Europaparlamentet

Europadagen: kända monument i hela EU lyses upp inför EU-valet

Dela

Med en månad kvar till EU-valet den 6-9 juni kommer över 60 städer i Europa att visa upp budskap som uppmanar EU-medborgarna att rösta.

Med en månad kvar till EU-valet den 6-9 juni kommer över 60 städer i Europa att visa upp budskap som uppmanar EU-medborgarna att rösta.

Triumfbågen i Paris, Colosseum i Rom och Grand Place i Bryssel är några av de många landmärken runt om i EU som kommer att lysas upp för att uppmärksamma Europadagen den 9 maj och nedräkningen till EU-valet (6-9 juni). De kommer att visa valkampanjens slogan ”Använd din röst. Annars bestämmer andra åt dig” eller EU-flaggan. Detta ljussättningsevenemang äger rum mellan onsdagen den 8 maj och torsdagen den 9 maj.

Bland de andra viktiga byggnader och monument som deltar återfinns det österrikiska parlamentet i Wien, Samuel Beckett Bridge och parlamentsbyggnaderna i Dublin, stadshuset i Vilnius, Fort St. Angelo i Valletta, presidentpalatset i Bratislava, Plaza de Cibeles i Madrid, Katarinahissen i Stockholm och det rumänska parlamentet i Bukarest.

Genom dessa ljussättningar som äger rum i städer över hela kontinenten samarbetar Europaparlamentet och nationella och lokala myndigheter för att sända ett budskap om samhörighet inför det stundande EU-valet. Budskapet till EU:s 440 miljoner invånare handlar om den betydelse som detta val till Europaparlamentet kommer att spela för allas framtid. Europadagen är inte bara en minnesdag utan också en dag då vi tänker på vår gemensamma framtid. Att dagen infaller så nära valet gör den till ett mer betydelsefullt tillfälle än någonsin.

På Europadagen den 9 maj firar vi freden och sammanhållningen i Europa. Det är årsdagen av den historiska Schumandeklarationen, då Frankrikes dåvarande utrikesminister Robert Schuman föreslog en ny form av politiskt samarbete i Europa som skulle göra ett nytt krig otänkbart. Robert Schumans förslag betraktas i dag som startskottet för EU.

En lista över de aktuella monumenten finns här. Videoupptagningar och bilder kommer att finnas tillgängliga efter evenemanget här.

Mer information om EU-valet och Europaparlamentets verksamhet och roll finns i Europaparlamentets pressmaterial om valet.

Mer information

Kontakter

Om oss

Europaparlamentet är EU:s enda direktvalda institution och stiftar EU-lagar tillsammans med ministerrådet. Europaparlamentets presstjänst levererar fullständig och opartisk information till media och svarar på pressfrågor om Europaparlamentets dagliga verksamhet samt hjälper Europaparlamentariker i deras kommunikationsverksamhet.

Följ Europaparlamentet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Europaparlamentet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye