Mindre risk för synproblem hos äldre med diabetes visar rekordstor studie
Risken att drabbas av synproblem på grund av typ 2-diabetes minskar efter 80 år. Det visar en ny Örebrostudie som innefattar samtliga 140 000 äldre över 80 år som har typ-2 diabetes i Sverige.

– Det är goda nyheter. Det betyder att vi kan flytta resurser i ögonsjukvården och screena fler som har en högre risk att drabbas. Samtidigt kan vi låta äldre slippa vissa kontroller, säger Johan Jendle, professor i medicin vid Örebro universitet.
Örebroforskarna har undersökt äldre och förändringar i ögats näthinna, så kallad diabetesretinopati. Förändringarna beror på att höga blodsockernivåer skadar de små blodkärlen i näthinnan och kan leda till dimsyn och fläckar i synfältet, och i värsta fall till blindhet.
Den största studien
I studien ingick alla över 80 år som lever med typ 2-diabetes i Sverige, över 140 000 människor.
– Det är den största studie som någonsin gjorts om diabetesretinopati hos äldre över 80 år med diabetes. Mer än 20 gånger större än näst största studien. En vanlig studie inom det här området innefattar ungefär 1 000 patienter, säger Johan Jendle.
Studien sträcker sig över 10 år och forskarna har undersökt hur många som drabbats, antalet nya fall av diabetesretinopati och vad som ökade risken att drabbas.
– Först vill jag ge en eloge till alla vårdgivare och diabetessköterskor som ser till att denna grupp med diabetes har en diabeteskontroll hos individerna. I vår studie når deltagarna i snitt målvärdet för god glukoskontroll. Så bra det kan bli faktiskt, säger Johan Jendle.
Risken sjunker
Risken för ögonproblem ökar om man har haft typ 2-diabetes under lång tid och om man har dålig glukoskontroll. Samtidigt sjunker risken alltså allt eftersom efter 80-års ålder. Resultaten visar att en tredjedel av typ-2 diabetespatienterna drabbats och att det är något vanligare att kvinnor över 80 år får diabetesretinopati jämfört med män.
– Vi vet inte varför det är så. Det vi vet är att antalet äldre ökar och att fler lever diabetes allt högre upp i åldern. Trycket på sjukvården spås öka över tid, säger Johan Jendle.
Idag har ungefär var sjätte svensk över 80 år diabetes. Om 25 år räknar man med att en av fyra har det. Även i resten av befolkningen ökar diabetes, som tillsammans med fetma är världens snabbast växande folksjukdom idag.
Vård anpassad efter individens risk
– Därför måste vi använda screening där det verkligen behövs och sluta screena när det inte längre är meningsfullt. Det vill säga gå över till personcentrerad vård som är anpassad efter individens risk och önskemål, säger Johan Jendle.
Örebroforskarna planerar fler kartläggande studier för att få fram mer kunskap om risken för diabetesretinopati.
– När vi vet mer kan vi planera sjukvårdens resurser optimalt och samtidigt kan fler patienter potentiellt slippa kontroller.
- Hela studien är gjord av Örebroforskare: Ali Sharif, Daniel Smith, Karl-Johan Hellgren och Johan Jendle. Diabetic retinopathy among the elderly with type 2 diabetes: A Nationwide longitudinal registry study, publicerad i Acta Ophthalmologica.
- Johan Jendle blev dessutom nyligen invald som faculty member i Advanced Technologies &Treatments for Diabetes, ATTD.
Kontakter
Linda HarradinePressansvarig och enhetschefKommunikation och samverkansstöd
Tel:019 301470Tel:0706 431470linda.harradine@oru.seOm oss
Örebro universitet är ett framstående bredduniversitet med starka professionsutbildningar och forskning som spänner över inte mindre än 36 ämnen inom alla vetenskapliga fält.
Vi har samlat spetskompetens inom tre profilområden: AI och robotik, Mat och hälsa och Föroreningar och samhälle. I profilområdena möts expertis över ämnesgränser med målet att vidga perspektiven inom utbildning, forskning och samverkan.
Örebro universitet har cirka 15 000 studenter, 80 utbildningsprogram på grundnivå och avancerad nivå och ett stort utbud av fristående kurser. Två av våra campus ligger i Örebro och ett i Grythyttan.
Tillsammans med åtta andra europeiska lärosäten bildar Örebro universitet ett Europauniversitet, NEOLAiA, vilket främjar internationalisering av utbildning, forskning och samverkan.
Följ Örebro universitet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Örebro universitet
Musik och nationalism på sociala medier29.4.2025 08:03:19 CEST | Pressmeddelande
Musik som enar – och musik som splittrar. Ett nytt forskningsprojekt vid Musikhögskolan, Örebro universitet, ska analysera hur olika aktörer utnyttjar musik för egna syften. Projektet finansieras av The Hamrin Foundation.
Stöd utifrån avgörande mot extrem fattigdom i Bangladesh24.4.2025 07:48:49 CEST | Pressmeddelande
I Bangladesh lever de flesta från nationella minoriteter I extrem fattigdom. En studie visar att det krävs en ny politik för att kunna förändra situationen för landets mest utsatta människor. – Stöd från det civila samhället spelar en avgörande roll men är splittrat. Utvecklingspartners kan bidra till att stärka och samordna sådana initiativ, säger Owasim Akram, forskare i statskunskap vid Örebro universitet.
Upprop för att skydda vetenskapens oberoende23.4.2025 14:56:43 CEST | Pressmeddelande
Fem Örebroforskare har skrivit under ett gemensamt upprop för att skydda vetenskapens oberoende. I den nya deklarationen som publicerats i Nature varnar ett 50-tal forskare för att politiska beslut och ideologiska intressen allt oftare påverkar forskning.
Pojkar i hederskultur – de sexuellt fria är mest begränsade23.4.2025 09:15:04 CEST | Pressmeddelande
Pojkar i hederskultur som får ha sex före äktenskapet är mer begränsade och mer våldsutsatta än pojkar som förväntas vara oskulder. Det visar en studie av Örebroforskarna Jan-Magnus Enelo och Rúna í Baianstovu och Göteborgsforskaren Sofia Strid, som forskar om hederskultur.
Gruvsatsning har satt Bergslagen på kartan22.4.2025 12:32:29 CEST | Pressmeddelande
Örebro universitet har tecknat ett strategiskt avtal med Epiroc, blivit del av både EU-projekt och den svenska storsatsningen Impact Innovation, och dessutom fått möjlighet att påverka den regionala utvecklingen i gruv- och mineralfrågor. Det är några av resultaten från Bergslagen Mining node.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum