EnergiEngagemang

Löt gårdsmejeri bli först i Sverige med Get-El

Dela

EnergiEngagemang bygger Sveriges första solpark anpassad för get-bete åt Tekniska verken på Löt gårdsmejeri utanför Linköping.

Strax söder om Linköping ligger Löt Gårdsmejeri, ett lokalt gårdsmejeri som producerar genuina östgötska mejeriprodukter. Ostarna, som bland annat serveras på flera Michelinkrogar, tillverkas med varsam hand enligt traditionella hantverksmetoder på mjölk från gårdens egna frigående getter.  

Nu byggs en solpark på området som kommer kombinera elproduktion och bete. Solparken kommer att ägas av Tekniska verken och har utvecklats och byggts av EnergiEngagemang. Samtidigt kommer gårdens 110 mjölkgetter använda parken för bete.  

- Vi vill att restaurangerna som serverar våra ostar ska veta att produkterna har producerats på ett medvetet och ansvarsfullt sätt genom hela kedjan. Att vilja använda lokalproducerad el känns självklart. Alla produkter vi har i vårt sortiment har en historia och att kunna säga att även elen som gått åt inom produktionen är producerad på samma plats som getterna betat ger ytterligare liv åt historien, säger Erik Garberg på Löt gårdsmejeri. 

Demoanläggning för lantbrukare 

Solparken kommer att fungera som en demoanläggning för intressenter inom lantbruket som vill lära sig mer om hur man kan utnyttja sina betesmarker för solelproduktion. I solparken kommer därför tre olika montagesystem kombineras, ett vertikalt, ett öst-väst- samt ett sydsystem. Tillsammans kommer dessa att producera drygt 300 000 kWh/år.  

- Att kombinera solelproduktion med bete är inget nytt, vi byggde vår första solpark anpassad för fårbete redan 2018, även denna gång för Tekniska verken. Det är dock första gången vi bygger en park för getter. Det har krävt en del extra justeringar, såsom upphöjda panelbord och skydd av kablage, men i övrigt har arbetet flutit på som i vilket projekt som helst, säger Timmie Hagström, installationssamordnare för projektet. 

Invigning av solparken i samband med Östgötadagarna 

Den nya solparken kommer att invigas i anslutning till Östgötadagarna 18-19 maj där det förutom visning av solparken med getbete kommer att bjudas på buskspel, utställare, ostar, fika och mat. För getterna innebär denna dag invigning av sitt nya bete, ett vackert område präglat av öppna ytor, skog, berg och solpaneler. 

Kontakter

Bilder

Om oss

EnergiEngagemang har sina rötter i Södermanland och är idag en av de ledande aktörerna inom solenergi och energilagring i landet. Vi är specialiserade lantbruk-, fastighets- och markinstallationer och har byggt upp värdefull kunskap kring den här typen av stora projekt. Varje läge och byggnad är unik och det är viktigt att anläggningen anpassas utifrån de lokala förutsättningarna. EnergiEngagemang är sedan 2021 en del av Axel Johnsonsgruppen.

Följ EnergiEngagemang

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från EnergiEngagemang

EnergiEngagemang vinner upphandling – tar över service för Vasakronans solcellsanläggningar12.6.2024 13:42:49 CEST | Pressmeddelande

EnergiEngagemang vinner upphandling med Vasakronan för service och tillsyn av bolagets alla solcellsanläggningar som inte längre omfattas av garanti, i dagsläget 57 anläggningar. "Vi är mycket stolta över att Vasakronan valt oss som partner för service och underhåll. Det är ett kvitto på att vi har en välfungerande organisation och kunskap som sträcker sig över en bred palett av anläggningstyper och fabrikat", säger Tobias Grundberg på EnergiEngagemang.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye