Läkare Utan Gränser

Pressinbjudan: guidad visning på Nobelprismuseet och samtal om dyra mediciner

Dela

Läkare Utan Gränser och Nobelprismuseet bjuder den 24 maj in journalister till en specialguidad visning av den nya utställningen Sakerna som förändrar världen samt efterföljande samtal kring alla människors rätt till läkemedel. Samtalet, som även spelas in som ett avsnitt till Nobelprismuseets podd, anordnas i museets bistro.

En rosaklädd sjuksköterska ger läkemedel till en patient som sitter på en sjukhussäng.
Barnmorskan Adele Guerde ger läkemedel till en patient på mödravårdsavdelningen i Bangui i Centralafrikanska republiken. Barbara Debout

Vetenskapliga upptäckter har gjort att det i dag finns läkemedel mot fler sjukdomar än någonsin. Samtidigt dör miljontals människor varje år av sjukdomar som hade kunnat förebyggas eller behandlas. På många platser i världen finns inte livräddande vaccin eller mediciner tillgängliga, eller så kostar de en hel årslön. Mot en del sjukdomar existerar det inte ens behandling, för att det inte har forskats tillräckligt på sjukdomen i fråga. När Läkare Utan Gränser fick Nobels fredspris 1999 använde organisationen pengarna för att starta en kampanj för allas rätt till medicin.

Den 24 maj samtalar Mia Hejdenberg, medicinsk humanitär rådgivare på Läkare Utan Gränser, med Nobelprismuseets Gustav Källstrand om vilka insatser som krävs från olika aktörer för att medicin inte ska vara en lyxvara. Samtalet spelas in och blir ett avsnitt i museets podd Idéer som förändrar världen.

Om utställningen

Nobelprismuseets nya utställning Sakerna som förändrar världen visar upp över 250 föremål som har skänkts av Nobelpristagare. Utställningen ger en inblick i märkvärdiga upptäckter och livsverk med utgångspunkt i de personliga föremål som Nobelpristagare har överlämnat till museet genom åren.

Där finns bland annat en skål med bakterien Streptomyces avermectinius, odlad av medicinpristagaren Satoshi Omura. Omuras bakteriestam ledde fram till läkemedlet avermectin mot sjukdomarna elefantiasis och flodblindhet. Det finns också ett provrör som innehåller en lösning med antikroppar från möss mot proteinet CTLA-4. Medicinpristagaren James P. Allison upptäckte att antikroppen kan lätta på en broms i immunsystemet så att det kan motverka cancertumörer. En läkarrock och fem instrument för medicinska undersökningar representerar fredspristagaren Denis Mukwege och hans arbete med att hjälpa kvinnor som blivit utsatta för sexuellt våld i Kongo-Kinshasa. 

På museet finns också en t-shirt som donerats av en av Läkare Utan Gränsers utsända som bland annat har arbetat med ebola. All personal i projekten runt om i världen bär den vita t-shirten, som är tydligt märkt med organisationens röda logotyp. Den är en symbol för de humanitära principerna om neutralitet, opartiskhet och oberoende.

Program för journalister

Media välkomnas till en specialguidad visning av utställningen med fokus på föremål som används inom medicinska upptäckter och vård. Efter visningen bjuds media in att lyssna på samtalet i bistron. 

Plats: Nobelprismuseet, Stortorget, Gamla stan
Datum: 24 maj
Tid:  17.00 Visning av utställningen
         18.00 Gustav Källstrand samtalar med Mia Hejdenberg (läs mer om samtalet här)

Före och efter samtalet finns smårätter, viner, öl, cocktails eller alkoholfria alternativ att köpa i bistron, som är öppen till 21:00. 

För mer information kontakta:

Rebecka Oxelström, Nobelprismuseet, press@nobelprize.org
Sanna Gustafsson, Läkare Utan Gränser, sanna.gustafsson@lakareutangranser.se

Anmäl ditt intresse senast den 20 maj.

Kontakter

Presstelefon

Kontakta oss gärna på vår presstelefon, gäller även kvällar och helger (ej sms).

Tel:+46 (0)708-33 77 40

Bilder

En rosaklädd sjuksköterska ger läkemedel till en patient som sitter på en sjukhussäng.
Barnmorskan Adele Guerde ger läkemedel till en patient på mödravårdsavdelningen i Bangui i Centralafrikanska republiken.
Ladda ned bild

Läkare Utan Gränser är en internationell medicinsk humanitär organisation som ger sjukvård och stöd till människor oavsett etnicitet, reigion eller politiska åsikter. Om du vill komma i kontakt med vår utsända personal eller ämnesexperter så kontakta oss på kommunikationsavdelningen - https://lakareutangranser.se/kontakta-oss/press/kommunikationsavdelningen så hjälper vi dig efter bästa förmåga.

Följ Läkare Utan Gränser

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Läkare Utan Gränser

Läkare Utan Gränser: Israel måste sluta döda civila28.5.2024 21:04:32 CEST | Pressmeddelande

Israels militära strategi med attacker mot tättbefolkade områden leder oundvikligen till ett stort antal civila dödsoffer. Landet måste nu omedelbart upphöra med offensiven i Rafah och de pågående attackerna över hela Gaza. Den uppmaningen riktar den medicinska humanitära organisationen Läkare Utan Gränser till FN:s säkerhetsråd som samlas i dag den 28 maj efter att Israel attackerat ett tältläger i en av de ”humanitära zonerna” i södra Gaza.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye