Djurrättsalliansen

Parken Zoo svarar inte på frågor om djur som dött

Dela

Under 2023 dog 196 djur på Parken Zoo i Eskilstuna. Flera av de döda djuren tillhör arter som är akut eller starkt hotade: asiatisk vildhund, jätteutter, ringsvanslemur, visayavårtsvin och trädleopard. Det visar Djurrättsalliansens granskning av djurparken, men Parken Zoo svarar inte på frågor om varför djuren dött eller dödats.

Ringsvanslemur på en djurpark i Frankrike.
Ringsvanslemur på en djurpark i Frankrike. Jo-Anne McArthur / Born Free Foundation / We Animals Media

Djurparker lockar besökare med bland annat löften om att de bevarar utrotningshotade djur. Vad de däremot inte gärna skyltar med är alla de djur som årligen dör eller dödas i fångenskapen.

– Våra granskningar har under flera år visat att utrotningshotade och fullt friska djur dödas på svenska djurparker. Bland annat avlivas djurungar för att bytas ut mot nya som parkerna kan locka besökare med nästkommande säsong. Djurparkerna försöker rättfärdiga sin existens med att de bevarar djurarter, vilket är oerhört motsägelsefullt när en synar verkligheten. Däremot är det positivt att djurparkerna allt mer har ifrågasatts ur ett etiskt perspektiv de senaste åren. Fler ser det oetiska i att titta på inspärrade djur och väljer att inte besöka djurparker, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

Varje år ska alla djurparker skicka in en så kallad artinventeringslista till länsstyrelsen. I listorna, som är offentliga för allmänheten, framgår bland annat vilka arter som finns på djurparkerna samt hur många som dött under respektive år.

Djurrättsalliansens granskning av Parken Zoo visar att 196 djur dog under förra året, och att flera tillhör arter som är akut eller starkt hotade. Det rör sig om tre ringsvanslemurer, tre jätteuttrar, två asiatiska vildhundar, fem visayavårtsvin och en trädleopard. I artinventeringslistan framgår kortfattad information om vad som har hänt med dessa djur – exempelvis att några av dem blivit avlivade av ”välfärds- och hälsoskäl” men inte vilka dessa var. För andra djur, som en ringsvanslemur och en jätteutter, står det bara ”AVL” (avlivad) och ”död”. En annan ringsvanslemur uppges ”hittad död i vattnet” och för en jätteutter går det att läsa ”ej synlig på kameran längre”. Djurrättsalliansen har ställt frågor till Parken Zoo rörande dödsorsakerna, men djurparken har inte svarat.

– Parken Zoo borde vara öppna och stå för vad de gör mot djuren, därför är det dåligt att de inte svarar på frågor. Att döda djur är inte det som lockar fler besökare och ger mer intäkter, så frågan är om det är en strategi djurparken har för att tysta ner negativ publicitet, säger Malin Gustafsson.

Får, getter och marsvin dödas för att bli mat åt andra djur
På Parken Zoos hemsida går det att läsa att bland annat afrikanska dvärggetter, marsvin och gutefår finns i djurparkens ”lilla zoo” och där får ”barnen komma hem till djuren och lära sig mer om deras liv, behov och kroppsspråk” samt ”hur man respekterar djuren”. Vad som däremot inte beskrivs är att en del av de här djuren sedan dödas för att bli mat åt andra djur. I djurparkens artinventeringslista för 2023 framgår att 27 dvärggetter, marsvin och gutefår dödades och blev utfodrade till rovdjur.

På hemsidan står även att ett av de viktigaste uppdragen djurparkerna har är utbildning.

– Frågan vi borde ställa oss är vad vi egentligen lär oss av att titta på djur i fångenskap. Barn lär sig att det är helt okej för oss människor att sätta andra djur i bur och ta deras frihet ifrån dem – de lär sig att en oetisk djursyn är det ”normala”. De här djurens livsöden är hjärtskärande, och så länge vi lär våra barn att det är okej att behandla djur på detta sätt kommer den orättvisa djuren utsätts för att fortsätta, säger Malin Gustafsson.

Dokumentärserie granskar djurparker
I april sände Vetenskapens värld på SVT dokumentärserien ”Djurparkskriget” i två delar. Programmet söker svar på om det är etiskt försvarbart att besöka djurparker och synar bland annat djurparkernas påstående om artbevarande och lyfter det som Djurrättsalliansens granskningar visat i många år: hur friska och utrotningshotade djur regelbundet dödas på djurparker.

– Det är verkligen en sevärd dokumentär, som vi tycker slår hål på djurparkernas argument. Förhoppningsvis bidrar serien till en ökad debatt om djurparkers vara eller inte vara och att vi rör oss mot en framtid där djurparker i dess nuvarande form inte finns kvar, säger Malin Gustafsson.

Tidigare djurparksgranskningar
2020 publicerade Djurrättsalliansen en granskning av tio av de större djurparkerna i Sverige, däribland Parken Zoo. Undersökningen visade att totalt 2 703 djur dog på djurparkerna under åren 2017–2019. Året efter granskade vi samma djurparker och kunde då visa att 1 118 djur dog under 2020. När det gäller Parken Zoo är det inte första gången de inte svarar på våra frågor om vad som skett med djur. 2022 kunde vi berätta om fem lejonungar som dog under 2021, och då svarade Parken Zoo inte på våra frågor vad som skett med dessa ungar. Även förra året kunde vi berätta att hotade djurarter dött på Parken Zoo.

Så här har granskningen gått till
Djurrättsalliansen har begärt ut och granskat artinventeringslistorna, som djurparkerna årligen måste skicka in till länsstyrelsen. Listorna ser olika ut för olika djurparker; i vissa listor framgår bara djurarten och antalet djur som dött och i vissa går det att utläsa om djuren avlivats eller om de dött av andra orsaker, exempelvis medicinska skäl. Vi har ställt frågor till djurparkerna om dödsorsakerna för vissa djur och i Parken Zoos fall har de valt att inte svara på några frågor.

Nyckelord

Kontakter

Om oss

Djurrättsalliansen är en svensk djurrättsorganisation som kämpar för djurs rättigheter. Vi arbetar för en framtid där alla djur har rätt till sina egna liv och behandlas med respekt och empati. En framtid utan djurförtryck och där inga djur utnyttjas för mat, kläder, nöje eller som försöksobjekt. 

Genom att dokumentera och avslöja djurindustrier, bedriva opinionsbildning och vara en inspirationskälla till djurvänlig livsstil gör vi skillnad för djuren. 

Organisationen är religiöst och partipolitiskt obunden och arbetar med demokratiska metoder utifrån en djurrättslig värdegrund. Djurrättsalliansen förespråkar icke-våld. 

Följ Djurrättsalliansen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Djurrättsalliansen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye