Region Kronoberg

Cellprovsveckan uppmärksammas vecka 20

Dela

Regelbunden cellprovtagning minskar risken för livmoderhalscancer. Ändå är det många kvinnor som inte kommer när de får en inbjudan. Nästa vecka uppmärksammar Region Kronoberg cellprovsveckan för att få fler kvinnor att lämna cellprov och vaccinera sig mot livmoderhalscancer.

Tre kvinnor står i solen och pratar med varandra.

Varannan till var tredje dag dör en kvinna i Sverige av livmoderhalscancer, uppger Cancerfonden. Sjukdomen uppstår i livmoderhalsen och utvecklas långsamt under många år. Det gör det möjligt att upptäcka och behandla cellförändringar i ett tidigt skede, genom cellprovtagning.

I Kronoberg får alla kvinnor mellan 23 och 50 år vart tredje år och kvinnor mellan 51 och 70 år vart femte år inbjudan till gynekologisk cellprovskontroll.

– Trots att det är en enkel försäkring mot livmoderhalscancer ser vi att mer än var fjärde kvinna i Kronoberg väljer att inte komma på sina cellprovtagningar, något vi vill uppmärksamma under cellprovsveckan, berättar Katia Dahl Nordström, verksamhetsutvecklare och barnmorska i Region Kronoberg. 

Genom att tidigt upptäcka cellförändringar kan de behandlas innan de utvecklas till cancer.

– Det är viktigt att komma på varje kontroll man blir kallad till. Cellförändringar ger oftast inga symtom och vid symtom har det oftast gått långt. Den som tar cellprov regelbundet har upp till 90 procent skydd mot att drabbas av livmoderhalscancer, säger Katia Dahl Nordström.

Läs mer om cellprov och hur undersökningen går till på 1177.se/cellprov. Där finns också information på andra språk.

Vaccination för att utrota livmoderhalscancer

Cellförändringar orsakas oftast av virus, HPV (humant papillomvirus). Genom att det nu är möjligt att vaccinera sig mot HPV har världshälsoorganisationen WHO samlat världens länder i ett gemensamt mål att utrota livmoderhalscancer. Sverige siktar på att utrota sjukdomen till år 2027:

– Sverige är nära att bli först i världen med att utrota livmoderhalscancer. Kronoberg deltar i denna historiska satsning där sjukdomen kan vara utrotad inom bara tre år, säger Lisa Öberg, vaccinationssamordnare i Region Kronoberg.

Satsningen innebär massvaccination av kvinnor födda 1994-1999. Åldersgruppen har valts ut eftersom det är där en extra vaccinationsinsats gör störst skillnad i syftet att utrota livmoderhalscancer. Hittills har nära 50 procent av kvinnorna i målgruppen vaccinerat sig i Kronoberg. Det gör att Kronoberg just nu ligger på tredje plats i landet i andelen vaccinerade.

– För att nå målet med 70 % vaccinationstäckning behöver 1333 fler kvinnor i målgruppen vaccinera sig under 2024. Det är ett ambitiöst mål, men fullt görbart! För att locka fler att vaccinera sig kommer kvinnokliniken skicka ut inbjudan via 1777.se med bokade tider, för att underlätta för fler att komma och ta sitt vaccin, säger Lisa Öberg.  

Tror sig redan vara vaccinerade

Något Katia Dahl Nordström vill uppmärksamma är att många i målgruppen tror att de inte behöver ta en ny dos då de redan är vaccinerade, men kvinnor som vaccinerats innan 2019 fick då en äldre variant av vaccinet, Gardasil 4.

– Många tänker att de inte behöver vaccinera sig för att de redan vaccinerats mot HPV, men det nya vaccinet, Gardasil 9, skyddar mot fler virusvarianter och det är därför viktigt att uppdatera sitt skydd, säger Katia.

Vaccination är under 2024 kostnadsfri för målgruppen kvinnor födda 1994-1999. Under cellprovsveckan vecka 20 erbjuds fler vaccinationstider för målgruppen, som kan vaccinera sig både på gynmottagningarna på länets sjukhus samt på flera av länets vårdcentraler.

Kontakter

Följ Region Kronoberg

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Kronoberg

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye