Sida gör en utlysning för samarbeten med civilsamhället
Sida öppnar nu för svenska, internationella och lokala civilsamhällesorganisationer som bedriver långsiktigt utvecklingssamarbete att anmäla intresse för partnerskap inom ramen för regeringens planerade strategi för stöd till civilsamhället med förväntad start 2025. Syftet är bland annat att få större mångfald och bredd av samarbetspartners genom ökad konkurrens i urvalsprocessen.
– På uppdrag av regeringen ser vi nu över formerna för Sidas samarbete med det civila samhället. Genom en utlysning öppnar Sida för svenska och internationella civilsamhällesorganisationer som arbetar både internationell och lokalt att anmäla intresse för partnerskap inom ramen för regeringens planerade strategi för stöd till civilsamhället, säger Elisabet Brandberg, tillförordnad chef för Avdelningen för partnerskap och innovation på Sida.
Den 7 maj 2024 öppnar en utlysning, det första steget i en urvalsprocess, där alla civilsamhällesorganisationer med långsiktigt utvecklingssamarbete som är relevant för den kommande strategins mål, kan anmäla intresse. Förändringen väntas leda till en breddning av samarbetsparter och ett öppet och inkluderande ansökningsförfarande. Syftet är bland annat att få större mångfald av samarbetspartners genom ökad konkurrens i urvalsprocessen och att öppna för bredare samarbete med internationella och lokala civilsamhällesorganisationer som bedriver långsiktigt utvecklingssamarbete.
Nya partners från och med januari 2025
Regeringens kommande strategi väntas ha liknande mål som den nuvarande strategin, det vill säga att bidra till stärkt kapacitet hos civilsamhället i utvecklingsländer och gynnsamma förutsättningar för civilsamhället att verka.
Den nya strategin förväntas beslutas av regeringen under hösten 2024. För att kunna ingå nya avtal när kommande strategi träder i kraft utlyser Sida nu det första och inledande steget i urvalet av samarbetspartners. Urvalsprocessen är kortare än tidigare utlysningsprocesser, men Sida bedömer att processen kan genomföras effektivt och transparent trots den skyndsamma processen.
– Själva processen bygger på lärdomar och erfarenheter från tidigare utlysningar. Samtidigt finns det förstås ett visst förbehåll för att det kan komma ändringar och justeringar av processen när regeringen fattar beslut om en ny strategi från 2025, säger Elisabet Brandberg, tillförordnad chef för avdelningen för partnerskap och innovation på Sida.
Utlysningen
- Första steget i utlysningen, inbjudan att anmäla intresse för partnerskap, öppnar den 7 maj 2024 och stänger den 27 maj. Därefter följer ytterligare tre steg i urvalsprocessen. Sida väntas kunna ge besked i slutet av augusti till de organisationer som är utvalda att gå vidare i processen.
- Processen kan komma att ändras och Sida kan behöva justera ansökningsförfarandet när regeringen fattar beslut om ny strategi för stöd till civilsamhället.
Här finns utlysningen (engelska): Invitation to civil society organisations for partnership with Sida | Sida
Så samarbetar Sida med civilsamhället och organisationer | Sida
Aktuell strategi, på regeringens webbplats: Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med det civila samhället 2024 - Regeringen.se
Kontakter
Johan TjernengPressekreterareSidas presstjänst
Tel:+46 764 95 55 50Tel:+46 8 698 45 61johan.tjerneng@sida.seFör mer information kontakta Sidas presstjänst på:
08–698 55 55, press@sida.se eller https://www.sida.se/press
Sida är Sveriges biståndsmyndighet. Vi arbetar för att minska fattigdom och förtryck i världen.
I samarbete med organisationer, myndigheter och företag investerar vi i en hållbar utveckling för alla människor.
Följ Sida
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sida
3,9 miljarder kronor till världens värsta humanitära kriser15.4.2025 05:30:00 CEST | Pressmeddelande
305 miljoner människor är idag i behov av humanitärt stöd, en ökning med 81 procent sedan 2020 då 168 miljoner människor var i behov av humanitärt stöd. Samtidigt är humanitär verksamhet runtom i världen kraftigt försvagad av stora och plötsliga nedskärningar i biståndet. I genomsnitt är FN:s begäran om stöd finansierat till endast sju procent. Sverige genom Sida fördelar nu 3,9 miljarder kronor till partnerorganisationer för arbete i 30 humanitära kriser. Mest stöd går till kriser i DR Kongo, Sudan, Palestina, Etiopien, Afghanistan.
Ny utlysning för svenska civilsamhällesorganisationer12.3.2025 13:00:00 CET | Pressmeddelande
Sida öppnar i dag den 12 mars en ny utlysning inom strategin för Sveriges utvecklingssamarbete med det civila samhället 2025-2029. Genom utlysningen vill Sida stärka civilsamhället i utvecklingsländer via en bredd av svenska samarbetspartners.
Finansiering till partner i 25 av världens svåraste humanitära kriser28.2.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Om det amerikanska humanitära biståndet inte återupptas kan 34 miljoner människor i 25 av världens mest akuta kriser stå utan livsavgörande humanitärt stöd. Sida betalar just nu ut finansiering för humanitär hjälp i världens svåraste kriser och ser över möjligheterna att omfördela resurser till följd av USAIDs biståndsstopp.
Sverige stöttar klimatinsatser i Asien och Oceanien med ny miljardgaranti27.2.2025 07:11:07 CET | Pressmeddelande
Sverige visar på fortsatt ledarskap för att motverka klimatförändringarna genom att ställa ut en garanti på 200 miljoner US dollar till Asiatiska utvecklingsbanken (AsDB). Garantin möjliggör för AsDB att låna ut upp till 900 miljoner US dollar till länder i Asien och Oceanien. Finansieringen ska gå till hållbara investeringar som minskar klimatpåverkan och främjar fattigdomsbekämpning i de mest utsatta områdena. Garantin innebär att Sida delar risk med AsDB när banken lånar ut pengar till klimatfinansiering.
Allt fler anser att biståndet bör öka18.12.2024 05:40:00 CET | Pressmeddelande
Stödet för det svenska biståndet är starkt och stabilt, och biståndsviljan fortsätter öka. Det visar den årliga opinionsmätningen om svenskarna inställning till bistånd, som görs på uppdrag av Sida. Där framgår det att allt fler, 19 procent av de som svarat, anser att biståndsanslaget bör höjas, vilket är den högsta siffran på 23 år. Samtidigt anser 30 procent att biståndet bör minska eller tas bort helt, vilket är en nedgång från förra årets 32 procent. En klar majoritet, 75 procent, anser att det är viktigt att Sverige bidrar till utvecklingen i fattiga länder.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum