskaffa denna del av djurskyddslagen, säger Erika Bjureby.

Under juni månad ska utredningen “Stärkt konkurrenskraft för livsmedelsproducenter och ett starkt djurskydd” överlämnas till regeringen. Greenpeace och flera andra miljö- och djurrättsorganisationer befarar att utredningen kommer att föreslå att beteskravet ska avskaffas. Organisationerna som driver kampanjen jagvillbeta.nu kommer i samband med att utredningen blir klar överlämna namninsamlingen för att bevara beteskravet till regeringen. LRF och deras underorganisation Växa Sverige genomför samtidigt i samarbete med Arla ett ifrågasatt experiment där 1500 kor hålls inlåsta i 18 månader för att studera hur de påverkas av detta.

– Beteskravet borde utvecklas istället för att avvecklas, och alla kor borde ges möjlighet att beta utomhus. Mejerijättar som Arla borde inse att det skulle skada deras förtroende hos konsumenterna allvarligt om de är med och och avskaffar kornas rätt att beta på sommaren. Speciellt eftersom nästa all marknadsföring för svenska mejeriprodukter, inklusive kosläppen, bygger på bilden att mjölkkorna liv består av att gå ute och beta på gröna ängar, säger Erika Bjureby.  

BIlder och videomaterial från kosläppet utanför Uppsala
(Video publiceras på samma länk om en stund)

Övrigt:
Astrid Lindgren-lagen kan rivas upp. Beteskravet som ger svenska mjölkkor rätt att beta utomhus 2-4 månader under sommaren etablerades som en del av den nya djurskyddslag som gavs som 80-års present till Astrid Lindgren av den dåvarande regeringen. Rätten att beta gäller dock inte alla nötkreatur idag, utan endast mjölkkor.

Jordbruksverket skrev i en bedömning från år 2019 att: ”Som vi ser det är beteskravet en alltför viktig djurvälfärds- och djurhälsofråga för att det ska kunna tas bort och ersättas med lösgående djurhållning. Beteskravet medför också andra fördelar för t.ex. öppna betesmarker som inte kan uppnås om djur i lösgående system undantas från beteskraven.”

Svenskarna anser att djurens välfärd är mycket viktig. En Eurobarometer från 2023 om europeernas inställning till djurens välfärd visade att i princip alla svenskar (98 %) anser att djurens välfärd inom jordbruket är viktig eller mycket viktig (81 % mycket viktig). 86 % av svenskarna känner sig också säkra på att välfärden för djur inom jordbruket borde bli bättre än den är nu. 92 % av svenskarna säger sig även vara beredda att betala mer för mat från jordbrukssystem med bättre välfärd för djuren.

Kontakter

Länkar

Greenpeace är en oberoende organisation som agerar för att förändra attityder och beteenden, skydda och bevara miljön och verka för fred. Det gör vi genom att undersöka, exponera och konfrontera övergrepp mot miljön, naturen och klimatet. Vi gör det genom att få dem som har politisk och ekonomisk makt att skapa förändringar. Och genom att ta fram miljömässigt ansvarsfulla och socialt rättvisa lösningar som ger hopp och kan inspirera människor att ta ansvar för planeten.

Genom kreativa konfrontationer och användningen av fredlig civil olydnad, tar vi oss an de största hoten mot naturen och klimatet och strävar efter att skapa en bättre framtid. När vi agerar gör vi det med insikten om att människor är en del av naturen, med övertygelsen om att en bättre värld är möjlig, och med erfarenheten av att när vi står enade, kan vi verkligen göra skillnad.

Följ Greenpeace

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Greenpeace

Idag hyllar vi västkustens olydiga historia utanför Hovrätten i Göteborg13.11.2024 10:05:32 CET | Pressmeddelande

Idag klockan 13:00 inleds förhandling i hovrätten för de sex kvinnliga Greenpeace-aktivister som av Uddevalla tingsrätt dömdes till böter och ett tvåårigt villkorligt fängeslestraff för sin medverkan i protesterna mot expansionen av Preemraff hösten 2020. Utanför hovrätten i Göteborg hyllar Greenpeace västkustens olydiga historia genom att lyfta fram lokala hjältar som har bidragit till samhällets utveckling.

Här är skuggflottans farligaste tankfartyg i Östersjön25.10.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

Greenpeace har sammanställt en lista över de 192 farligaste oljetankfartygen som ingår i den ryska skuggflottan och som trafikerar Östersjön. Dessa 192 tankfartyg utgör ett särskilt hot mot Östersjöns miljö och borde enligt Greenpeace så snabbt som möjligt läggas till på EU:s sanktionslista. Att fartygen ännu inte är med på någon sanktionslista innebär att den ryska regeringen kan använda dem för att exportera råolja och på så sätt finansiera angreppskriget mot Ukraina.

Inför COP16: Greenpeace lyser upp riksdagens fasad med krav på att skydda 30 procent av naturen19.10.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

Sent under fredagskvällen lyste Greenpeace upp riksdagsbyggnaden med budskap om att skydda 30 procent av naturen enligt internationella överenskommelser. Uppmaningen kommer bara dagar innan COP16 inleds i Colombia, där målet åter kommer att vara på agendan. Greenpeace menar att regeringen hittills har agerat i strid med målet och måste öka takten istället för att förhala processen. Liknande budskap riktas samtidigt mot makthavare världen över.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye