Ny bok sätter ljuset på en möbelkonstens doldis
Arkitekten Carl-Axel Acking var med om att rita 1900-talets Folkhemssverige. I dag är han mest känd för sina lampor, som blivit eftertraktade och dyra samlarobjekt. En ny bok visar att han är värd att bli ihågkommen för hela sin breda produktion, från ikoniska stolar till eleganta hotell och fartyg.
Ödet för de arkitekter som ritar inredningar är tyvärr ofta att ens verk, och därmed delvis ens berömmelse, går förlorade vid renoveringar. Det gäller även för Carl-Axel Acking. Men även om han inte nämns lika ofta som andra 1900-talsformgivare är han välkänd för konnässörer, med möbler och designföremål för bland annat NK Triwa och KF som betingar höga priser på auktionssajter.
Carl-Axel Acking var bara 20 år när han besökte Stockholmsutställningen 1930. Han hörde till generationen efter Gunnar Asplund och flera modernistiska pionjärer, och vidareutvecklade funktionalismen till den mjukare ”Swedish Modern”. Stilen hade en höjdpunkt på världsutställningen i New York 1939, där Acking fick sitt genombrott. Till den ritade han bland annat lampor i New York-serien, som han kort och gott benämnde med siffror.
Boken ”Carl-Axel Acking, arkitekt och formgivare” visar – i text, foton från tiden och Ackings egna ritningar och skisser – arkitektens väg. Från springpojke på arkitektkontor i hemstaden Helsingborg över produktionen av ikoniska möbler som stolarna Trienna och Tokyo samt stora, offentliga inredningsuppdrag som Grand Hôtel och statsministersviten i ledamotshuset, till rollen som utställningsarkitekt för H55, folkhemmets främsta formmässiga manifestation.
Det som präglade Carl-Axel Ackings verk var spännvidden mellan de fina detaljernas närhet och de stora rummens stämningar – kombinationen av hantverk, industridesign och arkitektur. Hans övertygelse var att etik går före estetik. Det han skapade skulle gärna vara vackert men i första hand trivsamt och ”inom räckhåll”, det vill säga praktiskt och med ett sammanhang.
Författaren Ulf Wickbom ger sin arkitekt en saklig beskrivning, men tillåter sig diskreta twister. Det heter att Acking gick från ”krematorium till krog”, när han efter samarbetet med Gunnar Asplund kring Skogskrematoriet på Skogskyrkogården ritade uppmärksammade restauranginteriörer. Liksom att hans formspråk var så självständigt att han trots sin fostran i funktionalismen endast ritade en enda stålrörsmöbel (en orkesterstol för en trio).
Carl-Axel Acking, arkitekt och formgivare
Författare: Ulf Wickbom
Redaktör: Dan Hallemar
Formgivare: Mats Fredrikson
Utgiven av Arkitektur Förlag 2024
Den 22 maj kl 18.30 håller författaren Ulf Wickbom samt arkitekterna Bengt Acking och Lisa Grape ett samtal om boken, lett av Arkitektur förlags redaktör Dan Hallemar. Det sker i möbelproducenten Verks showroom på Folkungagatan 146, Stockholm. Medier är varmt välkomna.
För anmälan till samtalet och recensionsexemplar (fysisk eller blädderex), kontakta Arkitektur förlag, info@arkitektur.se
Fotona är fria för redaktionell användning.
Nyckelord
Kontakter
Elisabet NäslundPresschef
Tel:076-136 77 33elisabet.naslund@arkitekt.seBilder
Om oss
Arkitektur Förlag ger ut böcker om arkitektur, stads- och samhällsbyggande. Utgivningen tecknar en bred bild av de intressantaste idéerna, byggnadsverken och personerna som bidrar till den svenska arkitekturen – historiskt och i nutid.
Arkitektur Förlag är ett dotterbolag till fackförbundet och intresseorganisationen Sveriges Arkitekter.
Följ Sveriges Arkitekter
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Arkitekter
Sveriges Arkitekter startar framtidskommission25.11.2024 07:45:00 CET | Pressmeddelande
Byggkris, klimatkris, digitalisering och demografiska förändringar. För att arkitekterna ska komma stärkta ur alla förändringar i branschen startar Sveriges Arkitekter en framtidskommission. Det beslutade förbundsstämman i helgen, utifrån styrelsens intention som backades upp av flera motioner.
Tidöregeringen tar pengar från det vackra och hållbara19.9.2024 12:40:47 CEST | Pressmeddelande
I höstbudgeten prioriteras Boverkets arbete för arkitektur ner, med indragna medel för riksarkitekten. Regeringen inser inte att arkitektur är verktyget för funktionella, hållbara och vackra bostäder och samhällen i hela landet.
Guldrummet 2024 prisar hantverk bortom trender10.9.2024 12:47:22 CEST | Pressmeddelande
Stockholms Arkitektförenings pris Guldrummet 2024 går till Hidemark & Stintzing Arkitekter. Kontoret mottar priset för en arkitektgärning som håller hantverket och den gedigna kunskapen om byggnadskonst bortom tillfälliga trender och strävan efter berömmelse. Guldrummet 2024 delades ut den 5 september vid föreningens möte på Konstakademien.
Möt arkitekterna som skyddar Ukrainas identitet och kulturarv7.5.2024 08:55:00 CEST | Pressmeddelande
Sveriges Arkitekter samarbetar med ukrainska kolleger kring landets återuppbyggnad efter kriget sedan våren 2022. Nu inleder vi en fas med tolv konkreta projekt inom träbyggande, kulturarv och planering inom ramen för ett EU-program. Målet är att skydda Ukrainas nationella identitet undan den förstörelse som uppstår vid Rysslands bombningar.
Ett fritidshus rätt i tiden vinner Ung svensk arkitektur9.4.2024 18:49:19 CEST | Pressmeddelande
Ett oglamoröst fritidshus, med en ombyggnad som landar i en diskret asymmetrisk harmoni har fått juryn för Ung svensk arkitektur på fall. Tidskriften Arkitekturs pris för unga arkitekter går i år till arkitektkontoret AT-HH för fritidshuset Torö i Nynäshamn. Ung svensk arkitektur 2023 delades ut på Arkitekturgalan den 9 april.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum