Statens Institutionsstyrelse

Ökad trygghet med ny lag om elektroniska kommunikationstjänster

Dela

(Ny version 17 maj)
Från den 15 maj 2024 får SiS ökade möjligheter att begränsa barn och ungas användande av mobiltelefoner och surfplattor. Lagändringarna ska öka tryggheten och säkerheten genom att minska risken för exempelvis avvikningar, fritagningar och brottslig aktivitet.

Illustration: Karin Söderqvist/Statens institutionsstyrelse.
Illustration: Karin Söderqvist/Statens institutionsstyrelse. Karin Söderqvist/Statens institutionsstyrelse.

– Den som placeras inom SiS ska få möjlighet att fokusera på sin vård och behandling. Man ska vare sig kunna planera sin fritagning, beställa droger eller ha olämpliga kontakter. SiS får nu bättre möjligheter att skydda utsatta barn och unga från destruktiva eller rentav kriminella sammanhang, säger SiS ungdomsvårdsdirektör Birgitta Dahlberg.

De generella begränsningarna gäller alla brottsdömda unga som verkställer sluten ungdomsvård (LSU). Vidare omfattas de unga som vårdas enligt lagen om vård av unga (LVU) på avdelning med förhöjd säkerhetsnivå (säkerhetsnivå 1 och 2). LVU-placerade på avdelning utan förhöjd säkerhetsnivå (säkerhetsnivå 3) omfattas inte av de generella begränsningarna.

På vissa ungdomshem har endast en eller ett par avdelningar förhöjd säkerhetsnivå. LVU-placerade på dessa avdelningar omfattas då av de generella begränsningarna, medan LVU-placerade på övriga avdelningar utan förhöjd säkerhetsnivå inte omfattas.

De generella begränsningarna innebär att barnen och ungdomarna bara får använda elektroniska kommunikationstjänster för att ha kontakt med en annan person. De kommer inte få surfa på internet. De kommer istället som huvudregel få använda SiS telefoner, som saknar internetuppkoppling.

Ett barn eller ungdom som anländer till ungdomshemmet får inte heller ha sin mobiltelefon eller annan utrustning som möjliggör elektronisk kommunikation. Sådan utrustning kommer därför omhändertas. SiS surfplattor ska inte heller som utgångspunkt erbjudas till de barn och unga som omfattas de av generella begränsningarna.

Alla placerade kommer dock även fortsättningsvis få ha kontakt med sin familj eller annan vårdnadshavare. Som huvudregel sker den kontakten via SiS telefoner. Man kommer även kunna stå i kontakt med sin socialsekreterare och sitt juridiska ombud.

Undantag från de generella begränsningarna kan göras i vissa särskilda fall, till exempel för skolundervisning och för att kunna legitimera sig elektroniskt. Vidare finns undantag för placerade som verkställer sluten ungdomsvård på öppen avdelning utan förhöjd säkerhetsnivå.

Not: I den nya versionen av texten från den 17 maj har de juridiska bestämmelserna förtydligats.

Kontakter

Bilder

Illustration: Karin Söderqvist/Statens institutionsstyrelse.
Illustration: Karin Söderqvist/Statens institutionsstyrelse.
Karin Söderqvist/Statens institutionsstyrelse.
Ladda ned bild

Statens institutionsstyrelse, SiS, är en statlig myndighet som ansvarar för individuellt anpassad tvångsvård. Vi behandlar ungdomar med allvarliga psykosociala problem och vuxna med missbruksproblem. SiS tar också emot ungdomar som har dömts till sluten ungdomsvård.

Myndigheten har 21 särskilda ungdomshem med drygt 700 platser och elva LVM-hem med knappt 400 platser för vård av vuxna missbrukare. Institutionerna är placerade över hela landet. Huvudkontoret ligger i Solna.

Chef för myndigheten är generaldirektör Elisabet Åbjörnsson Hollmark. SiS hör till Socialdepartementets verksamhetsområde.

Följ Statens Institutionsstyrelse

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Statens Institutionsstyrelse

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye