Sveriges Allmännytta

Riksbankens räntesänkning – fortsatt tufft för allmännyttiga bostadsbolag

Dela

Trots Riksbankens räntesänkning är situationen fortsatt tufft för många allmännyttiga bostadsbolag. Beslutet om en räntesänkning är välkommet, men utmaningarna kvarstår.

- Den här räntesänkningen är efterlängtad och kommer att ge ny energi till våra bostadsbolag som drabbats hårt av de senaste ränteökningarna. En sänkning med 25 punkter kommer dock inte att ge någon större effekt, men är ändå viktig som en signal om att en räntesänkningscykel är på gång. Det viktiga är de kommande sänkningarna som kommer att ge mer effekt på sikt, säger Petra Hallberg, chefsekonom på Sveriges Allmännytta.

Om Riksbanken följer sin räntebana kan det skapa positiva förväntningar om framtiden. Även med sänkt ränta kommer penningpolitiken vara restriktiv, och flera sänkningar behövs för att påverka nyproduktionen av bostäder. Sveriges Allmännyttas medlemsföretag har varit fokuserade på att färdigställa påbörjade projekt. Det finns risk för att det blir en nedgång i antalet färdigställda bostäder inom våra allmännyttiga bostadsbolag.

Ränteläget har stor påverkan på fastighetsbolagen. Under 2024 ska 36 procent av räntorna inom allmännyttan sättas om.

- Trots räntesänkningen kommer räntekostnaderna för våra bolag att öka, framförallt för de som ska sätta om sina lån, avslutar Petra Hallberg.

Det har varit höga prisökningarna i branschen under många år. Mellan 2000-2021 har byggprisutveckling hyresrätter stigit med totalt ca 132 procent. Vi ser inte att priserna har minskat. Det är klart att höga priser i kombination med höga räntor påverkar bolagen.

Under en lång period har hyrorna inte räckt till både drift och underhåll, och många bolag har fått skjuta på underhåll och renoveringar. Det är extra svårt för företag på mindre orter med svag efterfrågan och begränsade möjligheter till hyreshöjningar.

Nyckelord

Kontakter

Följ Sveriges Allmännytta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta

Vinnaren av Allmännyttans bästa bygge 2024 är utsedd29.5.2024 10:45:00 CEST | Pressmeddelande

Nu har juryn avgjort vilket projekt som vinner tävlingen om Allmännyttans bästa bygge! Segrande ur finalstriden går Fristadbostäder med trähusprojektet Prästhöjden. ”Ett vackert och fint inplacerat seniorboende intill skogen, där det syns och känns att de boende trivs”, skriver juryn i sin motivering. Eskilstuna Kommunfastigheter får ett hedersomnämnande för innovativa energilösningar med energidelning mellan husen i projektet Skogstorp.

Trots löften om sänkningar - elnätspriserna fortsätter stiga28.5.2024 08:05:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. En kartläggning från Nils Holgerssongruppen visar att det är stor skillnad mellan de olika kommunerna och skillnaderna ökar. Mellan den dyraste och billigaste kommun har skillnaden ökat till 4 300 kr per lägenhet och år, från tidigare drygt 3 500 kr per bostad och år.

Kraftigt stigande elnätspriser i Östergötlands län28.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. För Östergötlands län är elnätspriserna högst i Kinda (4 767 kr/lägenhet, år) och lägst i Linköping (2 796 kr/lägenhet, år). Det innebär att elnätspriserna är 64 procent högre i Kinda jämfört med Linköping. Medel för hela Sverige uppgår till 3 645 kr/lägenhet.

Kraftigt stigande elnätspriser i Örebros län28.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. För Örebros län är elnätspriserna högst i Askersund (4 767 kr/lägenhet, år) och lägst i Ljusnarsberg (2 796 kr/lägenhet, år). Det innebär att elnätspriserna är 70 procent högre i Askersund jämfört med Ljusnarsberg. Medel för hela Sverige uppgår till 3 645 kr/lägenhet.

Kraftigt stigande elnätspriser i Västra Götaland28.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. För Västra Götalands län är elnätspriserna högst i Falköping (4 211 kr/lägenhet, år) och lägst i Mölndal (1 811 kr/lägenhet, år). Det innebär att elnätspriserna är 133 procent högre i Falköping jämfört med Mölndal. Medel för hela Sverige uppgår till 3 645 kr/lägenhet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye