Natur & Kultur

Nytänkande AR-samarbete levandegör Natur & Kulturs läromedel

Dela

I samarbete med edtech-bolaget Ludenso ger Natur & Kultur elever på mellanstadiet möjlighet till en upplevelsebaserad inlärning där interaktiva element berikar undervisningen.

Med hjälp av AR-tekniken kan eleverna visualisera komplexa begrepp och skeenden från läroböckerna.
Med hjälp av AR-tekniken kan eleverna visualisera komplexa begrepp och skeenden från läroböckerna.

Lärare i NO- och teknikämnen ställs ofta inför utmaningen att presentera abstrakta eller svåröverskådliga koncept för sina elever. "Jag vet hur lärare kämpar med kulor, en glob och en ficklampa, för att försöka förklara varför en solförmörkelse inträffar och hur himlakroppar rör sig i förhållande till varandra. Nu, med Ludensos hjälp, har vi kunnat skapa en animation där eleverna kan se hur himlakropparna faktiskt rör sig och vad det är som händer. Jag vet att lärare kommer att ha stor nytta av att kunna visa det på det här sättet”, säger Elinor Ädling, förläggare Natur & Kultur NO/teknik och matematik.

Tekniken omvandlar läroböckernas 2D-bilder till 3D och låter eleverna rotera och zooma. Till exempel kan de placera ett bultande hjärta på en klasskamrats tröja så att de kan utforska människokroppens inre funktioner. ”Den där aspekten av att kunna se vad som händer inuti kroppen utifrån, att kunna rotera och zooma in – det är något helt nytt, och har saknats i utbildningsvärlden”, säger Elinor Ädling.

Många prognoser pekar på att kompetenser inom STEM, d.v.s. naturvetenskap, teknik, ingenjörskap och matematik kommer efterfrågas alltmer. En viktig pusselbit är att tidigt väcka intresset för teknik och naturvetenskap hos unga. ”Att få fler elever intresserade av att förstå vilken spännande värld som kan upptäckas i ämnesinnehållet i NO och teknik är en utmaning som vi alla behöver ta ansvar för”, menar Karin Schubert, utgivningschef Natur & Kultur Läromedel och Akademi.

3D-tekniken finns tillgänglig för PULS NO åk 4-6 Arbetsbok.

Ludenso är ett företag inom ed-tech som utvecklar en plattform för förstärkt verklighet, "Ludenso AR Platform", avsedd att användas av förlag för att berika deras fysiska läromedel med digitala element genom förstärkt verklighet (AR). Ludenso är världsledande inom plattformar för skapande av förstärkt verklighet, speciellt framtagen för förlag.

Natur & Kultur Läromedel och Akademi erbjuder läromedel för förskola, skola och vuxenutbildning, samt litteratur för högre studier och yrkesmässig utveckling inom pedagogik och psykologi. Vi är också en oberoende stiftelse som ska göra skillnad i samhället. Förutom att inspirera till läsande och lärande stärker vi röster i det demokratiska samtalet genom priser, stipendier och stöd. Vi ger ordet till fler.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om oss

Varje gång du väljer förlaget Natur & Kultur är du med och bidrar till något större. Vi är en oberoende stiftelse som ska göra skillnad i samhället. Förutom att inspirera till läsande och lärande stärker vi röster i det demokratiska samtalet genom priser, stipendier och stöd. Vi ger ordet till fler.

Följ Natur & Kultur

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Natur & Kultur

Nytt standardverk om den svenska litteraturhistorien på gång13.6.2024 09:56:06 CEST | Pressmeddelande

Över trettio år har gått sedan ett övergripande vetenskapligt verk om Sveriges litteraturhistoria senast utgavs. Sedan dess har mycket hänt inom litteraturen och forskningen, för att inte tala om den debatt som pågår om svensk litteraturkanon. Nu har Natur & Kultur tillsammans med professorerna Carin Franzén och Håkan Möller tagit initiativ till ett nytt standardverk, som ska skrivas av landets experter och kommer att skildra litteraturens utveckling, miljöer och betydelse, från Rökstenen till vår samtid. – Vi vill att dagens diskussion om den nationella litteraturhistorieskrivningens villkor och möjligheter ska finnas självklart närvarande i detta nya standardverk, säger Franzén och Möller. Natur & Kulturs svenska litteraturhistoria beräknas utkomma 2028. Den kompletterar Natur & Kulturs litteraturhistoria (2021), också med Franzén/Möller som huvudredaktörer. – Att ständigt revidera, eller åberopa, äldre översiktsverk blir alltmer komplicerat med tidens gång. En punkt nås då det är kl

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye