Här opereras cancertumören bort ur hjärnan medan patienten är vaken
En sax, en helikopter, en tiger….
På en skärm i en operationssal dyker nya bilder upp framför patienten som får svara på vad den ser. Det kan se ut som en enkel övning men en del av patientens skallben är avlägsnat och hjärnan syns tydligt i det skarpa ljuset.
Det som pågår är en operation för att ta bort en hjärntumör medan patienten är vaken.
Det kallas för ett låggradigt gliom och är en ganska snäll form av tumör förklarar neurokirurg Patrick Vigren. I just det här fallet har dock tumören växt till sig i hjärnan på den unga patienten.
– Patienten har behövt göra två operationer tidigare men tumören återkommer, konstaterar Patrick Vigren. Men den här gången ska vi försöka ta bort mer än tidigare och förhoppningsvis ska inte patienten behöva göra fler operationer i närtid.
Genom att låta patienten vara vaken under operationen och delta i olika tester kan teamet tillsammans hjälpas åt att rita upp en karta som visar var det faktiskt går att operera - med millimeterprecision – utan att viktiga funktioner som tal påverkas.
Använder app från Mayo Clinic
Medan patienten svarar på olika frågor använder Patrick Vigren en stimulatorpenna och skickar svag ström genom olika områden kring tumören. När man märker att patientens tal eller kognitiva förmåga påverkas har man hittat gränsen för hur nära man kan gå
– Vi är det första sjukhus i Norden som får använda oss av appen NeuroMapper som utvecklats vid Mayo Clinic, förklarar neuropsykolog Claes Swedenborg som är den som sitter närmast och kommunicerar med patienten.
Nytt sätt att tänka
Tillsammans med kollegan Martin Stackelberg är de två av ett tiotal neuropsykologer i landet som deltar vid vakenoperationer.
– För oss blir det ett nytt sätt att tänka, menar Martin Stackelberg. Normalt arbetar vi med patienter som fått en hjärnskada men här handlar det ju faktiskt om att man i behöver hantera risken att skapa en skada i hjärnan – genom att ta bort en tumör.
Bra tillgänglighet och hög nivå
Flera sjukhus genomför idag vakenoperationer när det handlar om låggradiga tumörer. Men Patrick Vigren som byggt upp verksamheten på USÖ tror att man där inom kort också kommer att kunna ta emot patienter med höggradiga eller maligna tumörer då det är bråttom att operera.
– Det vi har här förutom bra tillgänglighet är också väldigt hög nivå på teamen.
Sjukvårdsminister Acko Ankarberg som besöker USÖ på onsdagen 15/5 kommer bland annat att träffa Patrick Vigren och få en introduktion i vakenkirurgi.
-----------------------------------------------------------------
Se ett klipp från en operation:
https://play.mediaflowpro.com/ovp/17/07CFU5CBDF
Media som önskar använda materialet kan kontakta sjukhusfotograf Håkan Risberg 019-602 38 10 för att få det skickat som MP4-fil.
Nyckelord
Kontakter
Patrick Vigrenneurokirurg
Tel:019-602 02 78patrick.vigren@regionorebrolan.seClaes Swedenborgneuropsykolog
Tel:019-602 77 62claes.swedenborg@regionorebrolan.seMartin Stackelbergneurospykolog
Tel:019-602 78 46martin.stackelberg@regionorebrolan.seÅsa ÖbergKommunikationsstrateg
Tel:073-088 73 64asa.oberg@regionorebrolan.seBilder
Följ Region Örebro län
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län
Minneskväll om Förintelsen på Bio Roxy24.1.2025 12:00:00 CET | Pressmeddelande
På Förintelsens minnesdag, måndag 27 januari, bjuder Fellingsbro folkhögskola, Region Örebro län och Bio Roxy in till en minneskväll om Förintelsen. Författaren, journalisten och filmvetaren Hynek Pallas föreläser och kvällen avslutas med visning av Oscarsbelönade filmen ”Jojo Rabbit”.
Större fokus på levnadsvanor i primärvården genom ny metod17.1.2025 08:50:00 CET | Pressmeddelande
Familjen Kamprads stiftelse har beviljat 4 miljoner till forskning som handlar om hälsofrämjande arbetssätt i primärvården. ”Vårt projekt Act in Time handlar om att ge stöd till vårdcentraler att arbeta mer hälsofrämjande”, berättar Ylva Nilsagård, forskningsledare inom Nära vård och projektledare för studien.
Ny forskning förbättrar behandlingen av korsbett hos barn15.1.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Hur kan barn få en skonsam och mer effektiv behandling för korsbett? För att ta reda på svaret har forskare Stina Hansson jämfört två olika typer av tandställningar i sin avhandling. Resultaten ger insikter som kan förändra hur tandvården möter denna vanliga utmaning. Genom att fokusera på barnens upplevelser, behandlingens effekter och hälsoekonomin har hon upptäckt resultat som både överraskar och inspirerar till nya sätt att tänka inom Folktandvården.
Nya rekommendationer för ökat skydd mot HPV-orsakad cancer14.1.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Är du 26 år eller yngre och tidigare inte vaccinerad mot humant papillomvirus, HPV? Då är det hög tid för det. Folkhälsomyndigheten rekommenderar nu HPV-vaccination till alla upp till och med 26 år, i syfte att fler ska få ett skydd mot HPV, och därmed lägre risk för HPV-orsakad cancer. ”Det här innebär att vi i Region Örebro län möjliggör för alla i den här gruppen att vaccinera sig om de inte tidigare är vaccinerade” säger smittskyddsläkare Gunlög Rasmussen.
Region Örebro län samlar delar av administrationen på Klostergatan i Örebro7.1.2025 08:59:00 CET | Pressmeddelande
En stor del av Region Örebro läns administrativa personal ska under början av 2025 flytta in i kontorslokaler på Klostergatan 23 i Örebro. Därmed är det till den adressen som du som önskar kontakt med Region Örebro län är välkommen från och med i morgon, den 8 januari.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum