Trä- och Möbelföretagen

Småhusinnovation, hållbarhet och branschpionjärer prisades - här är vinnarna av TMF Nova 2024

Dela

På TMF:s årsmöte mottog Säters Snickefabrik, Bra Hus och Elitfönster Novapriset i kategorierna Kompetensförsörjning, Generationsskifte och Hållbarhet. Dessutom delades årets Hedersnova ut till paret Lars Bülow och Kersti Sandin Bülow.

Säters Snickerifabrik tilldelas priset för "Kompetensförsörjning" med följande motivering.

"Företaget bedriver ett omfattande arbete för att få till en kompetensförsörjning i en region där de offentliga institutionerna fallerar i sitt uppdrag. Genom en handgriplig information till unga, insatser för att attrahera nya grupper in i företaget samt ett brett engagemang kring branschens kompetensförsörjning - är företaget inte bara ett föredöme, utan även ett stöd för branschen i hela regionen. En sann inspiratör och föregångare inom kompetensförsörjning."

Malin Hedlund, vd, tog emot priset för företagets räkning lyfte sina kollegors arbete:

- Vi har jobbat tillsammans jag och mina medarbetare så detta är ett pris vi delar. Vi har arbetat hårt med egna utbildningar i språk för nyanlända och med insatser för att höja statusen på arbetet i närområdet.

Bra Hus tilldelades priset för "Generationsskifte som inspirerar" med följande motivering:

"Bra Hus är ett familjeföretag som funnits sedan 1903. Idag, drygt 120 år senare, drivs det av fjärde generationen och därmed är Bra Hus också är det äldsta, existerande husföretaget inom TMF:s medlemskår enligt vår kännedom. Bra Hus historiska resa saknar motstycke, där man upplevt två världskrig och allmänna upp- och nedgångar på en marknad i ständig förändring. Under resan har man haft två kvinnliga vd:ar i rad. De har också vunnit tävlingen nöjdast kunder vid två tillfällen i en industri med stenhård konkurrens och kräsna kunder. Bra Hus är ett företag som inspirerar, levererar och visar vägen, generation efter generation. "

Priset tog emot av Kristina Hedlund, vd, som tog tillfället att reflektera över företagets historia:

- Varje gång vi har kunder på besök och får visa upp vår utställning blir man påmind om vår historia, och det är en stolthet och något unikt.

Elitfönster tilldelades priset för "Hållbarhet" med följande motivering:

"Företagets strategiska satsning på cirkulära fönster har tagit återvinning vid fönsterbyten till en ny och miljövänlig nivå. Tillsammans med Ragn-Sells har de utvecklat en process för att kunna ta vara på hela fönster. Fönsterrutorna smälts ned och blir till nya fönsterglas (planglas), vilket inte har varit möjligt tidigare pga. de stora svårigheterna med att bibehålla ett klart glas vid återvinningsprocessen. Även övrigt material kring fönsterbytet återvinns, till exempel listverk, plåt och trä. Det här är ett stort och viktigt steg i utvecklingen mot ett hållbart samhälle med minskade utsläpp och bättre resurshushållning. Företaget är genom denna satsning första fönstertillverkaren i Sverige att erbjuda cirkulära fönsterbyten – och en sann pionjär inom hållbarhet."

Jonas Hernborg som tog emot priset för företagets räkning lyfte alla inblandade i projektet:

- Det är ganska många som arbetat med detta projekt. Vi startade någon gång 2014-2015 och har försökt, misslyckats, men till slut lyckats gå i mål.

Lars Bülow och Kersti Sandin Bülow tilldelades priset "Årets Hedersnova" med följande motivering:

"Konstfack i Stockholm var gemensam nämnare för det par, som - både privat- och yrkesmässigt – har fått en avgörande roll för utvecklingen av den moderna svenska möbel- och inredningsindustrin. Medan han fokuserade på företagarspåret har hon valt den akademiska banan, men de har även hittat framgångsrikt samarbete – i grundandet av företaget Materia samt Möbeldesignmuseum. Under årens lopp har paret erhållit flera designutmärkelser och erkännanden, såväl internationellt som i Sverige. I sina olika roller – möbelformgivare, inredningsarkitekt, kreatör och entreprenör – brinner de för morgondagens design och inte minst erbjuder de mötesplatser och plattformar för studenter och producenter; allt för att vårda och utveckla det design-Sverige som de varit en så stor del i att bygga upp de senaste 50 åren. De är väl värda TMF:s Hedersnova 2024. 

Lars Bülow tog emot priset på scen och konstaterade att han har 52 års erfarenhet av möbelbranschen, där han arbetat med sin fru nästan hela den tiden.

- Det är en fantastisk bransch. Jag blir avundsjuk på er unga som är här som har så många år kvar att arbeta i den. Se till att ta vara på alla unga designers som finns i branschen.

TMF:s Novapris delas ut årligen till medlemsföretag inom TMF. Du kan läsa mer om utmärkelsen på TMF.se.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Trä- och Möbelföretagen (TMF) Trä- och Möbelföretagen är bransch- och arbetsgivarorganisationen för företag som verkar i den träförädlande industrin. Bland de cirka 650 medlemmarna finns företag som producerar fönster, dörrar, golv, trähus, byggnadssnickerier, möbler, kök, inredningssnickerier samt trappor och träkomponenter. Industrin omsätter 80 miljarder kronor och har knappt 30 000 personer anställda.

Följ Trä- och Möbelföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Trä- och Möbelföretagen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye