Djurrättsalliansen

Utrotningshotade djur döda – Kolmården uppger inte vad som hänt

Dela

Under förra året dog 139 djur på Kolmårdens djurpark. Bland de döda djuren finns flera tillhörande arter som är utrotningshotade, men djurparken svarar inte på vilka dödsorsakerna för de enskilda individerna var. Det visar en ny granskning av Djurrättsalliansen, som flera gånger tidigare avslöjat att djurparker avlivar fullt friska och utrotningshotade djur.

En giraff på en djurpark i Tyskland.
En giraff på en djurpark i Tyskland. Jo-Anne McArthur/Born Free Foundation/We Animals Media

Med argument som att de bevarar utrotningshotade djur lockar svenska djurparker besökare. Kolmårdens djurpark är inget undantag; på parkens hemsida går det att läsa att deras tre viktigaste uppdrag är ”bevarande, forskning och utbildning”. Men vad djurparkerna gärna inte visar upp är alla de djur som årligen dör eller dödas i fångenskapen, däribland både utrotningshotade och friska djur.

Varje år ska alla djurparker skicka in en så kallad artinventeringslista till länsstyrelsen. I listan redovisas vilka djur som finns på djurparken, om några djur tillkommit, flyttat eller dött. Djurrättsalliansens granskning av Kolmården visar att bland annat fem addaxantiloper, tre damagaseller, två kameler, tre nilvattenbockar och tre grevyzebror dog på djurparken under förra året. Alla dessa djur tillhör arter som är akut eller starkt hotade. Det framgår även att 25 lechwevattenbockar dött, en art som klassas som nära hotad.

Djurrättsalliansen har frågat Kolmårdens djurpark vilka dödsorsakerna var för dessa djur samt om djuren avlivades eller dog på annat sätt, då det inte framgår i djurparkens redovisade lista. Djurparken uppger inte vad som hänt med de specifika individerna utan har bara återkommit med exempel på varför djur avlivades under förra året:

Orsakerna för avlivningarna av djuren på föregående års artinventeringslista innefattar exempelvis behov av att anpassa flockens storlek, eller att ett djur varit död- eller svagfött, sjukt, skadat eller gammalt”. Djurparken skriver även att ”det alltid är sista utvägen” att ”ta bort djur av olika orsaker”.

– Vi har granskat svenska djurparker under flera år och har gång på gång visat att utrotningshotade och fullt friska djur dödas. Att avlivning av friska individer ens ses som ett alternativ eller ett slags lösning är fruktansvärt. Det handlar om tänkande och kännande individer. Det blir oerhört motsägelsefullt när Kolmården inte är öppna med vad de gör med djuren när de samtidigt propagerar för att de ”bevarar” dem. Vi hoppas att fler människor av etiska skäl väljer att inte besöka djurparker, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

Redan 2012 rapporterade Aftonbladet om att Kolmårdens djurpark dödat 28 fullt friska addaxantiloper.

– Att döda djur är troligtvis inte det som lockar fler besökare och ger högre intäkter, så Kolmårdens uteblivna svar är kanske en strategi för att tysta ner negativ publicitet. Djurparker är inte en förutsättning för artbevarande, och om det är artbevarande vi verkligen bryr oss om finns det etiska sätt att göra det på. Djur har rätt att få leva i frihet i sina naturliga hemmamiljöer. Det är en stor förändring som måste till med stora utmaningar, men att hålla fast vid en förlegad djursyn där djur utnyttjas som nöjesobjekt i fångenskap är inte rätt väg framåt, säger Malin Gustafsson.

Bland de 139 djur som dog på Kolmården under förra året finns även 18 dovhjortar, tre älgar, 12 besoarantiloper, en giraff, sju strutsar och två visenter.

Dokumentärserie granskar djurparker
I april sände Vetenskapens värld på SVT dokumentärserien ”Djurparkskriget” i två delar. Programmet söker svar på om det är etiskt försvarbart att besöka djurparker och synar bland annat djurparkernas påstående om artbevarande och lyfter det som Djurrättsalliansens granskningar visat i många år: hur friska och utrotningshotade djur regelbundet dödas på djurparker.

– Det är verkligen en sevärd dokumentär, som vi tycker slår hål på djurparkernas argument om bevarande, forskning och utbildning. Förhoppningsvis bidrar serien till en ökad debatt om djurparkers vara eller inte vara och att vi rör oss mot en framtid där djurparker i dess nuvarande form inte finns kvar, säger Malin Gustafsson.

Tidigare djurparksgranskningar
2020 publicerade Djurrättsalliansen en granskning av tio av de större djurparkerna i Sverige, däribland Kolmårdens djurpark. Undersökningen visade att totalt 2 703 djur dog på djurparkerna under åren 2017–2019. Året efter granskade vi samma djurparker och kunde då visa att 1 118 djur dog under 2020. 2022 visade vår granskning av Kolmården att 147 djur dött på djurparken under 2021, bland de döda djuren fanns återigen utrotningshotade arter. Även förra året kunde vi berätta att hotade djurarter dött på Kolmårdens djurpark.

Så här har granskningen gått till
Djurrättsalliansen har begärt ut och granskat artinventeringslistorna, som djurparkerna årligen måste skicka in till länsstyrelsen. Listorna ser olika ut för olika djurparker; i vissa listor framgår bara djurarten och antalet djur som dött och i vissa går det att utläsa om djuren avlivats eller om de dött av andra orsaker, exempelvis medicinska skäl. I Kolmårdens lista framgår vilka djurarter som dött och antalet, ingen övrig information. Vi har ställt frågor till Kolmården om dödsorsakerna för dessa djur, men djurparken har valt att inte uppge vad som hänt med specifika individer utan har bara gett några exempel på varför djur under förra året har avlivats.

Nyckelord

Kontakter

Om oss

Djurrättsalliansen är en svensk djurrättsorganisation som kämpar för djurs rättigheter. Vi arbetar för en framtid där alla djur har rätt till sina egna liv och behandlas med respekt och empati. En framtid utan djurförtryck och där inga djur utnyttjas för mat, kläder, nöje eller som försöksobjekt. 

Genom att dokumentera och avslöja djurindustrier, bedriva opinionsbildning och vara en inspirationskälla till djurvänlig livsstil gör vi skillnad för djuren. 

Organisationen är religiöst och partipolitiskt obunden och arbetar med demokratiska metoder utifrån en djurrättslig värdegrund. Djurrättsalliansen förespråkar icke-våld. 

Följ Djurrättsalliansen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Djurrättsalliansen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye