Riksbankens räntesänkning – fortsatt tufft för allmännyttiga bostadsbolag
Trots Riksbankens räntesänkning är situationen fortsatt tufft för många allmännyttiga bostadsbolag. Beslutet om en räntesänkning är välkommet, men utmaningarna kvarstår.
- Den här räntesänkningen är efterlängtad och kommer att ge ny energi till våra bostadsbolag som drabbats hårt av de senaste ränteökningarna. En sänkning med 25 punkter kommer dock inte att ge någon större effekt, men är ändå viktig som en signal om att en räntesänkningscykel är på gång. Det viktiga är de kommande sänkningarna som kommer att ge mer effekt på sikt, säger Petra Hallberg, chefsekonom på Sveriges Allmännytta.
Om Riksbanken följer sin räntebana kan det skapa positiva förväntningar om framtiden. Även med sänkt ränta kommer penningpolitiken vara restriktiv, och flera sänkningar behövs för att påverka nyproduktionen av bostäder. Sveriges Allmännyttas medlemsföretag har varit fokuserade på att färdigställa påbörjade projekt. Det finns risk för att det blir en nedgång i antalet färdigställda bostäder inom våra allmännyttiga bostadsbolag.
Ränteläget har stor påverkan på fastighetsbolagen. Under 2024 ska 36 procent av räntorna inom allmännyttan sättas om.
- Trots räntesänkningen kommer räntekostnaderna för våra bolag att öka, framförallt för de som ska sätta om sina lån, avslutar Petra Hallberg.
Det har varit höga prisökningarna i branschen under många år. Mellan 2000-2021 har byggprisutveckling hyresrätter stigit med totalt ca 132 procent. Vi ser inte att priserna har minskat. Det är klart att höga priser i kombination med höga räntor påverkar bolagen.
Under en lång period har hyrorna inte räckt till både drift och underhåll, och många bolag har fått skjuta på underhåll och renoveringar. Det är extra svårt för företag på mindre orter med svag efterfrågan och begränsade möjligheter till hyreshöjningar.
Nyckelord
Kontakter
Anna WeihePress
Tel:070-7212011Tel:08-406 55 25anna.weihe@sverigesallmannytta.seFölj Sveriges Allmännytta
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta
VA-taxorna rusar: höjningar på över 50 procent i flera kommuner9.10.2024 10:33:08 CEST | Pressmeddelande
Taxorna för vatten och avlopp fortsätter att öka kraftigt. Danderyd, Håbo, och Heby höjer taxan med över 50 procent. Norrtälje och Vaxholm är dyrast i landet. Här ligger vatten- och avloppskostnaden för en lägenhet nu på över 12 000 kronor per år. Det visar Nils Holgerssongruppens granskning.
Sveriges Allmännytta kommenterar budgetpropositionen19.9.2024 13:36:16 CEST | Pressmeddelande
Sveriges Allmännytta välkomnar regeringens stöd för fler bostäder i norra Sverige, men betonar att det krävs betydligt fler åtgärder för att möta bostadsutmaningarna i hela landet.
Årets fjärrvärmehöjningar: ”Rekord i prischock”18.9.2024 12:01:06 CEST | Pressmeddelande
Efter förra årets rekordhöjningar av fjärrvärmeavgifterna visar Nils Holgerssongruppens kartläggning att de kraftiga höjningarna fortsätter, nu med i snitt drygt 15 procent över hela Sverige. Kartläggningen visar även att fjärrvärmepriserna i 79 kommuner ökat med över 20 procent. Priset i 23 kommuner har ökat med över 30 procent. Dessutom ökar de redan orimligt stora skillnaderna mellan fjärrvärmepriserna i landets kommuner.
Cathrine Holgersson ny vd för Sveriges Allmännytta16.9.2024 09:30:00 CEST | Pressmeddelande
– Vårt mål har varit att hitta en vd med djup erfarenhet från bostadssektorn och en stark förståelse för allmännyttans unika uppdrag. Därför är vi väldigt glada att Cathrine Holgersson har tackat ja till att leda Sveriges Allmännytta. Hennes gedigna arbete och tydliga resultat är mycket imponerande, säger styrelsen för Sveriges Allmännytta i en gemensam kommentar.
Byggagendan 2024 – tolv lösningar för ett bättre byggande5.9.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Sveriges Allmännyttas Byggherreråd lanserar nu Byggagendan 2024, ett omfattande initiativ som syftar till att vända den negativa kostnadsutvecklingen inom byggsektorn och möta det akuta behovet av både nya och renoverade bostäder. I en tid präglad av ekonomiska utmaningar och ökande krav på hållbarhet, presenterar agendan tolv konkreta åtgärder som kan förändra framtidens byggande. – Byggandet behöver bli mer resurseffektivt och uthålligt. Om vi med gemensamma krafter klarar att genomföra de reformer som föreslås i agendan kommer det att få en mycket positiv påverkan på möjligheterna att få fram fler prisvärda och hållbara bostäder. Vi som är medlemmar i Sveriges Allmännytta är redo att ta en ledande roll i utvecklingen och upprustningen av områden och bostadsbestånd, säger Fredrik Törnqvist, ordförande i Byggherrerådet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum