Moderaterna

Moderaterna vill försvara europeiska värderingar

Dela

Under måndagen presenterade Moderaterna toppkandidater i Europavalet Tomas Tobé och Boriana Åberg partiets vallöften för att stärka demokratin och försvara europeiska värderingar.

Tomas Tobé, toppkandidat för Moderaterna i Europavalet.
Tomas Tobé, toppkandidat för Moderaterna i Europavalet.

Moderaterna presenterade idag sex konkreta förslag för att demokratin i EU ska kunna stärkas och för att försvara europeiska värderingar. 

  1. Försvara europeiska värderingar genom att alla medlemsländer förbinder sig till en integrationspolitik som ställer krav på nyanlända grupper att respektera demokrati och minoriteters rättigheter.
  2. Öronmärk mer EU-medel till kunskapshöjande insatser om Förintelsen. Medlen ska främst gå till städer eller regioner som har stora problem med antisemitism. 
  3. Stärk rättsstatsmekanismen i EU så att inte budgetmedel går till länder som bryter mot rättsstatens principer eller underminerar demokratin.
  4. Hatbrott ska bli EU-brott eftersom det handlar om särskilt allvarlig brottslighet som undergräver både frihet och trygghet i EU och påverkar både enskilda och hela samhällen.
  5. Öka kraven på kandidatländer att respektera minoriteters rättigheter. Ska EU:s grundläggande värderingar bibehållas även vid en utvidgning måste kraven på nya medlemmar vara tuffa.
  6. Värna akademisk frihet i hela Europa. EU bör inrätta ett gemensamt regelverk som tydliggör frihet för vetenskaplig forskning, för att garantera, skydda och främja denna frihet.

Partiets toppkandidat Tomas Tobé menar att Europavalet är ett värderingsval och att europeiska värderingar måste försvaras för att motverka exempelvis antisemitism.

- Vi ser tyvärr hur antisemitismen har ökat i Europa efter Hamas terrorattack under förra året. Därför menar Moderaterna att EU måste göra mer för att säkra skyddet för minoriteter och grundläggande värderingar. Exempelvis bör alla EU-länder förbinda sig att driva en integrationspolitik som ställer glasklart krav på nyanlända grupper att anpassa sig till våra värderingar, säger Tomas Tobé.

Även Boriana Åberg, som står femma på partiets valsedel, understryker att demokratin i Europa måste få ett starkare skydd.

- Inga länder som bryter mot rättsstatens principer eller jagar minoriteter ska få ta del av EU-medel. Vi måste förstärka rättsstatsmekanismen så att vi säkerställer att svenska skattemedel inte göder ledare som nedmonterar demokratin, säger Boriana Åberg.

Ta del av alla förslag i detalj här.

Kontakter

Om oss

Sverige ska vara möjligheternas land. Där det är din ansträngning som avgör hur långt du kan gå  – inte varifrån du kommer eller vilka föräldrar du har. Sverige ska vara ett land där klassresor är möjliga - barn ska aldrig ärva sina föräldrars problem. Tillsammans kan vi se till att Sverige får en hoppfull framtid.

Följ Moderaterna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Moderaterna

Pressträff med Ulf Kristersson, Elisabeth Svantesson och Gunnar Strömmer25.6.2024 16:00:00 CEST | Pressmeddelande

I morgon, onsdagen den 26 juni, bjuder Moderaternas partiledare Ulf Kristersson, vice partiordförande Elisabeth Svantesson och partistyrelseledamot Gunnar Strömmer in till pressträff. Under pressträffen presenteras nyheter på rättsområdet. Tid: Direkt efter Ulf Kristerssons Almedalstal, ca 11.35 Plats: Tältet vid scenen Obligatorisk föranmälan till Tom Samuelsson på tom.samuelsson@regeringskansliet.se Deltagande sker i mån av plats. Pressträffen sänds inte digitalt.

Moderaternas huvudpunkter under Almedalsveckan 202424.6.2024 17:00:00 CEST | Pressmeddelande

Tisdagen 25 juni Moderaternas ekonomisk-politiska seminarium I takt med att inflationen sjunker är den svenska ekonomin på väg in i en ny fas. Fokus bör nu ligga på att göra Sverige och hushållen rikare och tryggare. Hur ser vägen dit ut? Tid: 14.00 – 15.15 Plats: Donnersgatan 2, Wisby Strand Congress & Event, lokal Vall Medverkande: Elisabeth Svantesson, finansminister, Moderaterna Lars Persson, professor i nationalekonomi samt ledamot i Produktivitetskommissionen, IFN Felicia Schön, privatekonom, Avanza Kontaktperson för press: Niklas Gillström, pressekreterare hos finansministern, 076-141 14 79 Kontaktperson för praktiska frågor om seminariet: Kina Holm, Moderaterna, kina.holm@moderaterna.se Onsdagen 26 juni Statsminister och partiledare Ulf Kristersson talar Tid: 11:00 Plats: Almedalen Kontaktperson: Hanna Strömberg, pressekreterare hos statsministern, 076-128 61 69 Talet sänds live på Moderaternas Youtube och på Facebook.

Tomas Tobé vald till vice ordförande för EPP-gruppen19.6.2024 13:21:15 CEST | Pressmeddelande

Tomas Tobé (M) har idag valts till vice ordförande för EPP-gruppen i Europaparlamentet. – Jag känner mig hedrad över det förtroende jag har fått. Det ger Sverige ett ökat i inflytande, säger Tomas Tobé och fortsätter: – I den omvärld vi lever i är EPP är en stark röst för Ukraina, för ett starkt EU-samarbete och ett Europa som håller ihop. Vi kommer fortsätta vara det de kommande fem åren och jag ser fram emot att vara med och leda det arbetet. EPP är parlamentets största politiska grupp, en position gruppen också har behållit efter Europaparlamentsvalet för drygt en vecka sedan. Tomas Tobé (M) finns tillgänglig för kommentarer.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye