Pressinbjudan: guidad visning på Nobelprismuseet och samtal om dyra mediciner
Läkare Utan Gränser och Nobelprismuseet bjuder den 24 maj in journalister till en specialguidad visning av den nya utställningen Sakerna som förändrar världen samt efterföljande samtal kring alla människors rätt till läkemedel. Samtalet, som även spelas in som ett avsnitt till Nobelprismuseets podd, anordnas i museets bistro.
Vetenskapliga upptäckter har gjort att det i dag finns läkemedel mot fler sjukdomar än någonsin. Samtidigt dör miljontals människor varje år av sjukdomar som hade kunnat förebyggas eller behandlas. På många platser i världen finns inte livräddande vaccin eller mediciner tillgängliga, eller så kostar de en hel årslön. Mot en del sjukdomar existerar det inte ens behandling, för att det inte har forskats tillräckligt på sjukdomen i fråga. När Läkare Utan Gränser fick Nobels fredspris 1999 använde organisationen pengarna för att starta en kampanj för allas rätt till medicin.
Den 24 maj samtalar Mia Hejdenberg, medicinsk humanitär rådgivare på Läkare Utan Gränser, med Nobelprismuseets Gustav Källstrand om vilka insatser som krävs från olika aktörer för att medicin inte ska vara en lyxvara. Samtalet spelas in och blir ett avsnitt i museets podd Idéer som förändrar världen.
Om utställningen
Nobelprismuseets nya utställning Sakerna som förändrar världen visar upp över 250 föremål som har skänkts av Nobelpristagare. Utställningen ger en inblick i märkvärdiga upptäckter och livsverk med utgångspunkt i de personliga föremål som Nobelpristagare har överlämnat till museet genom åren.
Där finns bland annat en skål med bakterien Streptomyces avermectinius, odlad av medicinpristagaren Satoshi Omura. Omuras bakteriestam ledde fram till läkemedlet avermectin mot sjukdomarna elefantiasis och flodblindhet. Det finns också ett provrör som innehåller en lösning med antikroppar från möss mot proteinet CTLA-4. Medicinpristagaren James P. Allison upptäckte att antikroppen kan lätta på en broms i immunsystemet så att det kan motverka cancertumörer. En läkarrock och fem instrument för medicinska undersökningar representerar fredspristagaren Denis Mukwege och hans arbete med att hjälpa kvinnor som blivit utsatta för sexuellt våld i Kongo-Kinshasa.
På museet finns också en t-shirt som donerats av en av Läkare Utan Gränsers utsända som bland annat har arbetat med ebola. All personal i projekten runt om i världen bär den vita t-shirten, som är tydligt märkt med organisationens röda logotyp. Den är en symbol för de humanitära principerna om neutralitet, opartiskhet och oberoende.
Program för journalister
Media välkomnas till en specialguidad visning av utställningen med fokus på föremål som används inom medicinska upptäckter och vård. Efter visningen bjuds media in att lyssna på samtalet i bistron.
Plats: Nobelprismuseet, Stortorget, Gamla stan
Datum: 24 maj
Tid: 17.00 Visning av utställningen
18.00 Gustav Källstrand samtalar med Mia Hejdenberg (läs mer om samtalet här)
Före och efter samtalet finns smårätter, viner, öl, cocktails eller alkoholfria alternativ att köpa i bistron, som är öppen till 21:00.
För mer information kontakta:
Rebecka Oxelström, Nobelprismuseet, press@nobelprize.org
Sanna Gustafsson, Läkare Utan Gränser, sanna.gustafsson@lakareutangranser.se
Anmäl ditt intresse senast den 20 maj.
Kontakter
Catinka AgneskogPressekreterare
Tel:+46 (0)70 193 76 42catinka.agneskog@lakareutangranser.seFrida LagerholmKommunikationsansvarig
Tel:+46 (0)70-193 76 16frida.lagerholm@lakareutangranser.seMalin LagerPressansvarig
Tel:+46 (0) 70 193 76 18malin.lager@lakareutangranser.sePresstelefon
Kontakta oss gärna på vår presstelefon, gäller även kvällar och helger (ej sms).
Sanna GustafssonStrategisk kommunikatör
Tel:+46 (0)70 193 73 57sanna.gustafsson@lakareutangranser.seBilder
Läkare Utan Gränser är en internationell medicinsk humanitär organisation som ger sjukvård och stöd till människor oavsett etnicitet, reigion eller politiska åsikter. Om du vill komma i kontakt med vår utsända personal eller ämnesexperter så kontakta oss på kommunikationsavdelningen - https://lakareutangranser.se/kontakta-oss/press/kommunikationsavdelningen så hjälper vi dig efter bästa förmåga.
Följ Läkare Utan Gränser
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Läkare Utan Gränser
Sjukvårdsattacker ökar – Läkare Utan Gränsers insatser hårt drabbade30.10.2024 06:55:56 CET | Pressmeddelande
Attacker mot sjukvårdsinrättningar ökar i krig och konflikter världen över. Nu släpper Läkare Utan Gränser statistik kring organisationens säkerhetsincidenter, och lanserar samtidigt en namninsamling för att få stopp på attackerna.
Kriget i Gaza måste ta slut3.10.2024 15:25:35 CEST | Pressmeddelande
Det förödande kriget i Gaza har nu pågått i snart ett år. Fler än 40 000 människor har dödats och 96 000 skadats. Samtidigt har sjukvårdsinrättningar systematiskt förstörts och av Gazas 36 sjukhus är det i dag endast 17 som delvis fungerar.
Alarmerande siffror av sexuellt våld i Kongo-Kinshasa visar ny rapport30.9.2024 07:10:00 CEST | Pressmeddelande
Förra året vårdade Läkare Utan Gränsers team i Kongo-Kinshasa i snitt fler än två personer som hade utsatts för sexuellt våld varje timme. En dyster trend som dessvärre fortsatte öka under de första månaderna av 2024. Det framkommer i Läkare Utan Gränsers nya rapport "We are calling for help". Nu uppmanar organisationen alla aktörer att omedelbart vidta förebyggande åtgärder och förbättra vården för de överlevande.
Ny rapport: Chockerande antal gravida och barn dör i södra Darfur25.9.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
En av de allvarligaste kriserna för mödrar och barn i världen pågår just nu i södra Darfur i Sudan. Det visar en ny rapport från Läkare Utan Gränser. I det konfliktdrabbade området dör nu barn och gravida, födande och nyblivna mammor av tillstånd som kan förebyggas. Läkare Utan Gränser är på plats, men vårdbehoven överstiger vida vad organisationen har möjlighet att hantera.
Sudan: 500 dagar av krig och enorma humanitära behov27.8.2024 11:59:54 CEST | Pressmeddelande
I dag är det 500 dagar sedan kriget i Sudan bröt ut. Samtidigt har internationella organisationer och givare misslyckats med att ge tillräckligt stöd för att möta landets eskalerande humanitära behov, från undernäring till omfattande sjukdomsutbrott. Dessutom har restriktioner från båda de stridande parterna drastiskt begränsat möjligheten för humanitärt stöd att nå fram.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum