Region Norrbotten

Tandteknik Norr avvecklas

Dela

Folktandvården inom Region Norrbotten planerar att avveckla sin tandtekniska verksamhet Tandteknik Norr. Avvecklingen beräknas vara genomförd under 2024.

- Vi har 17 mycket kompetenta medarbetare som arbetar med att framställa proteser, tandställningar, bettskenor och andra tandtekniska produkter som patienterna behöver. Men våra volymer är för små och vi har för höga fasta kostnader för att kunna hänga med i den snabba tekniska utvecklingen, säger Maria Pettersson, verksamhetsområdeschef på Folktandvården i Norrbotten.

Tandteknik Norr har, trots omfattande insatser för att förbättra flöden och kostnadseffektivitet, dragits med stora underskott under flera års tid. En översyn av verksamheten visar att Folktandvården kan spara drygt 5 miljoner kronor om året, genom att i stället upphandla all tandteknik via externa leverantörer.

- Division Nära, där Folktandvården ingår, har som övriga divisioner inom regionen ett sparkrav för att skapa en stabilare ekonomi. Avvecklingen är en av flera åtgärder som kommer att bidra till att sänka våra kostnader på lång sikt, säger divisionschefen Krister Berglund.

17 medarbetare vid Tandteknik Norr berörs av avvecklingen.

- Vi kommer i möjligaste mån att försöka omplacera dem inom regionen. Vi har också kontaktat Omställningsfonden, för att vid en eventuell arbetsbrist hjälpa medarbetarna vidare mot nytt jobb eller studier, insatser som anpassas efter individens behov.

Kontakter

Om Region Norrbotten

Region Norrbotten arbetar för dem som bor och verkar i Norrbottens län. Vi styrs av invånarna genom allmänna politiska val. Region Norrbotten är länets näst största arbetsgivare. Vi har cirka 7 000 anställda, varav de flesta arbetar inom hälso- och sjukvården.

Region Norrbotten bedriver hälso- och sjukvård och tandvård. Vi jobbar med näringslivsfrågor, samhällsplanering och kultur.  På så sätt skapar vi förutsättningar för en god livsmiljö här i Norrbotten.

Följ Region Norrbotten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Norrbotten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye