Region Örebro län

Här opereras cancertumören bort ur hjärnan medan patienten är vaken

Dela

En sax, en helikopter, en tiger….

På en skärm i en operationssal dyker nya bilder upp framför patienten som får svara på vad den ser. Det kan se ut som en enkel övning men en del av patientens skallben är avlägsnat och hjärnan syns tydligt i det skarpa ljuset.
Det som pågår är en operation för att ta bort en hjärntumör medan patienten är vaken.

Patient tittar på skärm i operationssal.
Patienten sövs inledningsvis men väcks för att kunna delta i tester innan tumören opereras bort. Håkan Risberg / Region Örebro län

Det kallas för ett låggradigt gliom och är en ganska snäll form av tumör förklarar neurokirurg Patrick Vigren. I just det här fallet har dock tumören växt till sig i hjärnan på den unga patienten.

– Patienten har behövt göra två operationer tidigare men tumören återkommer, konstaterar Patrick Vigren. Men den här gången ska vi försöka ta bort mer än tidigare och förhoppningsvis ska inte patienten behöva göra fler operationer i närtid. 

Genom att låta patienten vara vaken under operationen och delta i olika tester kan teamet tillsammans hjälpas åt att rita upp en karta som visar var det faktiskt går att operera - med millimeterprecision – utan att viktiga funktioner som tal påverkas.

Använder app från Mayo Clinic

Medan patienten svarar på olika frågor använder Patrick Vigren en stimulatorpenna och skickar svag ström genom olika områden kring tumören. När man märker att patientens tal eller kognitiva förmåga påverkas har man hittat gränsen för hur nära man kan gå

– Vi är det första sjukhus i Norden som får använda oss av appen NeuroMapper som utvecklats vid Mayo Clinic, förklarar neuropsykolog Claes Swedenborg som är den som sitter närmast och kommunicerar med patienten.

Nytt sätt att tänka

Tillsammans med kollegan Martin Stackelberg är de två av ett tiotal neuropsykologer i landet som deltar vid vakenoperationer.

– För oss blir det ett nytt sätt att tänka, menar Martin Stackelberg. Normalt arbetar vi med patienter som fått en hjärnskada men här handlar det ju faktiskt om att man i behöver hantera risken att skapa en skada i hjärnan – genom att ta bort en tumör.

Bra tillgänglighet och hög nivå

Flera sjukhus genomför idag vakenoperationer när det handlar om låggradiga tumörer. Men Patrick Vigren som byggt upp verksamheten på USÖ tror att man där inom kort också kommer att kunna ta emot patienter med höggradiga eller maligna tumörer då det är bråttom att operera.

– Det vi har här förutom bra tillgänglighet är också väldigt hög nivå på teamen.

Sjukvårdsminister Acko Ankarberg som besöker USÖ på onsdagen 15/5 kommer bland annat att träffa Patrick Vigren och få en introduktion i vakenkirurgi. 

-----------------------------------------------------------------

Se ett klipp från en operation:

https://play.mediaflowpro.com/ovp/17/07CFU5CBDF
Media som önskar använda materialet kan kontakta sjukhusfotograf Håkan Risberg 019-602 38 10 för att få det skickat som MP4-fil.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Kirurg i skyddskläder i operationssal.
Patrick Vigren är ännu så länge den enda operatören som utför ingreppet på USÖ men fler kommer att utbildas.
Ladda ned bild
Medan patienten svarar på olika frågor använder Patrick Vigren en stimulatorpenna och skickar svag ström genom olika områden kring tumören.
Medan patienten svarar på olika frågor använder Patrick Vigren en stimulatorpenna och skickar svag ström genom olika områden kring tumören.
Ladda ned bild
Kirurg opererar i patients hjärna
Genom att undersöka området närmast tumören i hjärnan får kirurgen information om vilka områden som kan påverka tal eller andra kognitiva förmågor hos patienten.
Ladda ned bild
Patienten sövs inledningsvis men väcks för att kunna delta i tester innan tumören opereras bort.
Patienten sövs inledningsvis men väcks för att kunna delta i tester innan tumören opereras bort.
Ladda ned bild

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye